Supertanker

Supertanker på P1 giver filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv og store emner som svæver over os allesammen. Det kan være svære beslutninger, komplekse livsovervejelser, verdenssituationen eller helt almindelige forsøg på at få vores liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid og rum til eftertanke og refleksion.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 55:29
  Supertanker

  Se mig, hør mig, lugt mig, føl mig

  Vi har fem sanser - vores fulde fem. Nogen mener, at vi kun bruger de tre, syn, hørelse og intellekt - hvoraf den ene muligvis ikke en gang er en sans. Andre mener vi har 12, eller måske ligefrem et uendeligt antal sanser. Uanset hvordan vi tæller vores sanser, så er vi i Verden med hele vores krop, hele tiden. Vi lugter verdenen, mærker den mod vores hud, smager på den, ser den, hører den og reflekterer over den. Men somme tider er nogle af vores sanser sat på stand by - måske især i denne digitale og meget visuelle tidsalder. En ny udstilling, Sense Me, på Trapholt i Kolding iscenesætter vores sanser gennem installationer og minder os om deres betydning for vores væren. Supertanker har set udstillingen og tager som altid filosofien i brug for at udvide oplevelsen af den. Medvirkende: Karen Grøn, museumsdirektør på Trapholt, Museum for Moderne Kunst og Design. Martin Spang Olsen, filosof og polyhistor. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 55:58
  Supertanker

  "Han tog hans hat og gik hans vej ...

  ... med hans kone under armen." En tredjedel af de klager, som DR modtager, handler om sprog. Det samme gør sig uden tvivl gældende for andre medier. Mange kan tilsyneladende ikke stave eller lave tegnsætning, kender ikke forskel på ligge og lægge, hans og sin. Ingen ved, hvad en bjørnetjeneste er, eller hvad det vil sige at blive forfordelt. Og æ'er bliver udtalt som a'er i f.eks. ordet kræft. Kort sagt, sproget forfalder. Og er der noget, vi kan hidse os op over, så er det hvis det sprog, vi mener er det rigtige, bliver brugt forkert. Fordi sproget er så stor en del af vores identitet, at vi føler os antastet på vores person, når det skrider. Medvirkende: Martin Kristiansen, sprogredaktør i DR. Tina Thode Hougaard, lektor i Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:13
  Supertanker

  Så gør dog noget ... ved det klima!

  Det var en vred og grådkvalt 16-årig, der stillede FN og derigennem hele verden til ansvar for menneskers død og økosystemers kollaps, da der den 23. september 2019 var klimatopmøde i FN. Den svenske klimaaktivist Greta Thunbergs tale gav anledning til både glæde, bekymring og decideret vrede og harme. Konsekvenser i handling og regulering har vi stadig til gode. Men hvordan får man egentlig verden og dens befolkning til at gøre noget for klimaet? Er det pisk eller gulerod, angst eller lyst, der skal drive værket? Måden vi fortæller om klodens klimaudfordringer er afgørende for, om vi forstår, hvad der er på spil, og om vi kan finde ud af at handle. En ny ph.d.-afhandling beskæftiger sig med klimakommunikationen og tager filosofien til hjælp. Medvirkende: Jørgen Steen Nielsen, biolog, tidl. chefredaktør og mangeårig miljøjournalist på Dagbladet Information og forfatter til bogen "Som gjaldt det livet". Brandi Morris, Ph.d. Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet, forfatter til "Can Stories Make Climate Change Communication More Effective? Empirical Evidence". Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:09
  Supertanker

  Det lysegrønne klimahåb

  Den 23. september mødes stats- og regeringsledere i FN for at diskutere de næste skridt efter Parisaftalen fra 2015. De skal snakke om, hvordan det går med at indfri den. For vi skal gøre noget. Vi skal alle sammen lave om på vores måde at leve og forbruge på, og måske er vi nødt til at give afkald på dele af det, vi opfatter som det gode liv. Men hvorfor? spørger nogen. Og hvad med de andre, der forbruger og sviner, mere end jeg gør? Supertanker diskuterer klimaets tilstand, hvad der skal til for at bremse en skidt udvikling, og naturligvis - som altid - hvordan filosofien kan hjælpe os med at forstå klimaspørgsmålene og vores rolle i dem. Bl.a. med udgangspunkt i den ny bog, "Upraktisk håndbog i lysegrønt håb". Medvirkende: Sebastian Mernild, Ph.D., Dr. Scient., Professor in Climate Change and Glaciology ved Universitetet i Bergen og hovedforfatter på IPCC AR6 Climate Report. Mickey Gjerris, lektor i Bioetik på Københavns Universitet og forfatter. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:03
  Supertanker

  Fagre nye, overvågede verden

  Vi bliver overvåget - det er der vist efterhånden ingen tvivl om. I 2013 lækkede Edward Snowden oplysninger til verden om NSA's massive, hemmelige, verdensomspændende masseovervågning, som nærmest strakte sig fra aflytning af Angela Merkels telefon til overvågning af vores teenagedøtres instagram-konti. Snowdens afsløring bragte mindelser om George Orwells dystopiske roman, 1984. Nu udkommer Snowdens erindringer i bogform, men siden 2013 er der føjet nye aspekter til overvågningen. Nu ved vi, den også foregår vha. bl.a. feriefotos, fødselsdagshilsner, festmåltider og aftaler om hvor vi mødes. En konstant, enorm, verdensomspændende, social underholdningsmaskine der distraherer os fra reel undersøgelse af virkeligheden og vores store følelser - vores personlige frihed bliver underholdt til døde. Meget a la Aldous Huxleys dystopiske roman, Fagre Nye Verden! Medvirkende: Lars Holmgaard Christensen, medieforsker og ekstern lektor i mediesociologi på AAU (Kbh.) og CBS. Mads Vestergaard, Phd. stipendiat, CIBS - Center for Informations- og Boblestudier, KU og forfatter. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:08
  Supertanker

  Hurra for manden, der opfandt naturen

  Den 14. september 2019 er det Alexander von Humboldts 250 års fødselsdag, ham der var bror til Wilhelm von Humboldt, grundlæggeren af universitetet i Berlin. Alexander von Humboldt var en banebrydende naturvidenskabsmand - faktisk vil nogen beskrive ham som manden, der opfandt den moderne opfattelse af naturen, som vi kender den i dag. Før Darwin var Humboldt bl.a. den første, der målte lufttemperaturer i forskellige højder og derved fandt frem til, at natur i Sydamerika er forbundet med natur i Asien og Afrika. Han var også den første, der påviste, at jordens økosystem er ét stort hele, og at hvis man rokker ved én del af det, så påvirker det alle de andre. Der er altså god grund til, at vi i Supertanker fejrer manden, der opfandt naturen. Medvirkende: Kristine Kjørup Rasmussen, post.doc i biologi på Københavns Universitet, grundlægger af websitet, Grøn. Jesper Lundsfryd Rasmussen, Ekstern Lektor i filosofi, Syddansk Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:09
  Supertanker

  Utopias Universitet

  For godt 400 år siden udkom Sir Thomas Mores bog Utopia, om en ikke eksisterende ø - et ikke-sted, hvor livet er ideelt, og hvor alt er i perfekt harmoni (hvordan det så end er). I september tager universiteterne hul på et nyt studieår, og igen i år skal de forholde sig til politisk besluttede ordninger som fremdriftsreform, omprioriteringsbidrag, dimensionering og uddannelsesloft. Regnearkene fylder, og der skal indrettes og afrapporteres. Men hvad nu hvis man kunne smide alt dét ud? Hvordan ser den utopiske vision for universiteterne ud? Supertanker forsøger sammen med en universitetsrektor og en forsker og professor at beskrive Utopias Universitet. Medvirkende: Brian Bech Nielsen, rektor, Aarhus Universitet. Maja Horst, forsker, professor i Ansvarlig Teknologi på DTU og professor i Forskningskommunikation på Københavns Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:07
  Supertanker

  At lede efter god ledelse

  Hvornår bliver man en god leder? Og hvornår oplever medarbejderne god ledelse? Det er i virkeligheden de spørgsmål, vi skal stille - frem for: Hvad er en god leder? Ledelse kan være mange ting. Det kan være de machiavelliske principper om "del og hersk" og "det er bedre at være frygtet end elsket. Men det kan også være at lede sammen med sine medarbejdere - både i betydningen "at lede efter de rigtige muligheder og løsninger" og i betydningen "at chefen leder os i en retning, der er god for os alle sammen". Og hvad skal der så til for at være sådan en leder? Og sådan en medarbejder? En ny bog undersøger ledelsens fortræffeligheder og skyggesider - både for lederen selv og for medarbejderne. Og Supertanker tager filosofien i brug for at lede efter de rigtige spørgsmål at stille til og om ledelsen. Medvirkende: Henrik Villumsen, International Executive Coach, Executive mentor og forfatter. Pia Lauritzen, filosof, Chefudvikler og grundlægger af Qvest. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:59
  Supertanker

  Neandertal og mig

  Det er os, der er den - homo sapiens! Vi har været med i ca. 200.000 år, og i den tid har vi udviklet og udviklet os frem til dem, vi er, og det vi kan, i dag. Men vi har ikke altid været den eneste menneskeart. For 500.000 år siden var Neandertal her - før os. Men Neandertal blev overhalet indenom af Sapiens og gik til. Eller dvs. vi har alle sammen en lille smule neandertal i os, for de to arter parrede sig faktisk med hinanden. Men vi - sapiens - har været igennem en kognitiv udvikling bestående af kongeriger, skriftsprog, penge og politik. Der har også været en agerbrugsrevolution, en videnskabelig og en industriel revolution. Og den udvikling har hele vejen været præget af biologi og kultur. Det er ikke enten-eller, men både og. For vi er biokulturelle væsener, som en ny bog fortæller, og Supertanker spørger, hvad det betyder, at vi er både-og? Medvirkende: Trine Kellberg Nielsen, phd. i forhistorisk arkæologi, pt. post.doc på Universitetet i Köln og medredaktør på bogen "Menneske, kultur, evolution - et biokulturelt perspektiv". Casper Andersen, lektor i idéhistorie på Aarhus Universitet, også medredaktør på samme bog. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:09
  Supertanker

  Når had bliver identitet

  For nylig oplevede USA endnu en gang masseskyderier, som kort forinden var blevet annonceret på nettet. Her blev en befolkningsgruppe lagt for had og nedslagtningen af uskyldige mennesker retfærdiggjort. Der er efterhånden mange fora på nettet, hvor deltagerne pisker en stemning op mod mennesker af anden nationalitet, køn, religion eller politisk overbevisning. Steder som fx 4Chan og 8Chan - hvor der ikke bliver lagt fingre imellem. Troldehærene bliver mobiliseret, og trusler og anden regulær chikane bliver sat i værk. Nogle af disse hære vokser ud af det, der er blevet kaldt manosfæren. Det er en sfære hvor mænd, der føler, at deres verdensbillede er stærkt udfordret, mødes og finder fællesskab i hadet til truslerne udefra. Supertanker dykker ned i to nye bøger, der handler om identitetspolitikken, troldeadfærden og manosfæren. Medvirkende: Maia Kahlke Lorentzen, ekspert i cybersikkerhed og digital forståelse, iværksætter og forfatter. Silas L. Marker, Scholarstipendiat på Center for Information og - Boblestudier, Københavns Universitet. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 55:59
  Supertanker

  Lost in translation

  Det er titlen på en kendt og smuk film om to amerikaneres tilfældige møde på et hotel i Tokyo, hvor de intet fatter af, hvad de lokale siger. Det er ikke os alle der kan læse bøger på japansk, engelsk, spansk eller islandsk. For slet ikke at tale om akkadisk - eller babylonsk ... som er det sprog, verdens ældste helteepos, Gilgamesh, er skrevet på. Heldigvis er der nogen, der kan de forskellige sprog og kan oversætte værkerne for os, der ikke kan. Men oversætterarbejde er ikke lige til. I alle værker, også "almindelige" romaner, digte, drama osv. er der noget med afsender- og modtagerkultur, afsender- og modtagersprog, sprogets beskaffenhed og indhold. Og så skal oversætteren i gang med at træffe valg - vælge til og fra. Medvirkende: Morten Søndergaard, forfatter og oversætter. Sophus Helle, phd. i litteratur, cand. mag i assyriologi, oversætter. Erik Skyum Nielsen, litteraturhistoriker, lektor i Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet. Vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 1. april).

  Kultur
 • 55:59
  Supertanker

  Jordan B. Peterson - den faderfigur, vi har savnet?

  "12 regler for livet - en modvægt til kaos" er den lokkende titel på en bestseller, som har fået enorm opmærksomhed over hele verden og på You Tube, Facebook osv. Manden bag er den canadiske psykolog og kulturkritiker Jordan B. Peterson, som er blevet udråbt til en faderfigur, som (især) de unge mænd har savnet, og som "har fået [deres] liv på ret køl". Men han bliver også beskrevet som reaktionær og farlig, fordi han er ved at vælte ligestilling og anden positiv historisk udvikling omkuld inden for f.eks. køn og race. "Lock up your sons" opfordrer kritikere, med henvisning til Petersons dårlige indflydelse på især unge mænd. Supertanker undersøger Petersons udsagn og ikke mindst hvorfor han har fået den gennemslagskraft, han har. Medvirkende: Ole Bjerg, lektor i Økonomi og Filosofi på CBS. Marie Vejrup Nielsen, lektor i Religionsvidenskab, Aarhus Universitet. Vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 4. marts).

  Kultur
 • 55:58
  Supertanker

  Ekstremisterne slår til

  I 2017 var der flere terrorangreb i USA, som kunne tilskrives højreekstremisme, end der var angreb af venstreradikale og islamister tilsammen. Og den tendens er ikke begrænset til USA. Yderligtgående, og sommetider ekstreme, politisk ideologiske bevægelser vinder også frem i Europa, Sydamerika og Asien - bl.a. med folk som Orban, Erdogan og Maduro i spidsen. Tendensen er en del af en polariseret politisk virkelighed, hvor fronterne bliver trukket hårdt op, og hvor brug af vold ikke ligger fjernt - heller ikke på venstrefløjen. Det er typisk mennesker, der føler sig marginaliserede, kørt ud på et sidespor og holdt nede af en elite, som de er stærkt uenige med. Nu kan det være nok, og vi er klar til at gå i kamp for vores synspunkter. Medvirkende: Michael Bang Petersen, professor i Statskundskab, AU. Mikkel Thorup, professor i Idéhistorie, AU. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 18. februar).

  Kultur
 • 56:00
  Supertanker

  En barndom i krig

  Oleg på 10 år bor i en lille landsby sammen med sin bedstemor, tæt på krigen i det sydlige Ukraine. Jævnligt hører de kanontorden. Somme tider må de gå i kælderen. Andre gange er det lyden af maskingeværer, der blander sig i legen på marken tæt ved deres hus. "Olegs Krig" er titlen på en dokumentarfilm af den danske instruktør Simon Lereng Wilmont - en film som var med i opløbet til en Oscarnominering. Den handler om en barndom, hvor krig og utryghed er normalen - ligesom den har været det for mange af de flygtningebørn, der er kommet til Danmark. Supertanker ser på, hvordan børn oplever, bearbejder og lever med krig og de traumer, der ofte følger med. Medvirkende: Simon Lereng Wilmont, filminstruktør. Gorm Harste, lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet og forfatter bl.a. til bogen Kritik af Krigens Fornuft (2016). Vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 4. februar).

  Kultur
 • 55:58
  Supertanker

  What a wonderful world?

  Verden er fantastisk. Verden er af lave. Verden er vidunderlig og for underlig. Vi hører hele tiden om, at vi lever i den senmoderne tidsalder. Eller den postmoderne. Den antropocæne tidsalder. Og den postfaktuelle. Der bliver kastet betegnelser og karakteristikker rundt i en stadig strøm, og det kan være svært at orientere sig i, hvad der er hvad. Supertanker forsøger at sparke 2019 i gang med en guide til, hvad det egentlig er for en verden og en tid, vi lever i - måske endda med et bud på en samlet betegnelse. Medvirkende: Louise Byg Kongsholm, trendforsker, administrerende direktør, Pej Gruppen. Anders Fogh Jensen, filosof og højskoleforstander, Vestjyllands Højskole. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 7. januar).

  Kultur
 • 55:54
  Supertanker

  Flugten fra elendighed - til elendighed?

  Hvert minut forlader 20 mennesker, ifølge FN, alt hvad de ejer og har for at flygte fra krig, forfølgelse eller terror. Den 20. juni er FN's flygtningedag - dagen hvor verdenssamfundet markerer solidaritet med de mennesker, der er på flugt, og som måske er landet et sted, hvor de håber at kunne leve et ordentligt liv sammen med deres familie. Mennesker har altid flyttet sig i jagten på et bedre liv. Men synet på flygtninge har de senere år ændret sig, og de bliver ikke budt velkommen rundt om i verden på samme måde, som de gjorde engang. Synet på dem, der hjælper flygtninge er også et andet. I 1940'erne blev man betragtet som en helt, hvis man hjalp danskere på flugt fra nazisterne til Sverige. I dag risikerer man arrestation og sagsanlæg for menneskesmugling, hvis man gør det samme. Medvirkende: Jonas Bruun, filminstruktør. Rasmus Ugilt, filosof, medlem af Center for Vild Analyse. Carsten Ortmann, tilrettelægger og vært.

  Kultur
 • 56:59
  Supertanker

  Livet på autopilot - eller ej

  "Alt for mange mennesker lever på autopilot og glemmer at reflektere over det liv og den verden, de befinder sig i". I sin nye bog, "Livskunsten", skriver filosof, idéhistoriker og eksistentiel terapeut, Anders Dræby, om kunsten at vågne op til livet og træffe aktive, reflekterede valg - bl.a. med inspiration fra Søren Kierkegaard. Og i sin bog "Kunsten at være bange" (udk. 15. august 2018), skriver psykologiprofessor, Peter Elsass, også om at rykke sig selv ud af vante rammer og mærke livet, bl.a. ved at kende frygten. Medvirkende: Anders Dræby, filosof, idéhistoriker og eksistentiel terapeut. Peter Elsass, professor emeritus i psykologi ved Københavns Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 20. august 2018).

  Kultur
 • 56:05
  Supertanker

  Et barn er født i Betlehem

  I anledning af den nært forestående jul kaster Supertanker sig - undtagelsesvis - over et emne med religiøse, rituelle toner: Gud antog menneskeskikkelse - blev til menneskekrop - og det blev jul. Jesusbarnet i krybben frelste menneskeheden ved at blive født, lide, dø og genopstå. Sidenhen har vi modtaget vores fortsatte frelse gennem indtagelsen af brød og vin - Jesu blod og legeme - ved nadveren. Kristendommen er ånd og tilgivelse, men den er også krop og kropslige ritualer. Nogle sammenligner nadverritualet helt konkret med kannibalers indoptagelse af de dødes styrke gennem at spise dem, mens andre betoner det rituelle og metaforiske i både nadveren og andre religiøse handlinger. Supertanker holder en kort pause fra julens orgie af fed mad og spiritus for at forsøge at forstå de kristne ritualer og måske blive berigede i ånden. Medvirkende: Mikael Rothstein, religionshistoriker, lektor i Sammenlignende Religionshistorie på SDU. Jesper Sørensen, lektor og forskningsprogramleder på Religionsvidenskab, Aarhus Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 55:57
  Supertanker

  Do They Know It's Christmas

  I 80'erne var der hungersnød i Ethiopien, og Band Aid trådte sammen for at samle penge ind. Det gav bonus at appellere til velstående borgere i den vestlige verden lige op mod jul. I dag lider mennesker rundt om på kloden stadig nød. De rige bliver rigere, og velstanden er fordelt på færre og færre hænder. Det skubber til magtbalancer, og langt fra alle rige bidrager til, at alle kan have en fornuftig levestandard. Vi snakker om en stigende ulighed - økonomisk, mellem kønnene, racerne, seksuelt. Har vi en fælles opgave, der skal løses, og er det nok at give en ged? Hvor kan man gøre en forskel? Medvirkende: Per Bjerre, Kommunikationschef i Oxfam Ibis. Christian Olaf Christiansen, lektor i Idéhistorie, Aarhus Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:01
  Supertanker

  Magthaverne lyver for os

  Præsident Bush stod bag 9/11. Der har aldrig været mennesker på månen, og Bjarne Corydon fik lovning på en topstilling hos McKinsey. De lyver for os og indgår i sammensværgelser for egen vinding og for at holde på magten. Det kan man se beviser for overalt, hvis bare man kigger sig ordentligt for og tænker selvstændige tanker. Når man gør det, pibler det også frem med konspirationsteorier om hvad som helst. I en verden med benægtelse af fakta og en tsunami af fake news, gælder det om at holde tungen lige i munden. Medvirkende: Michael Bang Petersen, lektor i Statskundskab, Aarhus Universitet. Jens Chr. Skov fellow på Aarhus Institute of Advanced Studies. Rikke Peters, idéhistoriker, lektor på HistorieLab; Nationalt Videnscenter for Historie og Kulturarvsformidling. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 55:51
  Supertanker

  Filosofi på tryk - tryk på filosofi

  I denne måned forsøger DR at slå et slag for læselysten. Med en god bog i hånden kan du få et åndehul i et stresset liv, lære nye ting eller finde løsninger på dine problemer. Og så er bøgerne endda sunde for dig. De øger din empati og styrker din hjerne, så demens bedre kan holdes på afstand. Bøgerne øger dit ordforråd, din forestillingsevne og dit vidensniveau. Supertanker har naturligvis en forkærlighed for de mange filosofiske bøger. Men hvor begynder man, hvis filosofi på tryk er en helt ny verden. Det giver Supertanker dig 3x3 bud på. Medvirkende: Frank Beck Lassen, idéhistoriker og højskolelærer, Testrup Højskole. Mikkel Thorup, professor MSO i Idéhistorie, Aarhus Universitet. Simon Axø, idéhistoriker og højskoleforstander, Testrup Højskole. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 55:57
  Supertanker

  Kunstig intelligens; Skrækindjagende eller skønt

  Når vi tænker på og taler om Kunstig intelligens (AI), er det ofte i stærkt dystopiske forestillinger om en verden, hvor robotter eller computere tænker selv, gør oprør mod menneskene og forsøger at gøre det af med menneskeheden. Men Hollywoodudlægningen af AI har ifølge teknologioptimist, Thomas Terney, intet med Kunstig Intelligens at gøre. Vi må gøre op med skrækvisionerne og imødekomme alle de skønne landvindinger, som kunstig intelligens giver os, mener han. Mens andre fastholder, at der allerede på det nuværende udviklingsstadie bør være advarselslamper, der blinker. Medvirkende: Thomas Terney, phd i Kunstig Intelligens, digital strateg og teknologioptimist. Lone Hørslev, forfatter, digter. Thomas Ploug, professor i Anvendt Etik, AAU. Tilrettelægger: Simon Schmidt. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Lys og mørke

  Lys eksisterer ikke uden mørke, og vi skal gennem mørke for at komme til lyset. Mennesket er krop og ånd, og som mennesker eksisterer vi ikke uden nogle af delene. Turen ind i mørket, gennem mørket og ud i lyset kan transformere os - vi har brug for mørket for at udvikle os som mennesker. Både fysisk og åndeligt. Sangeren og musikeren Lise Westzynthius beskriver på sin nye plade, "Ja", sådan en transformation, som hun har oplevet bl.a. gennem brug af gamle, sydamerikanske, shamanistiske ritualer og tantra. Og det kan filosofferne Goethe, Kierkegaard, Bergson og Heidegger hjælpe os med at forstå. Medvirkende: Lise Westzynthius, musiker, sanger. Niels Viggo Hansen, Ph.D. Filosof og fysiker. Forsker ved Interacting Minds Center, Aarhus universitet, Meditationslærer, mindfulness-instruktør og facilitator i praksisudviklingsforløb og gruppeprocesser. Tilrettelægger: Simon Schmidt. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 55:55
  Supertanker

  Supermennesker

  Vi stræber som mennesker efter to ting teknologisk og videnskabeligt: At styrke og optimere vores psykiske og intellektuelle formåen og at udsætte døden. Vi vil overskride det eksisterende; transcendere det. Vi kalder det transhumanisme. Human Enhancement/menneskelig forbedring er et af de store ord i den teknologiske og menneskelige åbenbaring i disse år. Men hvor meget "supermenneske" ønsker vi at blive, og hvornår stopper det menneskelige og det, der gør menneskelivet kostbart, hvis vi kan alt og kan det til evig tid? Medvirkende: Jacob Wamberg, professor i Kunsthistorie, Aarhus Universitet. Jes Lynning Harfeld, lektor i Anvendt Filosofi, Aalborg Universitet. Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 18. juni).

  Kultur
 • 56:00
  Supertanker

  En ulige verden

  De rigeste 10 procent tjener 40 procent af den samlede globale indkomst. De fattigste 10 procent tjener kun mellem 2 og 7 procent af den samlede globale indkomst og i udviklingslandene vokser uligheden fortsat. FN udnævnte i 2015 sytten Verdensmål, der skal sikre en bæredygtig udvikling i verden frem mod 2030. Alle FN's 193 medlemslande er med disse mål forpligtet til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst. Supertanker kigger på mål nr. 10 om Mindre Ulighed, og gennemgår ulighedens idéhistorie. Medvirkende: Mogens Lykketoft, politiker, tidl. minister og leder af FNs Generalforsamling. Christian Olaf Christiansen, lektor i Idéhistorie på Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Simon Schmidt. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:01
  Supertanker

  Mellem retro og nyskabelse

  Store dele af den moderne hiphop/rap står på skuldrene af tidligere musik; samples og breakbeats, primært fra den (afro)amerikanske musik, som en integreret del af udtrykket eller endda fundament for udtrykket. Der er en vis portion retrofascination og samtidig et ønske om at skabe noget nyt. Den danske rapper, Per Vers, benytter på sin nye plade, Knust Kunst, danske singleplader fra perioden 1966-2015, for at skabe en lokalt forankret, dansk hip hop, som hylder, parafraserer og lever af sange, som er kendt af få. Supertanker undersøger, hvad man får ud af at trække andres, ældre udsagn ind i sit forsøg på at sige noget nyt, hvordan man bevarer originalitet vha. en kopi, eller producerer ved at konsummere. Er det tradition eller nytænkning, retro eller avant garde? Medvirkende: Per Vers, musiker og rapper. Camilla Skovbjerg Paldam, Lektor i Kunsthistorie på Aarhus Universitet. Simon Schmidt, tilrettelægger. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:00
  Supertanker

  En rigtig kvinde

  Og en rigtig mand. Vi har forestillinger om, hvad de betegnelser indebærer. Men én ting er at de forestillinger hele tiden bliver skubbet og justeret, en anden er, om det overhovedet kan lade sig gøre at beskrive den essens, som betegnelsen "En Rigtig Kvinde" lægger op til. Er det overhovedet muligt at sige "sådan er kvinden - dette er kvinden". Den franske psykoanalytiker Jacques Lacan sagde i 1970; "Kvinden findes ikke", Supertanker undersøger om han havde ret, og om det i så fald stadig gælder - eller gælder endnu mere - i 2018; i en tid hvor køn og kønsroller er et stort diskussionsemne. Medvirkende: Robin May Schott, filosof med tværfagligt forskningsfelt ved DIIS' afdeling for fred, risiko og vold. Antje Gimmler, professor i Anvendt Filosofi på Aalborg Universitet. Simon Schmidt, tilrettelægger. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:00
  Supertanker

  Så gør vi sådan, når vi ... har sex med hinanden

  Samleje, oralsex, analsex, S&M, homoseksualitet, biseksualitet, interseksualitet, aseksualitet, queeridentitet. Sex er forplantning. Sex er nydelse. Vores seksualitet er noget vi er ... født med. Vores seksualitet er noget vi gør ... når vi synes. Lige meget hvor vi retter blikket hen, møder vi billeder og omtaler af sex og seksualitet, og det sker uden smålig skelen til, hvor gamle vi er. Derfor er en velovervejet, grundig og rummelig seksualoplysning nødvendig. Også i den danske folkeskole. Hvordan det så skal foregå, og hvilke aspekter det skal berøre af det mangfoldige mulighedsfelt, som vores seksualitet er, dét er et stort og (måske) svært spørgsmål. En Supertanke(r) værd. Medvirkende: Line Anne Roien, Cand.pæd. i generel pædagogik og ph.d.-stipendiat ved DPU, Aarhus Universitet. Christian Graugaard, læge og professor i sexologi på Aalborg Universitet. Simon Schmidt, tilrettelægger. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 55:59
  Supertanker

  Vi knalder åbent udenom - det må vi nemlig godt

  Tænk hvis man inden for rammerne af sit parforhold kunne gå i seng med dem, man havde lyst til. Kunne have sex med dem man fandt attraktive uden at gøre sin partner fortræd. Sådan lever Malou og Alex, der pt optræder i DR3-serien "Ku' Godt Må Godt". Alex og Malou ser - og har sex med - andre mennesker, mens de hele tiden bekræfter og erklærer deres kærlighed til hinanden og deres drøm om at få børn sammen. Men måske er forholdet ikke helt balanceret. Og er de helt sikre på, hvad de søger, og hvad de lukker ind igennem åbningen af parforholdet? Polyamori, promiskuitet, forplantning, tryghed, beskyttelse, nærhed, åbenhed, ligestilling, tosomhed. Supertanker giver det moderne (åbne) parforhold et kærligt eftersyn. Medvirkende: Malou Lassen, studerende. Alex Andersen, studerende. Jill Byrnit, evolutionspsykolog, antropolog, adjunkt. Simon Schmidt, tilrettelægger. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 53:56
  Supertanker

  Vi kortlægger, hvad det er at være menneske - måske

  I en årrække har Google, Facebook og Amazon indsamlet viden om os. Det siges, at de ved mere om os, end vi ved om os selv. Baseret på vores online klik. For at "yde en bedre service", siger de. Nu gør Aarhus Universitet i samarbejde med bl.a. DR det samme. For at vi kan lære, hvad det er at være menneske - uden om kommercielle interesser. Det er bl.a. min bevidsthed, nogen vil kortlægge. Men kan bevidsthed, kognition, følelser overhovedet indfanges og kortlægges? Selv vha. Big Data? Er det ikke altid min bevidsthed? Og hvad kan kortlægningen i givet fald bruges til? Et spejl? Hvor spejlbilledet pludselig bevæger sig, før jeg gør?! Medvirkende: Jacob Sherson, professor MSO i Astrofysik på Aarhus Universitet og projektleder for Science At Home på Aarhus Universitet. Theresa Schilhab, neurobiolog og lektor i Evolutionær Bevidsthedsbiologi på DPU, Aarhus Universitet. Simon Schmidt, tilrettelægger. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Redskaber gør mig større og stærkere

  Vi kan dræbe dyr, der er meget stærkere, farligere og hurtigere end os selv. Vi kan løfte kæmpestore sten og træstammer. Vi kan udregne ekstremt komplicerede regnestykker med millionvis af faktorer. Det kan vi, fordi vi har redskaber til at hjælpe os med det, som vi ikke kan klare med de bare næver eller den hjerne, vi er udstyret med fra naturens hånd. Redskaberne er genstande i sig selv, men også genstande som påvirker vores væren i Verden som forlængelser af vores krop, vores intellekt og dermed også vores mentale selvbillede. Medvirkende: Rune Bering, designer og kunstner. Jonas Edvard, designer og kunstner. Mads Nygaard Folkmann, lektor i Designkultur, designteori og designhistorie på Institut for Design og Kommunikation, SDU. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Hold så pause!

  Pauser er vigtige. Pauser i livet, fra livet, fra arbejdet, fra næsten hvad som helst. Her umiddelbart efter sommerferien er antallet af stresssygemeldinger hvert år højere end på andre tidspunkter af året, så noget tyder på, at vi ikke helt har forstået, hvordan man holder pause, og hvad det er, pausen kan og skal i vores liv. Men det har psykologien og filosoffer som Sokrates, Kierkegaard og Heidegger kvalificerede bud på. Medvirkende: Rikke Papsøe, privatpraktiserende psykolog. Kasper Lysemose, filosof. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Algoritmer - du er (bare) et tal

  Du har søgt på en vare på nettet, og øjeblikkeligt derefter er der reklamer for samme vare på samtlige sider, du besøger. De reklamer, politiske annoncer og nyheder du ser på fx din facebookside er styret af din tidligere trafik på nettet, analyseret og udregnet af en såkaldt algoritme. Ethvert klik du foretager, bruger algoritmen til at finde ud af, hvem du er. Man kan sige, at algoritmen lærer dig at kende. Endda rigtig godt at kende. De mennesker, der bruger algoritmerne, fortæller, at efter analyse af 10 af dine likes kender algoritmen dig bedre end en ven, efter 150 likes - bedre end din partner, og efter 300 bedre end dig selv. Det lyder forjættende, at algoritmerne på den måde sørger for, at du på nettet ikke bliver bombarderet med alt muligt, der ikke rager dig. Eller gør det? Bliver vi med algoritmernes mellemkomst ikke bare reduceret til små, ubetydelige og meget påvirkelige nuller og et-taller uden reelle, frie valgmuligheder? Medvirkende: Rasmus Pagh, professor i computervidenskab ved IT-Universitetet & ekspert i at konstruere algoritmer. Vincent Hendricks, professor i filosofi, leder af CIBS - Center for Information og Boble-studier. Jens Christian Bjerring, adjunkt i filosofi, tilknyttet RUR - Center for Robofilosofi - ved Aarhus Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Julens sange

  Det er jul, og vi finder alle de gode, gamle frem - og enkelte nye. Det Kimer Nu Til Julefest, Dejlig Er Jorden, Silent Night, Last Christmas, Jul - Det' Cool, All I Want For Christmas. Uanset om vi synger i kirken, rundt om træet eller mens vi går rundt og hygger os og gør klar, så har julens sange en helt særlig effekt på os - både som individer og som fællesskab. Sangene kan noget særligt. Og de gør noget særligt, som binder os sammen, skaber en stemning og forløser. Medvirkende: Peter Vuust, leder af Center for Music on The Brain og professor på Det Jyske Musikkonservatorium. Anne Marie Pahuus, filosof og prodekan på Arts, Aarhus Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Bandekrigen

  Tilfældige ofre for skyderier på åben gade er pludselig, i løbet af de seneste måneder, blevet en risiko i København. En bandekrig mellem såkaldte gadebander; Loyal To Familia, Brothas og Black Army har verseret i et års tid og haft voldelige konsekvenser i offentlige rum. For 25 år siden var det rockerne - motorcykelklubberne - Hells Angels og Bandidos, der bekæmpede hinanden og gjorde livet utrygt for mange mennesker, der tilfældigvis befandt sig i deres nærhed. Årsagen til, at banderne etablerer sig, vokser og går i krig med hinanden, kan søges i rodløshed og en kamp for identitet og et tilhørsforhold, som både rockerklubber og gadebander tilbyder samtidig med nogle meget klare og simple koder for adfærd; ikke mindst loyalitet og anerkendelse. Medvirkende: Michael Green, talsmand for TBM Skandinavien (Tidligere BandeMedlemmer). Aydin Soei, sociolog og forfatter. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Ikke i aften, skat!

  Er du tændt, skat? Kan jeg tænde dig? De spørgsmål kredses der om i den nye bog "Tændt - Sex i parforholdet; fra pligt til lyst". Langt de fleste af os har brug for og lyst til sex. Men når vi finder ind i et fast parforhold og får børn og dagligdag, så er det som om lysten til sex med vores partner får lidt trangere kår. Så er vi trætte. Så har vi hovedpine. Så har vi egentlig bare ikke særligt meget lyst. Og udenfor suser samfundet og medierne afsted med skyhøje forventninger til, hvor ofte og hvor spændende og hvor intenst og gymnastisk, vi bør have sex med hinanden. Og det er bestemt ikke alle, der kan leve op til det, og så føler vi os forkerte og mangelfulde. Pludselig bliver sex en pligt og ikke en lyst, og det er måske ikke så godt. Medvirkende: Frej Prahl, psykolog, parterapeut, forfatter. Tone Frank Dandanell, phd i filosofi, Aarhus Universitet, og underviser på Testrup Højskole. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Kommunalt valgklima

  Vejen er blevet til en flod, din kælder er blevet til en swimmingpool, om end vandet er kloakvand, og der er dyr i, og din græsplæne er blevet til en sump, hvis ikke ligefrem en sø. I takt med stigende temperaturer, globalt, bliver det danske vejr vådere. Og vildere. Det er vi nødt til at tilpasse os, og det bliver en regional og kommunal opgave. Kloakudvidelser, kystsikring, terrænomlægning etc. etc. På tirsdag er der valg til regionsråd og kommuner, men det er som om klimadagsordenen ikke rigtigt har fundet plads i valgkampen. Og klimatilpasningen heller ikke. Supertanker ser på, hvad der skal til, hvad der bliver gjort, og hvad filosofien bag udviklingen er. Medvirkende: Rolf Johnsen, Kontorchef i Region Midtjylland Regional Udvikling samt vandekspert. Stefan Gaarsmand Jacobsen, adjunkt i global historie, Roskilde Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Det splittede USA

  Donald Trump blev valgt for ét år siden. Verden stod op den 9. november 2016 til et valgresultat, som kom bag på rigtigt mange, men som måske ikke burde komme bag på nogen. For efterhånden som støvet lagde sig, kunne man se et USA, der var enormt splittet. På sort-brun-hvid, mand-kvinde-trans, rig-fattig-middelklasse, land-by, kyststat-midtstat, kristen-muslim-ateist. Men måske har USA altid været splittet eller er aldrig rigtigt blevet samlet, for alvor. Måske er verdens demokratiske fyrtårn og teknologiske spydspids stadig et barn, der er ved at lære at (be)gå (sig) i verden. Det er trods alt kun 3-400 år gammelt, hvilken er ret lidt i forhold til mange andre områder af verdenssamfundet. Medvirkende: Johannes Langkilde, nyhedsvært og tidligere USA-korrespondent i DR, samt forfatter, Christian Olaf Christiansen, lektor i Idéhistorie, Aarhus Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Nye nyheder - med håb og bud på løsninger

  De nyheder, vi får præsenteret, præger den måde, vi opfatter verden omkring os. Hvis vi hele tiden får at vide, at vi står på randen af katastrofe, at der er krig og vold og ødelæggelse, og at politikerne ikke kan blive enige, har løjet eller misbrugt deres embede, så bliver vores opfattelse af den verden, vi lever i ikke særligt positiv. I september 2017 åbnede tidligere nyhedsdirektør i DR, Ulrik Haagerup det såkaldte "Constructive Institute" i Aarhus. Målet med instituttet er at ændre den globale nyhedsbevægelse i en ny retning i løbet af 5 år. En retning, hvor der udover fokus på konflikter og problemer, også fokuseres på håb, løsningsmuligheder og konstruktive input. Medvirkende: Ulrik Haagerup, grundlægger og direktør, Constructive Institute. Lars Holmgaard Christensen, lektor i sociale medier, journalistik og strategisk kommunikation, Aalborg Universitet - København. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Filosofimodstanderen, Martin Luther

  På tirsdag 31. oktober er det 500 år siden, Luther bankede 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Det var i 1517. Men den store reformator, grundlæggeren af protestantismen, Martin Luther, tordnede ikke bare mod den katolske kirke og afladshandlen - elsk Gud via stedfortræder, tal med Gud via stedfortræder. Han tordnede også mod filosofien. Fordi filosofien bygger på fornuften og kun fornuften. På tanken. Og dermed udelader den troen. Luther mente at filosofiens metafysik trak filosofien ud over det, den kan sige noget om, nemlig verden. Her gik det galt, mente Luther. Alt uden for verden måtte være tro; tro på Gud. Ikke desto mindre ligger mange af Luthers idéer til grund for store dele af den efterfølgende filosofi, bl.a. fordi Luther også var en rebel, der talte for den menneskelige frihed; den menneskelige autonomi. Medvirkende: Bo Kristian Holm, lektor i Systematisk Teologi, Aarhus Universitet. Anders Moe Rasmussen, lektor i Filosofi, Aarhus Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 56:57
  Supertanker

  Giv mig dit hjerte

  Ca. 400 mennesker i Danmark er på venteliste til et enten livsforlængende eller livsforbedrende organ. Erfaring og statistik viser, at ca. 30 af dem når at dø, inden de får den nødvendige transplantation. I Danmark skal man aktivt tilmelde sig donorregisteret for at ens organer kan gives videre - nogen vil sige, ens liv kan gives videre. Og der er mangel på organer; hjerter, lunger, nyrer, levere, hornhinder. Nogle mener, at alle pr. definition bør være donorer, og at man i modsætning til i dag aktivt skal melde fra, hvis man ikke ønsker sine organer anvendt til andre. Imens forskes der i brug af dyrehjerter til mennesker, kunstig fremstilling af organer, og i hvad markedsmekanismer gør ved organdonation (eller - handel). Og ved vores liv, hvis organhandel bliver givet frit. Medvirkende: Peter Schøning, hjertetransplanteret, tidligere lærer og UU vejleder. Andreas Albertsen, phd. & post.doc i Statskundskab, Aarhus Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:01
  Supertanker

  En fremtidig verden vi IKKE ønsker - på film!

  I flere måneder har nettet og sociale medier summet af forventning til den længe ventede fortsættelse af Ridley Scotts science fiction, dystopi kultklassiker, "Blade Runner" fra 1982. En film der stillede adskillige spørgsmål om bl.a., hvad det vil sige at være menneske, og hvilke kriterier man skal opfylde for at være det. "Blade Runner 2049" er en film, der skildrer en verden præget af økokollaps, kunstig intelligens der er kørt af sporet og en enevældig kæmpekorporation, der reelt har al magten og rigdommen i verden, mens flertallet lever i slum, fattigdom og fremmedgørelse. En vaskeægte dystopi, med andre ord. Den nye film, "Blade Runner 2049", foregår 30 år efter den første film, og verden er stadig domineret af de samme tendenser. Tendenser og systemer, som vi også ser i adskillige andre dystopiske fremstillinger af den verden, vi IKKE ønsker, men som kan være lige om hjørnet, hvis vi ikke passer på: The Handmaid's Tale, Black Mirror, Westworld og adskillige andre. Medvirkende: Henrik Højer, Adjunkt på VIA Film & Transmedia og redaktør på filmtidsskriftet, 16-9. Mikkel Thorup, professor i Idéhistorie, Aarhus Universitet. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann. (Sendes også 19.03, lørdag 2.03, søndag 7.03 og mandag 21.03).

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Demokrati - stivnet eller stadig i live?

  I denne uge åbner Folketinget og de folkevalgte, danske politikere springer op på talerstolen for at markere sig, sætte dagsorden og få indflydelse. På vegne af deres vælgere, på vegne af folket. "Demokratiet er de uberettigedes herredømme", sagde Platon for over 2000 år siden. Og selv i nyere tid har store danske tænkere som Søren Kierkegaard og Grundtvig været imod det fulde demokrati, hvor alles stemme tæller lige meget. Skal vi monstro kigge os om efter en anden styreform? Er det repræsentative demokrati stivnet eller stadig i live? Og er der overhovedet tålelige alternativer? Medvirkende: Bertel Nygaard, lektor i Historie, Aarhus Universitet. Svend-Erik Skaaning, professor i Statskundskab, Aarhus Universitet. Elsebeth Gerner Nielsen, rektor på Designskolen Kolding, tidl. minister. Tilrettelægger: Mads Holst. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  De nye stjerner i de unges medieforbrug

  Ud med Hollywood og tv-kanaler! Ud med de gamle film og tv-stjerner. Det er på nettet, det sker. På youtube-kanaler, blogs, sociale medier. Her tjener de nye stjerner, som ofte er mellem 15 og 25 år, årsindtægter, der allerede har sikret dem indtil pensionsalderen. De lever af at fortælle om sig selv, om deres liv, hvordan de oplever en ny make-up produktserie, deres forældres vittigheder, hvad de spiser, et computerspil - eller hvad der nu optager dem. Ungekultur har historisk set været ugleset og udskældt, bl.a. for at være selviscenesat, grænsende til narcissistisk. Men måske er opgaven med at skabe eller vælge sin identitet bare radikalt omkalfatret de seneste 30 år. Medvirkende: Kristine Sloth, Youtuber. Niels Ulrik Sørensen, Souschef og lektor ved Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet. Tilrettelægger: Mads Holst. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Hvordan tænker tyskerne?

  Det er længe siden, der her i Danmark har været så meget interesse for parlamentsvalg i Tyskland. Og der er rigtigt mange, rigtigt gode grunde til at sætte sig ind i, hvordan de tænker, og hvad de beskæftiger sig med i vores naboland, Tyskland; et land som igen har taget teten i udviklingen i Europa, og på mange måder også i verden. Supertanker prøver at forstå tyskerne og deres kunst og kulturverden - og den tyske filosofi. Medvirkende: Thomas Schwarz Wentzer, lektor i filosofi, Aarhus Universitet. Moritz Schramm, lektor i tysk og litteratur, Syddansk Universitet. Tilrettelægger: Mads Holst. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Hold da ferie!

  Hver gang vi har ferie, har vi en forestilling om, hvad vi skal. Det kan være "ingenting derhjemme", det kan være "have ryddet op i kælderen" eller det kan være "ligge på en strand og få sol på maven". Vi bruger ferien på at nulstille eller tanke op ... på noget som vi ikke får til daglig. Og hvis ferien ikke lykkes; hvis det øsregner, hotellet er ringe eller vi slog benet den første dag, så er katastrofen nærmest total. Vores ferie skal lykkes. Næste år er det 80 år siden ferieloven blev indført i Danmark, og siden da har vores sind været optaget af at fylde det rigtige i den. Medvirkende: Mikkel Lind, Marketingschef, Folkeferie.dk. Anders Fogh Jensen, filosof. Tilrettelægger: Mads Holst. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:00
  Supertanker

  Klar, parat, dan dig!

  Hvilken (ud)dannelse vælger du? Godt 65.000 mennesker begynder netop nu på en videregående uddannelse. De har valgt, hvad de vil læse og dermed valgt, hvad og hvem de bliver og arbejder med senere i livet. Vores valg af studie er en del af vores identitetsopbygning. Valget får betydning for vores liv og for den optik, vi ser os selv igennem. Supertanker ser nærmere på, hvordan identitet og dannelse hænger sammen med vores erhverv og vores valg af uddannelse. Medvirkende: Simon Axø, idéhistoriker og forstander på Testrup Højskole. Rasmus Overmark, nystartet filosofistuderende på Aarhus Universitet. Tilrettelægger: Mads Holst. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur
 • 57:01
  Supertanker

  Luk op!

  Vi elsker at opfatte os selv som rummelige, tolerante og imødekommende, venlige mennesker. Men faktum er, at flere og flere lande og flere og flere samfunds- og befolkningsgrupper lukker sig om sig selv - spærrer af på forskellige vis. Der er Kulturmøde på Mors denne weekend, under temaet At Lukke Op, og i den anledning tænker Supertanker over, hvad det er, der skal lukkes op, hvorfor det er blevet lukket i til at begynde med, og selvfølgelig hvilken rolle kulturen (bredt set) spiller i oplukningen. Medvirkende: Christian Have, indehaver og kreativ direktør i Have PR. Sune Lægaard, lektor i praktisk filosofi på Roskilde Universitet. Tilrettelægger: Mads Holst. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

  Kultur