Supertanker: Skole, læring, dannelse - for livet - Eller til eksamen? | P1 | DR
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 22. jan. 2018 kl. 11:03

Supertanker: Skole, læring, dannelse - for livet - Eller til eksamen?

Sendt første gang d.

Vores uddannelsessystem har været præget af reformer de seneste år. Reformer som har til hensigt...

Vores uddannelsessystem har været præget af reformer de seneste år. Reformer som har til hensigt at skærpe skolen. Gøre den målrettet og konkurrencedygtig. Det sker bl.a. gennem ændringer i karaktersystemet, gennem ensretning af pensum, nationale tests og fokus på læring og specifik uddannelse i højere grad end på almen dannelse. Det mener i hvert fald nogle. Skolen og uddannelsen er blevet instrumentaliseret, den skal pege i en bestemt retning og have en klart defineret nytteværdi. Men kritikere af den bevægelse mener, at det fører til ensretning, konkurrencementalitet, polarisering og i sidste ende utryghed. Dannelse og uddannelse kommer til at stå som hver deres pol, og det er ikke nødvendigvis befordrende for nogle af delene.
Medvirkende: Debattør, forfatter og tidligere lærer, Lærke Annemette Grandjean. Phd. I Systematisk Teologi på Aarhus Universitet, Brian Degn Mårtensson.
Tilrettelægger: Mathilde Sørensen.
Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Mere Supertanker

Supertanker: At forstå tid

15. jan. 2018 kl. 11:03
"Tiden er noget mærkeligt no'ed - jeg har aldrig helt forstået, hvad den egentlig er for no'ed"....
"Tiden er noget mærkeligt no'ed - jeg har aldrig helt forstået, hvad den egentlig er for no'ed". Mange danskere kender Poul Kjøllers sang om tiden og har - ligesom ham - svært ved at få greb om, hvordan tiden går eller kommer eller løber. Et stort forskningsprojekt er i øjeblikket i gang med at kortlægge det 20. århundredes tidslogik. Hvordan forstår vi nutid og fortid. Og så er der evigheden. Og lysårene. Og tiden som afstand. For tid og rum hænger uløseligt sammen - både her på jorden og ude i verdensrummet.
Medvirkende:
Ulrik Uggerhøj, professor i Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.
Peter Øhrstrøm, idéhistoriker, videnskabshistoriker, professor i Informationsvidenskab på Aalborg Universitet og leder af tidsforskningsprojektet, Now and Then - The Primacy of Tense.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Tænk!

8. jan. 2018 kl. 11:03
Det er nytår, og mange benytter årsskiftet til at standse op og tænke over, om der er noget, de g...
Det er nytår, og mange benytter årsskiftet til at standse op og tænke over, om der er noget, de gerne vil gøre anderledes. Til at lave et nytårsforsæt. Jeg vil holde op med at ryge. Jeg vil spise sundere. Jeg vil motionere mere. Supertanker tillader sig at byde ind med "Jeg vil motionere min hjerne mere. Mine tanker, mit sind, mit intellekt." Det er nemlig megacool og sjovt at have tænkt lidt over tingene, slå autopiloten fra og rent faktisk overveje, om det vi siger og gør, bidrager til en bedre verden og et bedre liv. Det er i hvert fald en tanke værd.
Medvirkende: Andreas Roepstorff, professor i Kognition, Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet og leder af Interacting Minds Centre. Anders Fogh Jensen, filosof.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Algoritmer - du er (bare) et tal

28. dec. 2017 kl. 10:03
Du har søgt på en vare på nettet, og øjeblikkeligt derefter er der reklamer for samme vare på sam...
Du har søgt på en vare på nettet, og øjeblikkeligt derefter er der reklamer for samme vare på samtlige sider, du besøger. De reklamer, politiske annoncer og nyheder du ser på fx din facebookside er styret af din tidligere trafik på nettet, analyseret og udregnet af en såkaldt algoritme. Ethvert klik du foretager, bruger algoritmen til at finde ud af, hvem du er. Man kan sige, at algoritmen lærer dig at kende. Endda rigtig godt at kende.
De mennesker, der bruger algoritmerne, fortæller, at efter analyse af 10 af dine likes kender algoritmen dig bedre end en ven, efter 150 likes - bedre end din partner, og efter 300 bedre end dig selv.
Det lyder forjættende, at algoritmerne på den måde sørger for, at du på nettet ikke bliver bombarderet med alt muligt, der ikke rager dig. Eller gør det? Bliver vi med algoritmernes mellemkomst ikke bare reduceret til små, ubetydelige og meget påvirkelige nuller og et-taller uden reelle, frie valgmuligheder?
Medvirkende: Rasmus Pagh, professor i computervidenskab ved IT-Universitetet & ekspert i at konstruere algoritmer. Vincent Hendricks, professor i filosofi, leder af CIBS - Center for Information og Boble-studier. Jens Christian Bjerring, adjunkt i filosofi, tilknyttet RUR - Center for Robofilosofi - ved Aarhus Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Julens sange

21. dec. 2017 kl. 10:03
Det er jul, og vi finder alle de gode, gamle frem - og enkelte nye. Det Kimer Nu Til Julefest, De...
Det er jul, og vi finder alle de gode, gamle frem - og enkelte nye. Det Kimer Nu Til Julefest, Dejlig Er Jorden, Silent Night, Last Christmas, Jul - Det' Cool, All I Want For Christmas. Uanset om vi synger i kirken, rundt om træet eller mens vi går rundt og hygger os og gør klar, så har julens sange en helt særlig effekt på os - både som individer og som fællesskab. Sangene kan noget særligt. Og de gør noget særligt, som binder os sammen, skaber en stemning og forløser.
Medvirkende: Peter Vuust, leder af Center for Music on The Brain og professor på Det Jyske Musikkonservatorium. Anne Marie Pahuus, filosof og prodekan på Arts, Aarhus Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Bandekrigen

14. dec. 2017 kl. 10:03
Tilfældige ofre for skyderier på åben gade er pludselig, i løbet af de seneste måneder, blevet en...
Tilfældige ofre for skyderier på åben gade er pludselig, i løbet af de seneste måneder, blevet en risiko i København. En bandekrig mellem såkaldte gadebander; Loyal To Familia, Brothas og Black Army har verseret i et års tid og haft voldelige konsekvenser i offentlige rum. For 25 år siden var det rockerne - motorcykelklubberne - Hells Angels og Bandidos, der bekæmpede hinanden og gjorde livet utrygt for mange mennesker, der tilfældigvis befandt sig i deres nærhed. Årsagen til, at banderne etablerer sig, vokser og går i krig med hinanden, kan søges i rodløshed og en kamp for identitet og et tilhørsforhold, som både rockerklubber og gadebander tilbyder samtidig med nogle meget klare og simple koder for adfærd; ikke mindst loyalitet og anerkendelse.
Medvirkende: Michael Green, talsmand for TBM Skandinavien (Tidligere BandeMedlemmer). Aydin Soei, sociolog og forfatter.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Trommestikkerne er lagt til side for en stund, mens Sonne taler med Trentemøller

Koncerterne på Eurosonic var springbræt for MØ's internationale karriere

Jonas H. Petersen fra Hymns from Nineveh grubler - Hvad er kærlighed og hvorfor findes den?

Pernille Rosenkrantz-Theil, Hella Joof og Eske Willerslev er her. Det er aldeles fremragende!

Når Projekt Barn ender i skemalagt begær har passion og spontanitet det svært

Ofte gælder det bare om at komme videre, men nogle dårlige dates kan være svære at slippe