Supertanker: Ikke i aften, skat!

Sendt første gang d.

Er du tændt, skat? Kan jeg tænde dig? De spørgsmål kredses der om i den nye bog "Tændt - Sex i parforholdet; fra pligt til lyst". Langt de fleste af os har brug for og lyst til sex. Men når vi finder ind i et fast parforhold og får børn og dagligdag, så er det som om lysten til sex med vores partner får lidt trangere kår. Så er vi trætte. Så har vi hovedpine. Så har vi egentlig bare ikke særligt meget lyst. Og udenfor suser samfundet og medierne afsted med skyhøje forventninger til, hvor ofte og hvor spændende og hvor intenst og gymnastisk, vi bør have sex med hinanden. Og det er bestemt ik...

Er du tændt, skat? Kan jeg tænde dig? De spørgsmål kredses der om i den nye bog "Tændt - Sex i parforholdet; fra pligt til lyst". Langt de fleste af os har brug for og lyst til sex. Men når vi finder ind i et fast parforhold og får børn og dagligdag, så er det som om lysten til sex med vores partner får lidt trangere kår. Så er vi trætte. Så har vi hovedpine. Så har vi egentlig bare ikke særligt meget lyst. Og udenfor suser samfundet og medierne afsted med skyhøje forventninger til, hvor ofte og hvor spændende og hvor intenst og gymnastisk, vi bør have sex med hinanden. Og det er bestemt ikke alle, der kan leve op til det, og så føler vi os forkerte og mangelfulde. Pludselig bliver sex en pligt og ikke en lyst, og det er måske ikke så godt.
Medvirkende: Frej Prahl, psykolog, parterapeut, forfatter. Tone Frank Dandanell, phd i filosofi, Aarhus Universitet, og underviser på Testrup Højskole.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Næste udsendelse

P1, 23. jul. 2018 kl. 11:03 - 12:00

"Tiden er noget mærkeligt no'ed - jeg har aldrig helt forstået, hvad den egentlig er for no'ed". Mange danskere kender Poul Kjøllers sang om tiden og har - ligesom ham - svært ved at få greb om, hvordan tiden går eller kommer eller løber. Et stort forskningsprojekt er i øjeblikket i gang med at kortlægge det 20. århundredes tidslogik. Hvordan forstår vi nutid og fortid. Og så er der evigheden. Og lysårene. Og tiden som afstand. For tid og rum hænger uløseligt sammen - både her på jorden og ude i verdensrummet. Medvirkende: Ulrik Uggerhøj, professor i Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. Peter Øhrstrøm, idéhistoriker, videnskabshistoriker, professor i Informationsvidenskab på Aalborg Universitet og leder af tidsforskningsprojektet, Now and Then - The Primacy of Tense. Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann. (Sendt første gang 15. januar).

Mere Supertanker

Supertanker: At forstå tid

23. jul. 2018 kl. 11:03
0:57:00
"Tiden er noget mærkeligt no'ed - jeg har aldrig helt forstået, hvad den egentlig er for no'ed". Mange danskere kender Poul Kjøllers sang om tiden og har - ligesom ham - svært ved at få greb om, hvordan tiden går eller kommer eller løber. Et stort forskningsprojekt er i øjeblikket i gang med at kortlægge det 20. århundredes tidslogik. Hvordan forstår vi nutid og fortid. Og så er der evigheden. Og lysårene. Og tiden som afstand. For tid og rum hænger uløseligt sammen - både her på jorden og ud...
"Tiden er noget mærkeligt no'ed - jeg har aldrig helt forstået, hvad den egentlig er for no'ed". Mange danskere kender Poul Kjøllers sang om tiden og har - ligesom ham - svært ved at få greb om, hvordan tiden går eller kommer eller løber. Et stort forskningsprojekt er i øjeblikket i gang med at kortlægge det 20. århundredes tidslogik. Hvordan forstår vi nutid og fortid. Og så er der evigheden. Og lysårene. Og tiden som afstand. For tid og rum hænger uløseligt sammen - både her på jorden og ude i verdensrummet.
Medvirkende:
Ulrik Uggerhøj, professor i Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.
Peter Øhrstrøm, idéhistoriker, videnskabshistoriker, professor i Informationsvidenskab på Aalborg Universitet og leder af tidsforskningsprojektet, Now and Then - The Primacy of Tense.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.
(Sendt første gang 15. januar).

Supertanker: Det er sjovt! - eller er det?

16. jul. 2018 kl. 11:03
0:57:00
Den kommende måned vælter det ned over os med satiriske tilbageblik på 2017. ATS' Året der Gak eller Svikmøllen for nu at nævne et par. På tv og web folder bl.a. Jan Gintberg og Jonathan Spang sig ud ved at gøre grin med os alle sammen, og også lidt med sig selv. Og vi elsker at grine - at give os hen til latteren. Fordi noget er sjovt - og "sjovt" er positivt. Latter er et sprog; et sprog der kan forene og et sprog, der kan adskille. Vi har samhørighed med dem, vi griner med og griner til, o...
Den kommende måned vælter det ned over os med satiriske tilbageblik på 2017. ATS' Året der Gak eller Svikmøllen for nu at nævne et par. På tv og web folder bl.a. Jan Gintberg og Jonathan Spang sig ud ved at gøre grin med os alle sammen, og også lidt med sig selv. Og vi elsker at grine - at give os hen til latteren. Fordi noget er sjovt - og "sjovt" er positivt. Latter er et sprog; et sprog der kan forene og et sprog, der kan adskille. Vi har samhørighed med dem, vi griner med og griner til, og vi lægger afstand til dem vi griner af - dem vi finder latterlige. Så er noget sjovt for nogen og ikke for andre. Men det er ikke altid lige nemt at vide, hvad der er sjovt; hvad der er god humor, vide hvad der pludselig udløser den store, hulkende latter. Og latteren og gråden ligger snublende tæt på hinanden. Så kan vi stå der på hver side af morskaben, sammen med nogen, adskilt fra nogle andre. Er dét sjovt?
Medvirkende: Jan Gintberg, komiker og Stefan Kjerkegaard, lektor i Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.
(Sendt første gang 30. november 2017).

Supertanker: Kants store spørgsmål - dengang og nu

9. jul. 2018 kl. 11:03
0:57:00
Forfatteren Tor Nørretranders forsøger i sin nye bog "Se frem" at beskrive og besvare nogle af de store spørgsmål om menneskelig erkendelse og moral, som oplysningsfilosoffen, Immanuel Kant stillede i bl.a. sine tre store kritikker i 1780erne; Kritik af Den Rene Fornuft, Kritik af Den praktiske Fornuft og Kritik af Dømmekraften. Ifølge Tor Nørretranders er mange ting i opløsning i disse år, og han vover pelsen og ser frem mod ny oplysning - med udgangspunkt i Kants store spørgsmål: Hvad kan j...
Forfatteren Tor Nørretranders forsøger i sin nye bog "Se frem" at beskrive og besvare nogle af de store spørgsmål om menneskelig erkendelse og moral, som oplysningsfilosoffen, Immanuel Kant stillede i bl.a. sine tre store kritikker i 1780erne; Kritik af Den Rene Fornuft, Kritik af Den praktiske Fornuft og Kritik af Dømmekraften. Ifølge Tor Nørretranders er mange ting i opløsning i disse år, og han vover pelsen og ser frem mod ny oplysning - med udgangspunkt i Kants store spørgsmål: Hvad kan jeg vide? Hvad bør jeg gøre? Hvad kan jeg håbe på?
Medvirkende: Tor Nørretranders, forfatter. Steen Nepper Larsen, lektor i Videnskabsteori ved Institut for uddannelse og pædagogik, Aarhus Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.
(Sendt første gang 23. november 2017).

Supertanker: Hvem gjorde det? Og hvordan?

2. jul. 2018 kl. 11:03
0:55:26
Der er et lig, en dødsårsag, et antal mistænkte, en detektiv. Og et hav af forhindringer, tæsk, mordtrusler, ubesvarede spørgsmål og suspekte eksistenser. Og så trevler vi - sammen med Columbo, Sherlock Holmes, Philip Marlowe eller William af Baskerville - gåden op og finder den skyldige. Og vi elsker det. Sluger det råt. Især i sommerferien; Olsen, Doyle, Hammet, Christie, Egholm. Både fiktionen og, som noget relativt nyt, true crime. På mange måder er det ligesom filosofien, der undersøger...
Der er et lig, en dødsårsag, et antal mistænkte, en detektiv. Og et hav af forhindringer, tæsk, mordtrusler, ubesvarede spørgsmål og suspekte eksistenser. Og så trevler vi - sammen med Columbo, Sherlock Holmes, Philip Marlowe eller William af Baskerville - gåden op og finder den skyldige. Og vi elsker det. Sluger det råt. Især i sommerferien; Olsen, Doyle, Hammet, Christie, Egholm. Både fiktionen og, som noget relativt nyt, true crime. På mange måder er det ligesom filosofien, der undersøger sporene og tankerne og ender med opklaring/erkendelse.
Medvirkende:
Bo Tao Michaëlis, kulturjournalist, litterat og forfatter.
Carsten Fogh Nielsen, adjunkt i pædagogisk filosofi på Aarhus Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.

Supertanker: Findes den eneste ene?

25. jun. 2018 kl. 11:03
0:55:32
Vi drømmer om den store kærlighed i vores liv: Den Eneste Ene. Ridderen på den hvide hingst, prinsessen på slottet - dem har vi sunget sange og fortalt historier om i århundreder. Men måske er det mere en fiks idé end noget, der findes i virkeligheden. Det kunne skilsmissestatistikkerne tyde på. Kravene til livspartneren i dag er mangfoldige og ubønhørlige; venskab, erotik, omsorg, forsørgelse o.m.a. Og deraf følgende sorg og smerte hvis det ikke lykkes. Men vi elsker og higer stadig.
Medvirk...
Vi drømmer om den store kærlighed i vores liv: Den Eneste Ene. Ridderen på den hvide hingst, prinsessen på slottet - dem har vi sunget sange og fortalt historier om i århundreder. Men måske er det mere en fiks idé end noget, der findes i virkeligheden. Det kunne skilsmissestatistikkerne tyde på. Kravene til livspartneren i dag er mangfoldige og ubønhørlige; venskab, erotik, omsorg, forsørgelse o.m.a. Og deraf følgende sorg og smerte hvis det ikke lykkes. Men vi elsker og higer stadig.
Medvirkende:
Lasse Lavrsen, journalist, redaktør & forfatter.
Katrine Frøkjær Baunvig, forfatter, lektor i Religionsstudier, Syddansk Universitet.
Tilrettelægger og vært: Carsten Ortmann.
0:36:31

- og breakdance, beats og gigantiske ghettoblastere er noget helt nyt

0:23:59

Er et åbent parforhold bedre for os?

0:25:53

Psykologen kommer med et overraskende bud

0:27:00

- men er der reelt noget bag det?

0:57:00

fra Mariah Carey og Meat Loaf til Extreme og Guns N' Roses

0:14:05

Interview med St. Vincent lige før hendes koncert - et af årets højdepunkter