Sygt nok

Hvad vil det sige at være sund og rask? Hvordan opstår sygdomme? Og hvorfor kan det næsten ikke blive sygt nok, når mediernes overskrifter varsler om dårlige vaner eller lover nye mirakelkure? I et nyt sundhedsprogram på P1 undersøger læge og forsker Maja Thiele trends og tendenser, den nyeste forskning og de største gennembrud inden for sundhedsområdet. Vært: Maja Thiele.

Videnskab & Teknologi

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 57:25
  Sygt nok

  Epidemier følger en gylden matematisk formel

  Den sorte død, AIDS og den lidt mere nære influenza. Alle de sygdomme følger en helt fast formel, når de udvikler sig til epidemier. Fælles for dem er, at det er fra bakterier eller virus, som kommer udefra og inficerer din krop. Vi tager dig gennem historien og formlen for de perfekte sygdomme. Men epidemier er også et mærkat, som sættes på nogle af tidens store livsstilssygdomme, som overvægt og diabetes. Forskellen er bare her, at det ikke er en udefrakommende organisme, men din egen krop, som bliver din værste fjende. I de tilfælde skal hele epidemi-begrebet gentænkes. Medvirkende: Lars Østergaard, professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitet og Adam Bencard lektor på Medicinsk Museion. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:04
  Sygt nok

  Doktoren forstår ikke, hvad jeg siger

  Ondartet, invasiv og tilbagefald - det er allesammen negativt ladede ord, som bruges i flæng om sygdomme. Men ord beskriver ikke bare, de skaber også. Og sygdomsforståelsen skabes mellem læge og patient ift., hvordan vi italesætter sygdomme og symptomer. De skønlitterære fortællere har ordet i deres magt, og på Syddansk Universitet undervises de medicinstuderende i digte, noveller og romaner for at få en bedre forståelse af, hvordan det føles at stå som patient i den anden ende, og for at give lægerne mere empati. Vært, Maja Thiele skriver digte og undersøger ordenes betydning i en syg verden. Medvirkende: Anne-Marie Mai, professor i litteratur på Syddansk Universitet og Morten Sodemann, professor i indvandrermedicin på Syddansk Universitet og leder af indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:31
  Sygt nok

  Grønland er en genetisk guldmine

  Isolerede folkefærd i Grønland lider af helt andre sygdomme og skal behandles anderledes end gennemsnitsdanskeren. De grønlandske gener er derfor en lækkerbisken for forskere, som interesserer sig for, hvordan sygdomme udvikler sig. Den grønlandske genpulje har nemlig haft fred til at udvikle sig over tusinder af år uden at blive blandet ned i den fastlandseuropæiske gryderet. Medvirkende: Torben Hansen, professor på metabolismecentret på Københavns Universitet og Ida Moltke, adjunkt på Biologisk institut på Københavns Universitet. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:22
  Sygt nok

  Nyt system skaber eksplosion af diagnoser

  Lægerne går om lidt fra at have 14.000 til over 55.000 diagnoser, som de kan klistre på os patienter. Det skyldes ikke en eksplosion i sygdomme, men i stedet indførslen af et nyt og meget mere detaljeret diagnosesystem. Men hvad betyder det egentlig for os at få en diagnose? Og hvad betyder det for forskningen? Danmark ligger nemlig helt i front hvad angår at bruge netop diagnoser til at undersøge, hvordan forskellig medicin virker i befolkningen. Medvirkende: Tine Jess, professor og overlæge ved Statens Serum Institut og Uffe Juul Jensen, professor i filosofi ved Aarhus Universitet. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:25
  Sygt nok

  Hjernerystelser er et mysterium

  Av min knold! Hjernerystelser er en af de mest almindelige skader overhovedet. Men på trods af, at hjernen er hot som aldrig før, har kun få forskere hidtil interesseret sig for dem. Historier i medierne har dog på det seneste skabt ny fokus på de potentielt alvorlige skader - for eksempel i forbindelse med sport. Problemet er, at de processer, der aktiveres i hjernen, når vi slår hovedet, er så fine, at hospitalernes skannere ikke kan følge med. "Sygt nok" søger svar, afliver myter og slår ring om de flygtige hovedrystelser. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:34
  Sygt nok

  Overvægt hænger sammen med gener og miljø

  Over halvdelen af danskerne er overvægtige, og der tales om en fedmeepidemi i store dele af verden. De senere år er det imidlertid gået stærkt med forskning inden for gener pga. store teknologiske landvindinger. Danske forskere er med i den forreste del af feltet inden for gener og overvægt, som formentlig har langt mere med hinanden at gøre, end vi tidligere har troet. Hør to af dem i dagens Sygt nok. Medvirkende: Tune Pers, lektor i Data Science på Metabolismecentret KU og Torben Hansen, professor på Metabolismecentret på KU. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:19
  Sygt nok

  Kuren mod kræft og HIV, men også designerbabyer

  CRISPR er en metode, som kan klippe præcist i gener hos både mennesker, planter og dyr - og så er det både billigt og hurtigt. Teknologien har et par år på bagen, og metoden begynder at kunne spores i forskningen for behandlinger for kræft, HIV og øjensygdomme. Samtidig tårner de etiske debatter sig op - for en ting er at behandle syge mennesker, men hvis der redigeres i menneskebabyers DNA kan de ændrede gener forplante sig videre til de næste generationer. Medvirkende: Anne Marie Gerdes, fmd. for Etisk Råd og professor på Rigshospitalet, og Jens Andersen, professor i cellebiologi og proteomics på Syddansk Universitet. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:12
  Sygt nok

  Alderdom rimer ikke på dårligdom

  Ældrebyrden er en kendt vending - især inden for sundhedssektoren. Ældre mennesker er sygere og dyrere, og dem bliver vi - heldigvis, flere af. Det har været en af de store punkter i den netop afsluttede valgkamp, når diskussionen handlede om sundhed. Men hvad sker der egentlig i kroppen, der gør os syge, når vi bliver ældre? Hvilke mekanismer står bag, at vi stadig - år for år - bliver ældre end sidste generation? Og hvornår kan vi helt bremse alderdommen? Medvirkende: Stig Andersen, professor i geriatri på Aalborg Universitet og Morten Scheibye-Knudsen, lektor i aldring på Center for Sund aldring på Københavns Universitet. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau. (Sendt første gang 7. juni).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:17
  Sygt nok

  Vacciner og vaccineskepsis

  Hvorfor vælger nogle forældre vaccinationer fra på deres børns vegne? Det spørgsmål er oplagt at stille, når der pludselig ses udbrud af mæslinger rundt om i udlandet og også herhjemme - og når man ser et dyk i andelen af unge kvinder, der får HPV-vaccinen. I dagens Sygt Nok ruller læge og forsker Maja Thiele ærmerne op, og lader vaccineskeptikernes argumenter stikke løs. Vært: Maja Thiele. (Sendt første gang 22. marts).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:19
  Sygt nok

  Forsknings-horror

  Hvor ofte læser du en sundhedsnyhed og tænker: "Det resultat er simpelthen for godt til at være sandt!"? Formentlig aldrig, for videnskab er i dag så kompleks, at man bliver nødt til at stole på, at forskeren bag har styr på sine resultater. Derfor bliver det også til en ægte forsknings-gyser, når det viser sig, at en forsker har fabrikeret resultater, opdigtet forsøgspersoner eller undlader at fortælle om vigtige fund. Men forskningssnyd er også en gråzone af sjusk, at citere sig selv og menneskelige regnefejl. Hør to forskere fortælle om deres egne fejl, og hvordan man som almindeligt menneske kan blive bedre til at navigere rundt i de tusindvis af forskningsresultater, der dagligt udgives. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau. (Sendt første gang 10. maj).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:10
  Sygt nok

  Stressens fysiologi

  Alle kender til begrebet stress - enten fra egen krop, fra medierne eller en bekendt. Men samtidig med, at stress er blevet en folkesygdom - stressforeningen anslår at over 400.000 danskere oplever symptomer på alvorlig stress hver dag, så er det også blevet en rodebunke af symptomer og definitioner. Sygt nok undersøger sammenhængen mellem krop og sind, og ser på hvordan forskningen på området ser ud. Medvirkende: Bo Netterstrøm, psykiater og Bobby Zachariae, professor i sundhedspsykologi på Aarhus Universitet. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau. (Sendt første gang 17. maj).

  Videnskab & Teknologi
 • 56:55
  Sygt nok

  Dr. Google

  Hver dag søger danskerne svar på deres spørgsmål om krop og sygdom på Google - muligvis verdens hurtigste læge. Men det er ikke altid, at internettet giver dig de helt rigtige svar på, hvad det er, du fejler, eller hvad der er op og ned ift. myter om sundhed. I dit sundhedsvidenskabelige program Sygt nok svarer vi hver uge på de mest stillede spørgsmål blandt danskerne om ugens emne. I denne særudgave af programmet, har vi samlet de bedste fra året. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau. (Redigeret genudsendelse).

  Videnskab & Teknologi
 • 57:14
  Sygt nok

  Tarmens bakterier og din sundhed

  De seneste ti år har der været en eksplosion i forskningen om lort. Et forskningsfelt, der tidligere nærmest ikke eksisterede, kobles i dag til alt fra overvægt til autisme til allergi. Også i befolkningen og medierne har vores fokus på, hvordan vores afføring ser ud været stigende, og stadig flere mennesker får lavet såkaldte fæces-transplantationer. Men hvad har vi lært af at kigge dybt og længe ned i toilettet? Sygt nok tager en status på tarmens betydning for din sundhed og be- eller afkræfter forskellige myter. Medvirkende: Tine Rask Licht, professor på Fødevareinstituttet på DTU. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau og Thomas Faarup.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:04
  Sygt nok

  Et virus-eventyr

  Hepatitis er en større dræber end AIDS og malaria på verdensplan. Men selvom der for nyligt kom en kur, som kan kurere over 95% med sygdommen, er der stadig meget langt til, at sygdommen udryddes - både på verdensplan, men også her i DK. Historien om hepatitis C er helt særlig, fordi det er en virus, som er blevet opdaget, og i dag kan kureres, og det er sket inden for en enkelt generation. Det kan være med til at bane vejen for opdagelsen af andre medicinske kure inden for virus. Vært: Maja Thiele. Producere: Victoria Touveneau og Thomas Faarup.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Sov dig sund

  Vi måler vores søvn med mobilen eller løbeuret og investerer i lyd og- lysregulerende udstyr til soveværelset. Søvn er det nye sort, og søvnforskning boomer som aldrig før. Men søvn er også et spørgsmål om liv eller død. Og derfor er det desto meget mere foruroligende, at 13 procent af danskerne i den seneste sundhedsprofil fra 2017 var meget generet af søvnbesvær. "Sygt nok" kigger i denne uge ind under nathue og pyjamas og ser, hvad en god nats søvn gør for din krop - og hvad det kan have af konsekvenser, hvis søvnen er knap så god. Medvirkende: Birgitte Rahbek Kornum, lektor på Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet. Poul Jennum, overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin og professor i neurofysiologi ved Københavns Universitet. Vært: Maja Thiele. Producere: Victoria Touveneau og Thomas Faarup.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:12
  Sygt nok

  Valgets vigtigste emne - sundhed

  En overvejende stor del af danskerne mener, at sundhed er et af de vigtigste emner, når det handler om, hvor man skal sætte sit kryds på onsdag. Men selvom politikerne er rygende uenige, så kan det være svært at se forskellene, selvom man læser det med småt. I Sygt nok prøver vi at finde hoved og hale i fremskrivninger, nærhedshuse og regioner, og vi tager den svære snak om prioriteringer inden for sundhedsvæsenet. Medvirkende: Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi hos VIVE og fmd. for Yngre Læger, Helga Schultz. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:47
  Sygt nok

  Det lovlige superpotente stof, alkohol

  Festivaller, rosé-sæson og sommerferie. Alkohol fylder meget i det danske sommerlandskab. Men alkohol er også et superpotent stof, som påvirker alle dele af vores krop, når vi drikker det: Fra første fyraftensøl, til festen og tømmermændene dagen efter. Og efter mange års højt forbrug, sætter det også sine spor i kroppen, især i leveren og hjernen. Medvirkende: Troels W. Kjær, neurolog, overlæge og professor og Aleksander Krag, professor på Center for Leverforskning på OUH og SDU. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:40
  Sygt nok

  Støj er skadende for din sundhed

  Øget trafikstøj, flere åbne kontorlandskaber og mere musik i ørene. Støj har en direkte indflydelse på din sundhed. Det vides med sikkerhed ift. blodpropper i hjertet, men noget tyder på, at diabetes, kræft og slagtilfælde også påvirkes af, hvor meget støj vi udsættes for i vores dagligdag, og mens vi sover. Men hvordan i alverden kan forskerne være sikre på, at det ikke skyldes andre ting, som fx vores livsstil? De største undersøgelser om støj og de sundhedsskadelige konsekvenser af dette kommer fra Danmark, hvor 60.000 mennesker er blevet fulgt siden 1990'erne. Hør den førende støjforsker forklare om mekanismerne bag resultaterne, og hør også hvad vores kultur betyder for, hvad vi overhovedet opfatter som støj. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:06
  Sygt nok

  Det fede fedt

  Overvægt er en af de helt store bekymringer inden for sundhedsvæsnet. Men med al den snak om BMI, livsstilssygdomme og fedme overses ofte de positive sider af fedtet på sidebenene. For fedtceller er langt mere avancerede og forandringsparate end deres blævrende ry. De taler med hinanden, hjernen og de andre organer. Og ny teknologi åbner op for langt mere detaljerede målinger om cellernes hemmelige liv. Medvirkende: Susanne Mandrup, professor på SDU, og Nils Færgeman, professor på SDU. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Hormonændringer hos mænd og kvinder

  De er kroppens interne post-system, og de er afgørende for din reproduktion. Faktisk kan man sige, at dine hormoner styrer alt - lige fra celledeling til tristesse, hvis eksempelvis for lidt testosteron. Men hvorfor har kroppen ikke fundet på noget smartere end bumser og dårligt humør, når kroppen er i hormonel ubalance? Hvad betyder det store eksperiment, som vi alle er en del af, med hormonforstyrrende stoffer, der er overalt omkring os? Og hvordan virker det, når man med vilje laver hormonel ubalance, når der skal skiftes køn? Kom med på en times hormonel rutsjebanetur, når "Sygt nok" undersøger hormonelle ændringer og ubalancer. Medvirkende: Astrid Højgaard, overlæge og klinisk lektor på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital og Anna-Maria Andersson, forskningsleder på Rigshospitalet og leder for Center for Hormonforstyrrende stoffer. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Spiseforstyrrelser i en digital tidsalder

  Bulimi, anoreksi eller overspisning. Der er tre forskellige sygdomme, hvor maden bliver omdrejningspunktet og fylder det meste i bevidstheden. Men får man en spiseforstyrrelse, fordi man har det psykisk dårligt? Eller får man det psykisk dårligt, når ens forhold til mad bliver så forskruet? Hør om den nyeste behandling, om hvad der sker i kroppen, og hvordan det hænger sammen med det psykiske velbefindende, når det handler om spiseforstyrrelser anno 2019. En tid hvor de sociale medier spiller en større rolle i de unges liv end nogensinde. Medvirkende: Mette Bentz, psykolog, Ph.D., specialist i psykoterapi, forsker i spiseforstyrrelser hos børn og unge og Magnus Sjögren, overlæge, forskningslektor, Psykiatrisk Center Ballerup. Vært: Maja Thiele. Producer: Chris Lehmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:04
  Sygt nok

  Rugemødre

  For omkring 40 år siden var mulighederne og metoderne, barnløse par kunne få børn på, meget indskrænkede. Men med teknologien og videnskabens indtog kan næsten alle i dag få børn, enten ved kunstig befrugtning, donerede æg eller det for tiden meget debatterede rugemoderskab. I dagens Sygt Nok kigger læge og forsker Maja Thiele i mikroskopet, og undersøger hvordan hvert tiende danske barn bliver hjulpet til verden med hjælp fra fertilitetsbehandlinger. Vært: Maja Thiele.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Hvad er tilladt i forskningens navn?

  Hvor langt må man gå for at kurere kræft eller for bedre at forstå syfilis? Sundhedsvidenskaben handler om mennesker, og derfor er det bedst, hvis mennesker er forsøgspersoner i forskningen. Men hvad kan man tillade sig i den gode sags tjeneste? Videnskabshistorien er fyldt med eksempler på forskere, der er gået for langt i jagten på kuren eller forståelsen af en sygdom. I dagens Sygt Nok kigger vi tilbage i tiden og diskuterer omstridte menneskeforsøg gennem historien. Vært: Maja Thiele. Medvirkende: Thomas Ploug, professor i anvendt etik, Aalborg Universitet og Gorm Greisen, klinisk professor og overlæge i pædiatri på Rigshospitalet, tidl. Formand for Etisk Råd. Tilrettelæggelse: Chris Lehmann og Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Multisyge udfordrer sundhedsvæsenet

  Antallet af mennesker med multisygdom - dvs. to eller flere kroniske sygdomme - accelererer langt hurtigere, end vi troede, det viser en spritny rapport fra Sundhedsstyrelsen. Og det skaber nogle helt nye udfordringer for den enkelte patient, lægerne og for den måde vi har bygget vores sundhedssystem op - her er specialerne adskilt, men det gør det svært for patienter, der kan fejle lidt af hvert. I dagens "Sygt nok" undersøger læge Maja Thiele, hvad det betyder at være multisyg, og hvordan sundhedsvæsenet bedre kan ruste sig til at håndtere mennesker, der fejler flere ting på en gang. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Du er, hvad du spiser

  Lige nu er der over 500 forskningsforsøg i gang, der undersøger, hvordan kost med lavt kulhydratindhold kan påvirke vægt og livsstilssygdomme, men også mange andre typer sygdomme. Kurene kaldes for LCHF (low carb hig fat), ketogene diæter, stenalderkost, Atkins eller lavkulhydrat, og det er ikke kun i forskningsverdenen, at der er mange, der interesserer sig for det. Tidligere undersøgelser viser, at op mod 10 procent af danskerne levede efter en kur med få kulhydrater. Det første forskningsresultat om kuren kom i slutningen af 60'erne, og det undersøges altså stadig i dag i stor stil. "Sygt nok" undersøger, hvad man har fundet frem til om en af de mest populære kure, og hvad betyder det for kroppen, når du vender madpyramiden på hovedet. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Præcisionsmedicin, data og tech - fremtiden er her

  Ved flere og flere sygdomme bruges gener, ny teknologi og kæmpemæssige datamængder i behandlingen. Allerede nu og især inden for de næste år kommer nye metoder til at revolutionere den klassiske måde, vi behandler og diagnosticerer sygdomme. Det kræver store omvæltninger i den måde, vi ser på sygdomme på i dag, og samtidig rejser ny teknologi og opbevaring af data en masse etiske spørgsmål. Hvor hurtigt skal det gå? Og er der risiko for at komme bagud med behandlingen, hvis vi er for konservative? Sammen med direktøren for lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, og nytiltrådt formand for etisk råd og professor i klinisk genetik, Anne Marie Gerdes, undersøger "Sygt nok" fremtidens patient, som er lige om hjørnet. Vært: Maja Thiele. Producere: Victoria Touveneau og Chris Lehmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Superbakterierne kommer

  Resistente bakterier er noget, vi alle bør være bange for. Ifølge WHO er bakterier, der er resistente overfor antibiotika, en af de allerstørste globale trusler mod vores sundhed, og problemets omfang vokser år for år. For at forstå hvordan problemet med resistens overhovedet opstår, kigger "Sygt nok" i denne uge i mikroskopet og undersøger præcist hvordan en lille bakterie bygger forsvarsværker mod menneskets antibiotika. Vært: Maja Thiele. Medvirkende: Hanne Ingmer, professor, Københavns Universitet, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab og Niels Frimodt-Møller, professor, overlæge, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Rigshospitalet. Tilrettelæggelse: Chris Lehmann og Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:44
  Sygt nok

  Mod personaliseret behandling af skader

  Hvis uheldet er ude, og du brækker noget på din skiferie, så er din alder meget afgørende for, hvordan du kommer til skade, og hvordan du heler igen. Det allerhelligste er brusk - uden brusk er det som at køre på cykel uden luft i dækkene, og det er noget af det sværeste for kroppen at hele. Det er her meget af den nyeste forskning foregår. I Sygt nok undersøger Maja Thiele, læge og forsker, danskernes skiskader og går tæt på den nyeste viden på området. Vært: Maja Thiele. Tilrettelæggelse: Chris Lehmann og Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Er medicin naturligt?

  I Danmark regnes naturlægemidler for at være så ufarlige, at man kan købe dem i supermarkedet uden recept. Men ligesom med al anden medicin har naturlægemidler både virkninger og bivirkninger, og de danske læger mangler viden for at kunne rådgive os tilstrækkeligt. I første udgave af P1's sundhedsmagasin "Sygt nok" dykker læge Maja Thiele ned i, hvad forskellen så er på naturmedicin og almindelig medicin, og spørger prodekan for forskning på Aalborg Universitet, Lars Porskjær Christensen, hvor vores viden om naturlægemidler er blevet af. Vært: Maja Thiele. Tilrettelæggelse: Victoria Touveneau og Chris Lehmann.

  Videnskab & Teknologi