Supertanker: Skole, læring, dannelse - for livet - Eller til eksamen?

Sendt første gang d.

Vores uddannelsessystem har været præget af reformer de seneste år. Reformer som har til hensigt at skærpe skolen. Gøre den målrettet og konkurrencedygtig. Det sker bl.a. gennem ændringer i karaktersystemet, gennem ensretning af pensum, nationale tests og fokus på læring og specifik uddannelse i højere grad end på almen dannelse. Det mener i hvert fald nogle. Skolen og uddannelsen er blevet instrumentaliseret, den skal pege i en bestemt retning og have en klart defineret nytteværdi. Men kritikere af den bevægelse mener, at det fører til ensretning, konkurrencementalitet, polarisering og i s...

Vores uddannelsessystem har været præget af reformer de seneste år. Reformer som har til hensigt at skærpe skolen. Gøre den målrettet og konkurrencedygtig. Det sker bl.a. gennem ændringer i karaktersystemet, gennem ensretning af pensum, nationale tests og fokus på læring og specifik uddannelse i højere grad end på almen dannelse. Det mener i hvert fald nogle. Skolen og uddannelsen er blevet instrumentaliseret, den skal pege i en bestemt retning og have en klart defineret nytteværdi. Men kritikere af den bevægelse mener, at det fører til ensretning, konkurrencementalitet, polarisering og i sidste ende utryghed. Dannelse og uddannelse kommer til at stå som hver deres pol, og det er ikke nødvendigvis befordrende for nogle af delene.
Medvirkende: Debattør, forfatter og tidligere lærer, Lærke Annemette Grandjean. Phd. I Systematisk Teologi på Aarhus Universitet, Brian Degn Mårtensson.
Tilrettelægger: Mathilde Sørensen.
Vært & tilrettelægger: Carsten Ortmann.

Næste udsendelse

P1, 24. sep. 2018 kl. 11:03

Supertanker på P1 giver et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv. Det kan være store beslutninger, komplekse livsovervejelser eller helt almindelige forsøg på at få et moderne liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid til eftertanke og refleksion. Vært: Carsten Ortmann.

Mere Supertanker

Supertanker: Så gør vi sådan, når vi ... har sex med hinanden

17. sep. 2018 kl. 11:03
0:56:00
Samleje, oralsex, analsex, S&M, homoseksualitet, biseksualitet, interseksualitet, aseksualitet, queeridentitet. Sex er forplantning. Sex er nydelse. Vores seksualitet er noget vi er ... født med. Vores seksualitet er noget vi gør ... når vi synes. Lige meget hvor vi retter blikket hen, møder vi billeder og omtaler af sex og seksualitet, og det sker uden smålig skelen til, hvor gamle vi er. Derfor er en velovervejet, grundig og rummelig seksualoplysning nødvendig. Også i den danske folkeskole....
Samleje, oralsex, analsex, S&M, homoseksualitet, biseksualitet, interseksualitet, aseksualitet, queeridentitet. Sex er forplantning. Sex er nydelse. Vores seksualitet er noget vi er ... født med. Vores seksualitet er noget vi gør ... når vi synes. Lige meget hvor vi retter blikket hen, møder vi billeder og omtaler af sex og seksualitet, og det sker uden smålig skelen til, hvor gamle vi er. Derfor er en velovervejet, grundig og rummelig seksualoplysning nødvendig. Også i den danske folkeskole. Hvordan det så skal foregå, og hvilke aspekter det skal berøre af det mangfoldige mulighedsfelt, som vores seksualitet er, dét er et stort og (måske) svært spørgsmål. En Supertanke(r) værd.
Medvirkende:
Line Anne Roien, Cand.pæd. i generel pædagogik og ph.d.-stipendiat ved DPU, Aarhus Universitet.
Christian Graugaard, læge og professor i sexologi på Aalborg Universitet.
Simon Schmidt, tilrettelægger.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Vi knalder åbent udenom - det må vi nemlig godt

10. sep. 2018 kl. 11:03
0:55:59
Tænk hvis man inden for rammerne af sit parforhold kunne gå i seng med dem, man havde lyst til. Kunne have sex med dem man fandt attraktive uden at gøre sin partner fortræd. Sådan lever Malou og Alex, der pt optræder i DR3-serien "Ku' Godt Må Godt". Alex og Malou ser - og har sex med - andre mennesker, mens de hele tiden bekræfter og erklærer deres kærlighed til hinanden og deres drøm om at få børn sammen. Men måske er forholdet ikke helt balanceret. Og er de helt sikre på, hvad de søger, og...
Tænk hvis man inden for rammerne af sit parforhold kunne gå i seng med dem, man havde lyst til. Kunne have sex med dem man fandt attraktive uden at gøre sin partner fortræd. Sådan lever Malou og Alex, der pt optræder i DR3-serien "Ku' Godt Må Godt". Alex og Malou ser - og har sex med - andre mennesker, mens de hele tiden bekræfter og erklærer deres kærlighed til hinanden og deres drøm om at få børn sammen. Men måske er forholdet ikke helt balanceret. Og er de helt sikre på, hvad de søger, og hvad de lukker ind igennem åbningen af parforholdet? Polyamori, promiskuitet, forplantning, tryghed, beskyttelse, nærhed, åbenhed, ligestilling, tosomhed. Supertanker giver det moderne (åbne) parforhold et kærligt eftersyn.
Medvirkende:
Malou Lassen, studerende.
Alex Andersen, studerende.
Jill Byrnit, evolutionspsykolog, antropolog, adjunkt.
Simon Schmidt, tilrettelægger.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Vi kortlægger, hvad det er at være menneske - måske

3. sep. 2018 kl. 11:03
0:53:56
I en årrække har Google, Facebook og Amazon indsamlet viden om os. Det siges, at de ved mere om os, end vi ved om os selv. Baseret på vores online klik. For at "yde en bedre service", siger de. Nu gør Aarhus Universitet i samarbejde med bl.a. DR det samme. For at vi kan lære, hvad det er at være menneske - uden om kommercielle interesser. Det er bl.a. min bevidsthed, nogen vil kortlægge. Men kan bevidsthed, kognition, følelser overhovedet indfanges og kortlægges? Selv vha. Big Data? Er det ik...
I en årrække har Google, Facebook og Amazon indsamlet viden om os. Det siges, at de ved mere om os, end vi ved om os selv. Baseret på vores online klik. For at "yde en bedre service", siger de. Nu gør Aarhus Universitet i samarbejde med bl.a. DR det samme. For at vi kan lære, hvad det er at være menneske - uden om kommercielle interesser. Det er bl.a. min bevidsthed, nogen vil kortlægge. Men kan bevidsthed, kognition, følelser overhovedet indfanges og kortlægges? Selv vha. Big Data? Er det ikke altid min bevidsthed? Og hvad kan kortlægningen i givet fald bruges til? Et spejl? Hvor spejlbilledet pludselig bevæger sig, før jeg gør?!
Medvirkende:
Jacob Sherson, professor MSO i Astrofysik på Aarhus Universitet og projektleder for Science At Home på Aarhus Universitet.
Theresa Schilhab, neurobiolog og lektor i Evolutionær Bevidsthedsbiologi på DPU, Aarhus Universitet.
Simon Schmidt, tilrettelægger.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Redskaber gør mig større og stærkere

27. aug. 2018 kl. 11:03
0:57:00
Vi kan dræbe dyr, der er meget stærkere, farligere og hurtigere end os selv. Vi kan løfte kæmpestore sten og træstammer. Vi kan udregne ekstremt komplicerede regnestykker med millionvis af faktorer. Det kan vi, fordi vi har redskaber til at hjælpe os med det, som vi ikke kan klare med de bare næver eller den hjerne, vi er udstyret med fra naturens hånd. Redskaberne er genstande i sig selv, men også genstande som påvirker vores væren i Verden som forlængelser af vores krop, vores intellekt og...
Vi kan dræbe dyr, der er meget stærkere, farligere og hurtigere end os selv. Vi kan løfte kæmpestore sten og træstammer. Vi kan udregne ekstremt komplicerede regnestykker med millionvis af faktorer. Det kan vi, fordi vi har redskaber til at hjælpe os med det, som vi ikke kan klare med de bare næver eller den hjerne, vi er udstyret med fra naturens hånd. Redskaberne er genstande i sig selv, men også genstande som påvirker vores væren i Verden som forlængelser af vores krop, vores intellekt og dermed også vores mentale selvbillede.
Medvirkende:
Rune Bering, designer og kunstner.
Jonas Edvard, designer og kunstner.
Mads Nygaard Folkmann, lektor i Designkultur, designteori og designhistorie på Institut for Design og Kommunikation, SDU.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Livet på autopilot - eller ej

20. aug. 2018 kl. 11:03
0:56:59
"Alt for mange mennesker lever på autopilot og glemmer at reflektere over det liv og den verden, de befinder sig i". I sin nye bog, "Livskunsten", skriver filosof, idéhistoriker og eksistentiel terapeut, Anders Dræby , om kunsten at vågne op til livet og træffe aktive, reflekterede valg - bl.a. med inspiration fra Søren Kierkegaard. Og i sin bog "Kunsten at være bange" (udk. 15/8), skriver psykologiprofessor, Peter Elsass, også om at rykke sig selv ud af vante rammer og mærke livet, bl.a. ved...
"Alt for mange mennesker lever på autopilot og glemmer at reflektere over det liv og den verden, de befinder sig i". I sin nye bog, "Livskunsten", skriver filosof, idéhistoriker og eksistentiel terapeut, Anders Dræby , om kunsten at vågne op til livet og træffe aktive, reflekterede valg - bl.a. med inspiration fra Søren Kierkegaard. Og i sin bog "Kunsten at være bange" (udk. 15/8), skriver psykologiprofessor, Peter Elsass, også om at rykke sig selv ud af vante rammer og mærke livet, bl.a. ved at kende frygten.
Medvirkende:
Anders Dræby, filosof, idéhistoriker og eksistentiel terapeut.
Peter Elsass, professor emeritus i psykologi ved Københavns Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.
0:28:51

Stine taler om de forskellige slags savn - hvad savner du?

0:55:22

Vi har set Fra Thy til Thailand, Ditte & Louise og The Predator

0:26:30

Da hun åbner døren, vælter et stivfrossent lig ud af haveskuret

0:17:50

En barndom i skyggen af svømmestjernen og søsteren Lotte Friis

1:55:27

En kemisk blanding af musikalsk dopamin, testosteron og østrogen

0:25:53