Supertanker: Hold da ferie! | P1 | DR
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 14. dec. 2017 kl. 10:03

Supertanker: Hold da ferie!

Sendt første gang d.

Hver gang vi har ferie, har vi en forestilling om, hvad vi skal. Det kan være "ingenting derhjemm...

Hver gang vi har ferie, har vi en forestilling om, hvad vi skal. Det kan være "ingenting derhjemme", det kan være "have ryddet op i kælderen" eller det kan være "ligge på en strand og få sol på maven". Vi bruger ferien på at nulstille eller tanke op ... på noget som vi ikke får til daglig. Og hvis ferien ikke lykkes; hvis det øsregner, hotellet er ringe eller vi slog benet den første dag, så er katastrofen nærmest total. Vores ferie skal lykkes. Næste år er det 80 år siden ferieloven blev indført i Danmark, og siden da har vores sind været optaget af at fylde det rigtige i den.
Medvirkende: Mikkel Lind, Marketingschef, Folkeferie.dk. Anders Fogh Jensen, filosof.
Tilrettelægger: Mads Holst.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Mere Supertanker

Supertanker: Ikke i aften, skat!

7. dec. 2017 kl. 10:03
Er du tændt, skat? Kan jeg tænde dig? De spørgsmål kredses der om i den nye bog "Tændt - Sex i pa...
Medvirkende: Frej Prahl, psykolog, parterapeut, forfatter. Tone Frank Dandanell, phd i filosofi, Aarhus Universitet, og underviser på Testrup Højskole.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann."> Er du tændt, skat? Kan jeg tænde dig? De spørgsmål kredses der om i den nye bog "Tændt - Sex i parforholdet; fra pligt til lyst". Langt de fleste af os har brug for og lyst til sex. Men når vi finder ind i et fast parforhold og får børn og dagligdag, så er det som om lysten til sex med vores partner får lidt trangere kår. Så er vi trætte. Så har vi hovedpine. Så har vi egentlig bare ikke særligt meget lyst. Og udenfor suser samfundet og medierne afsted med skyhøje forventninger til, hvor ofte og hvor spændende og hvor intenst og gymnastisk, vi bør have sex med hinanden. Og det er bestemt ikke alle, der kan leve op til det, og så føler vi os forkerte og mangelfulde. Pludselig bliver sex en pligt og ikke en lyst, og det er måske ikke så godt.
Medvirkende: Frej Prahl, psykolog, parterapeut, forfatter. Tone Frank Dandanell, phd i filosofi, Aarhus Universitet, og underviser på Testrup Højskole.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Det er sjovt! - eller er det?

30. nov. 2017 kl. 10:03
Den kommende måned vælter det ned over os med satiriske tilbageblik på 2017. ATS' Året der Gak el...
Medvirkende: Jan Gintberg, komiker. Stefan Kjerkegaard, lektor i Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann."> Den kommende måned vælter det ned over os med satiriske tilbageblik på 2017. ATS' Året der Gak eller Svikmøllen for nu at nævne et par. På tv og web folder bl.a. Jan Gintberg og Jonathan Spang sig ud ved at gøre grin med os alle sammen, og også lidt med sig selv. Og vi elsker at grine - at give os hen til latteren. Fordi noget er sjovt - og "sjovt" er positivt. Latter er et sprog; et sprog der kan forene og et sprog, der kan adskille. Vi har samhørighed med dem, vi griner med og griner til, og vi lægger afstand til dem vi griner af - dem vi finder latterlige. Så er noget sjovt for nogen og ikke for andre. Men det er ikke altid lige nemt at vide, hvad der er sjovt; hvad der er god humor, vide hvad der pludselig udløser den store, hulkende latter. Og latteren og gråden ligger snublende tæt på hinanden. Så kan vi stå der på hver side af morskaben, sammen med nogen, adskilt fra nogle andre. Er dét sjovt?
Medvirkende: Jan Gintberg, komiker. Stefan Kjerkegaard, lektor i Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Kants store spørgsmål - dengang og nu

23. nov. 2017 kl. 10:03
Forfatteren Tor Nørretranders forsøger i sin nye bog "Se frem" at beskrive og besvare nogle af de...
Medvirkende: Tor Nørretranders, forfatter. Steen Nepper Larsen, lektor i Videnskabsteori ved Institut for uddannelse og pædagogik, Aarhus Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann."> Forfatteren Tor Nørretranders forsøger i sin nye bog "Se frem" at beskrive og besvare nogle af de store spørgsmål om menneskelig erkendelse og moral, som oplysningsfilosoffen, Immanuel Kant stillede i bl.a. sine tre store kritikker i 1780erne; Kritik af Den Rene Fornuft, Kritik af Den praktiske Fornuft og Kritik af Dømmekraften. Ifølge Tor Nørretranders er mange ting i opløsning i disse år, og han vover pelsen og ser frem mod ny oplysning - med udgangspunkt i Kants store spørgsmål: Hvad kan jeg vide? Hvad bør jeg gøre? Hvad kan jeg håbe på?
Medvirkende: Tor Nørretranders, forfatter. Steen Nepper Larsen, lektor i Videnskabsteori ved Institut for uddannelse og pædagogik, Aarhus Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Kommunalt valgklima

16. nov. 2017 kl. 10:03
Vejen er blevet til en flod, din kælder er blevet til en swimmingpool, om end vandet er kloakvand...
Vejen er blevet til en flod, din kælder er blevet til en swimmingpool, om end vandet er kloakvand, og der er dyr i, og din græsplæne er blevet til en sump, hvis ikke ligefrem en sø. I takt med stigende temperaturer, globalt, bliver det danske vejr vådere. Og vildere. Det er vi nødt til at tilpasse os, og det bliver en regional og kommunal opgave. Kloakudvidelser, kystsikring, terrænomlægning etc. etc. På tirsdag er der valg til regionsråd og kommuner, men det er som om klimadagsordenen ikke rigtigt har fundet plads i valgkampen. Og klimatilpasningen heller ikke. Supertanker ser på, hvad der skal til, hvad der bliver gjort, og hvad filosofien bag udviklingen er.
Medvirkende: Rolf Johnsen, Kontorchef i Region Midtjylland Regional Udvikling samt vandekspert. Stefan Gaarsmand Jacobsen, adjunkt i global historie, Roskilde Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Det splittede USA

9. nov. 2017 kl. 10:03
Donald Trump blev valgt for ét år siden. Verden stod op den 9. november 2016 til et valgresultat,...
Donald Trump blev valgt for ét år siden. Verden stod op den 9. november 2016 til et valgresultat, som kom bag på rigtigt mange, men som måske ikke burde komme bag på nogen. For efterhånden som støvet lagde sig, kunne man se et USA, der var enormt splittet. På sort-brun-hvid, mand-kvinde-trans, rig-fattig-middelklasse, land-by, kyststat-midtstat, kristen-muslim-ateist. Men måske har USA altid været splittet eller er aldrig rigtigt blevet samlet, for alvor. Måske er verdens demokratiske fyrtårn og teknologiske spydspids stadig et barn, der er ved at lære at (be)gå (sig) i verden. Det er trods alt kun 3-400 år gammelt, hvilken er ret lidt i forhold til mange andre områder af verdenssamfundet.
Medvirkende: Johannes Langkilde, nyhedsvært og tidligere USA-korrespondent i DR, samt forfatter, Christian Olaf Christiansen, lektor i Idéhistorie, Aarhus Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

True Crime er en hastigt voksende genre, men hvor går grænsen mellem dokumentar og fiktion?

En kærlighedshistorie, hvor grænsen mellem rigtig og forkert langsomt bliver udvisket

Vi kikker i telefonen og taler om vinyl, fobier og et meget narcissistisk podcastfeed

Gutterne ser på gamle videooptagelser. De savner Markus! Tænk, hvis de stadig var venner

Vindmøller er blevet symbol på ren energi, men hvad med produktionen af dem?

Når Sneen Falder, Jul i Angora, Jul Det’ Cool og historierne bag - 100% jul!