Supertanker: Hold da ferie!

Sendt første gang d.

Hver gang vi har ferie, har vi en forestilling om, hvad vi skal. Det kan være "ingenting derhjemme", det kan være "have ryddet op i kælderen" eller det kan være "ligge på en strand og få sol på maven". Vi bruger ferien på at nulstille eller tanke op ... på noget som vi ikke får til daglig. Og hvis ferien ikke lykkes; hvis det øsregner, hotellet er ringe eller vi slog benet den første dag, så er katastrofen nærmest total. Vores ferie skal lykkes. Næste år er det 80 år siden ferieloven blev indført i Danmark, og siden da har vores sind været optaget af at fylde det rigtige i den.
Medvirkende:...

Hver gang vi har ferie, har vi en forestilling om, hvad vi skal. Det kan være "ingenting derhjemme", det kan være "have ryddet op i kælderen" eller det kan være "ligge på en strand og få sol på maven". Vi bruger ferien på at nulstille eller tanke op ... på noget som vi ikke får til daglig. Og hvis ferien ikke lykkes; hvis det øsregner, hotellet er ringe eller vi slog benet den første dag, så er katastrofen nærmest total. Vores ferie skal lykkes. Næste år er det 80 år siden ferieloven blev indført i Danmark, og siden da har vores sind været optaget af at fylde det rigtige i den.
Medvirkende: Mikkel Lind, Marketingschef, Folkeferie.dk. Anders Fogh Jensen, filosof.
Tilrettelægger: Mads Holst.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Næste udsendelse

P1, 19. nov. 2018 kl. 11:03

I denne måned forsøger DR at slå et slag for læselysten. Med en god bog i hånden kan du få et åndehul i et stresset liv, lære nye ting eller finde løsninger på dine problemer. Og så er bøgerne endda sunde for dig. De øger din empati og styrker din hjerne, så demens bedre kan holdes på afstand. Bøgerne øger dit ordforråd, din forestillingsevne og dit vidensniveau. Supertanker har naturligvis en forkærlighed for de mange filosofiske bøger. Men hvor begynder man, hvis filosofi på tryk er en helt ny verden. Det giver Supertanker dig 3x3 bud på. Medvirkende: Frank Beck Lassen, idéhistoriker og højskolelærer, Testrup Højskole. Mikkel Thorup, professor MSO i Idéhistorie, Aarhus Universitet. Simon Axø, idéhistoriker og højskoleforstander, Testrup Højskole. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Mere Supertanker

Supertanker: Det er jo bare ord...

12. nov. 2018 kl. 11:03
0:55:54
Det vrimler med hadefulde udsagn på sociale medier, i kommentarspor på nettet, og senest satte det amerikanske midtvejsvalg nye harske rekorder. Trusler, dødsønsker, ringeagtende og nedsættende omskrivninger af befolkningsgrupper til skadedyr eller det der er værre. Og stille og roligt sniger de generaliserende, nedsættende og sårende vendinger sig også ind i danske politikeres og mediers sprog. Den tyske filolog, Viktor Klemperer, udgav i 1947 en analyse af Det Tredje Riges sprog, som viser,...
Det vrimler med hadefulde udsagn på sociale medier, i kommentarspor på nettet, og senest satte det amerikanske midtvejsvalg nye harske rekorder. Trusler, dødsønsker, ringeagtende og nedsættende omskrivninger af befolkningsgrupper til skadedyr eller det der er værre. Og stille og roligt sniger de generaliserende, nedsættende og sårende vendinger sig også ind i danske politikeres og mediers sprog. Den tyske filolog, Viktor Klemperer, udgav i 1947 en analyse af Det Tredje Riges sprog, som viser, hvordan den sproglige stigmatisering kom til at legitimere ringeagt, dehumanisering, vold og drab. Danske Knud Lindholm Lau har for nylig skrevet en bog som påpeger lignende tendenser i det danske sprog i dag. Sprogspil og sproghandlinger, kalder man det, og det kan Wittgenstein, Searle og Habermas hjælpe os med at forstå konsekvenserne af.
Medvirkende:
Knud Lindholm Lau, forfatter, kommunikationsrådgiver, ekstern lektor ved SDU.
Steen Nepper Larsen, lektor ved DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Kunstig intelligens; Skrækindjagende eller skønt

5. nov. 2018 kl. 11:03
0:55:57
Når vi tænker på og taler om Kunstig intelligens (AI), er det ofte i stærkt dystopiske forestillinger om en verden, hvor robotter eller computere tænker selv, gør oprør mod menneskene og forsøger at gøre det af med menneskeheden. Men Hollywoodudlægningen af AI har ifølge teknologioptimist, Thomas Terney, intet med Kunstig Intelligens at gøre. Vi må gøre op med skrækvisionerne og imødekomme alle de skønne landvindinger, som kunstig intelligens giver os, mener han. Mens andre fastholder, at der...
Når vi tænker på og taler om Kunstig intelligens (AI), er det ofte i stærkt dystopiske forestillinger om en verden, hvor robotter eller computere tænker selv, gør oprør mod menneskene og forsøger at gøre det af med menneskeheden. Men Hollywoodudlægningen af AI har ifølge teknologioptimist, Thomas Terney, intet med Kunstig Intelligens at gøre. Vi må gøre op med skrækvisionerne og imødekomme alle de skønne landvindinger, som kunstig intelligens giver os, mener han. Mens andre fastholder, at der allerede på det nuværende udviklingsstadie bør være advarselslamper, der blinker.
Medvirkende:
Thomas Terney, phd i Kunstig Intelligens, digital strateg og teknologioptimist.
Lone Hørslev, forfatter, digter.
Thomas Ploug, professor i Anvendt Etik, AAU.
Tilrettelægger: Simon Schmidt.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Lys og mørke

29. okt. 2018 kl. 11:03
0:57:00
Lys eksisterer ikke uden mørke, og vi skal gennem mørke for at komme til lyset. Mennesket er krop og ånd, og som mennesker eksisterer vi ikke uden nogle af delene. Turen ind i mørket, gennem mørket og ud i lyset kan transformere os - vi har brug for mørket for at udvikle os som mennesker. Både fysisk og åndeligt. Sangeren og musikeren Lise Westzynthius beskriver på sin nye plade, "Ja", sådan en transformation, som hun har oplevet bl.a. gennem brug af gamle, sydamerikanske, shamanistiske ritua...
Lys eksisterer ikke uden mørke, og vi skal gennem mørke for at komme til lyset. Mennesket er krop og ånd, og som mennesker eksisterer vi ikke uden nogle af delene. Turen ind i mørket, gennem mørket og ud i lyset kan transformere os - vi har brug for mørket for at udvikle os som mennesker. Både fysisk og åndeligt. Sangeren og musikeren Lise Westzynthius beskriver på sin nye plade, "Ja", sådan en transformation, som hun har oplevet bl.a. gennem brug af gamle, sydamerikanske, shamanistiske ritualer og tantra. Og det kan filosofferne Goethe, Kierkegaard, Bergson og Heidegger hjælpe os med at forstå.
Medvirkende:
Lise Westzynthius, musiker, sanger.
Niels Viggo Hansen, Ph.D. Filosof og fysiker.
Forsker ved Interacting Minds Center, Aarhus universitet, Meditationslærer, mindfulness-instruktør og facilitator i praksisudviklingsforløb og gruppeprocesser.
Tilrettelægger: Simon Schmidt.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Meningen med livet - for en 12-tals elev

22. okt. 2018 kl. 11:03
0:56:03
Vi skal være noget. Vi skal blive til noget. Og det skal gerne være noget, som de andre synes er noget. Vi skal leve op ...! Og have 12 i det hele. Men alt for mange glemmer sig selv i den proces. Og får stress og angst af præstationspresset. Og det er bestemt ikke meningen med livet. Måske er det snarere at være nogen - ikke noget. Jakob Holm har skrevet en bog til sine døtre, "Meningen med Det Hele - om at være, elske og dø". En bog om hvordan eksistentialismen får det hele til at hænge sam...
Vi skal være noget. Vi skal blive til noget. Og det skal gerne være noget, som de andre synes er noget. Vi skal leve op ...! Og have 12 i det hele. Men alt for mange glemmer sig selv i den proces. Og får stress og angst af præstationspresset. Og det er bestemt ikke meningen med livet. Måske er det snarere at være nogen - ikke noget. Jakob Holm har skrevet en bog til sine døtre, "Meningen med Det Hele - om at være, elske og dø". En bog om hvordan eksistentialismen får det hele til at hænge sammen. Og give mening. Med hjælp fra bl.a. Kierkegaard, Nietzsche, Sartre, Camus, Beauvoir og Arendt.
Medvirkende:
Jakob Holm, litterat, forfatter, eksistentialist.
Mary Jean Moore, musiker, sanger.
Simon Schmidt, tilrettelægger.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Supermennesker

15. okt. 2018 kl. 11:03
0:55:55
Vi stræber som mennesker efter to ting teknologisk og videnskabeligt: At styrke og optimere vores psykiske og intellektuelle formåen og at udsætte døden. Vi vil overskride det eksisterende; transcendere det. Vi kalder det transhumanisme. Human Enhancement/menneskelig forbedring er et af de store ord i den teknologiske og menneskelige åbenbaring i disse år. Men hvor meget "supermenneske" ønsker vi at blive, og hvornår stopper det menneskelige og det, der gør menneskelivet kostbart, hvis vi kan...
Vi stræber som mennesker efter to ting teknologisk og videnskabeligt: At styrke og optimere vores psykiske og intellektuelle formåen og at udsætte døden. Vi vil overskride det eksisterende; transcendere det. Vi kalder det transhumanisme. Human Enhancement/menneskelig forbedring er et af de store ord i den teknologiske og menneskelige åbenbaring i disse år. Men hvor meget "supermenneske" ønsker vi at blive, og hvornår stopper det menneskelige og det, der gør menneskelivet kostbart, hvis vi kan alt og kan det til evig tid?
Medvirkende: Jacob Wamberg, professor i Kunsthistorie, Aarhus Universitet.
Jes Lynning Harfeld, lektor i Anvendt Filosofi, Aalborg Universitet.
Vært og tilrettelægger: Carsten Ortmann.
(Sendt første gang 18. juni).
0:30:00

Kan søvnapps og -gadgets gøre en småtsovende radioværts søvn bedre?

0:45:38

Rikke følger Tobias ind i en verden af techno, fest og stoffer

0:34:50

Mødet med festdronningen bliver langt fra, hvad Kåre havde forestillet sig

0:25:24

I 1914 sendes Kresten til Vestfronten - siden forsvinder han sporløst

0:21:32

Gymnasifefesten, der ender fatalt - Europas bedste fiktionsserie

1:55:00

Jonas og Katinka skal skrive en sang, der får sat følelser på sorg