Sygt nok

Hvad vil det sige at være sund og rask? Hvordan opstår sygdomme? Og hvorfor kan det næsten ikke blive sygt nok, når mediernes overskrifter varsler om dårlige vaner eller lover nye mirakelkure? I et nyt sundhedsprogram på P1 undersøger læge og forsker Maja Thiele trends og tendenser, den nyeste forskning og de største gennembrud inden for sundhedsområdet. Vært: Maja Thiele.

Videnskab & Teknologi

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 57:00
  Sygt nok

  Sov dig sund

  Vi måler vores søvn med mobilen eller løbeuret og investerer i lyd og- lysregulerende udstyr til soveværelset. Søvn er det nye sort, og søvnforskning boomer som aldrig før. Men søvn er også et spørgsmål om liv eller død. Og derfor er det desto meget mere foruroligende, at 13 procent af danskerne i den seneste sundhedsprofil fra 2017 var meget generet af søvnbesvær. "Sygt nok" kigger i denne uge ind under nathue og pyjamas og ser, hvad en god nats søvn gør for din krop - og hvad det kan have af konsekvenser, hvis søvnen er knap så god. Medvirkende: Birgitte Rahbek Kornum, lektor på Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet. Poul Jennum, overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin og professor i neurofysiologi ved Københavns Universitet. Vært: Maja Thiele. Producere: Victoria Touveneau og Thomas Faarup.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Alderdom rimer ikke på dårligdom

  Ældrebyrden er en kendt vending - især inden for sundhedssektoren. Ældre mennesker er sygere og dyrere, og dem bliver vi - heldigvis, flere af. Det har været en af de store punkter i den netop afsluttede valgkamp, når diskussionen handlede om sundhed. Men hvad sker der egentlig i kroppen, der gør os syge, når vi bliver ældre? Hvilke mekanismer står bag, at vi stadig - år for år - bliver ældre end sidste generation? Og hvornår kan vi helt bremse alderdommen? Medvirkende: Stig Andersen, professor i geriatri på Aalborg Universitet og Morten Scheibye-Knudsen, lektor i aldring på Center for Sund aldring på Københavns Universitet. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:12
  Sygt nok

  Valgets vigtigste emne - sundhed

  En overvejende stor del af danskerne mener, at sundhed er et af de vigtigste emner, når det handler om, hvor man skal sætte sit kryds på onsdag. Men selvom politikerne er rygende uenige, så kan det være svært at se forskellene, selvom man læser det med småt. I Sygt nok prøver vi at finde hoved og hale i fremskrivninger, nærhedshuse og regioner, og vi tager den svære snak om prioriteringer inden for sundhedsvæsenet. Medvirkende: Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi hos VIVE og fmd. for Yngre Læger, Helga Schultz. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:47
  Sygt nok

  Det lovlige superpotente stof, alkohol

  Festivaller, rosé-sæson og sommerferie. Alkohol fylder meget i det danske sommerlandskab. Men alkohol er også et superpotent stof, som påvirker alle dele af vores krop, når vi drikker det: Fra første fyraftensøl, til festen og tømmermændene dagen efter. Og efter mange års højt forbrug, sætter det også sine spor i kroppen, især i leveren og hjernen. Medvirkende: Troels W. Kjær, neurolog, overlæge og professor og Aleksander Krag, professor på Center for Leverforskning på OUH og SDU. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:18
  Sygt nok

  Stressens fysiologi

  Alle kender til begrebet stress - enten fra egen krop, fra medierne eller en bekendt. Men samtidig med, at stress er blevet en folkesygdom - stressforeningen anslår at over 400.000 danskere oplever symptomer på alvorlig stress hver dag, så er det også blevet en rodebunke af symptomer og definitioner. Sygt nok undersøger sammenhængen mellem krop og sind, og ser på hvordan forskningen på området ser ud. Medvirkende: Bo Netterstrøm, psykiater og Bobby Zachariae, professor i sundhedspsykologi på Aarhus Universitet. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:12
  Sygt nok

  Forsknings-horror

  Hvor ofte læser du en sundhedsnyhed og tænker: "Det resultat er simpelthen for godt til at være sandt!"? Formentlig aldrig, for videnskab er i dag så kompleks, at man bliver nødt til at stole på, at forskeren bag har styr på sine resultater. Derfor bliver det også til en ægte forsknings-gyser, når det viser sig, at en forsker har fabrikeret resultater, opdigtet forsøgspersoner eller undlader at fortælle om vigtige fund. Men forskningssnyd er også en gråzone af sjusk, at citere sig selv og menneskelige regnefejl. Hør to forskere fortælle om deres egne fejl, og hvordan man som almindeligt menneske kan blive bedre til at navigere rundt i de tusindvis af forskningsresultater, der dagligt udgives. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 56:40
  Sygt nok

  Støj er skadende for din sundhed

  Øget trafikstøj, flere åbne kontorlandskaber og mere musik i ørene. Støj har en direkte indflydelse på din sundhed. Det vides med sikkerhed ift. blodpropper i hjertet, men noget tyder på, at diabetes, kræft og slagtilfælde også påvirkes af, hvor meget støj vi udsættes for i vores dagligdag, og mens vi sover. Men hvordan i alverden kan forskerne være sikre på, at det ikke skyldes andre ting, som fx vores livsstil? De største undersøgelser om støj og de sundhedsskadelige konsekvenser af dette kommer fra Danmark, hvor 60.000 mennesker er blevet fulgt siden 1990'erne. Hør den førende støjforsker forklare om mekanismerne bag resultaterne, og hør også hvad vores kultur betyder for, hvad vi overhovedet opfatter som støj. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:06
  Sygt nok

  Det fede fedt

  Overvægt er en af de helt store bekymringer inden for sundhedsvæsnet. Men med al den snak om BMI, livsstilssygdomme og fedme overses ofte de positive sider af fedtet på sidebenene. For fedtceller er langt mere avancerede og forandringsparate end deres blævrende ry. De taler med hinanden, hjernen og de andre organer. Og ny teknologi åbner op for langt mere detaljerede målinger om cellernes hemmelige liv. Medvirkende: Susanne Mandrup, professor på SDU, og Nils Færgeman, professor på SDU. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Hormonændringer hos mænd og kvinder

  De er kroppens interne post-system, og de er afgørende for din reproduktion. Faktisk kan man sige, at dine hormoner styrer alt - lige fra celledeling til tristesse, hvis eksempelvis for lidt testosteron. Men hvorfor har kroppen ikke fundet på noget smartere end bumser og dårligt humør, når kroppen er i hormonel ubalance? Hvad betyder det store eksperiment, som vi alle er en del af, med hormonforstyrrende stoffer, der er overalt omkring os? Og hvordan virker det, når man med vilje laver hormonel ubalance, når der skal skiftes køn? Kom med på en times hormonel rutsjebanetur, når "Sygt nok" undersøger hormonelle ændringer og ubalancer. Medvirkende: Astrid Højgaard, overlæge og klinisk lektor på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital og Anna-Maria Andersson, forskningsleder på Rigshospitalet og leder for Center for Hormonforstyrrende stoffer. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Spiseforstyrrelser i en digital tidsalder

  Bulimi, anoreksi eller overspisning. Der er tre forskellige sygdomme, hvor maden bliver omdrejningspunktet og fylder det meste i bevidstheden. Men får man en spiseforstyrrelse, fordi man har det psykisk dårligt? Eller får man det psykisk dårligt, når ens forhold til mad bliver så forskruet? Hør om den nyeste behandling, om hvad der sker i kroppen, og hvordan det hænger sammen med det psykiske velbefindende, når det handler om spiseforstyrrelser anno 2019. En tid hvor de sociale medier spiller en større rolle i de unges liv end nogensinde. Medvirkende: Mette Bentz, psykolog, Ph.D., specialist i psykoterapi, forsker i spiseforstyrrelser hos børn og unge og Magnus Sjögren, overlæge, forskningslektor, Psykiatrisk Center Ballerup. Vært: Maja Thiele. Producer: Chris Lehmann.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:04
  Sygt nok

  Rugemødre

  For omkring 40 år siden var mulighederne og metoderne, barnløse par kunne få børn på, meget indskrænkede. Men med teknologien og videnskabens indtog kan næsten alle i dag få børn, enten ved kunstig befrugtning, donerede æg eller det for tiden meget debatterede rugemoderskab. I dagens Sygt Nok kigger læge og forsker Maja Thiele i mikroskopet, og undersøger hvordan hvert tiende danske barn bliver hjulpet til verden med hjælp fra fertilitetsbehandlinger. Vært: Maja Thiele.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Vacciner og vaccineskepsis

  Hvorfor vælger nogle forældre vaccinationer fra på deres børns vegne? Det spørgsmål er oplagt at stille, når der pludselig ses udbrud af mæslinger rundt om i udlandet og også herhjemme - og når man ser et dyk i andelen af unge kvinder, der får HPV-vaccinen. I dagens Sygt Nok ruller læge og forsker Maja Thiele ærmerne op, og lader vaccineskeptikernes argumenter stikke løs. Vært: Maja Thiele.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Hvad er tilladt i forskningens navn?

  Hvor langt må man gå for at kurere kræft eller for bedre at forstå syfilis? Sundhedsvidenskaben handler om mennesker, og derfor er det bedst, hvis mennesker er forsøgspersoner i forskningen. Men hvad kan man tillade sig i den gode sags tjeneste? Videnskabshistorien er fyldt med eksempler på forskere, der er gået for langt i jagten på kuren eller forståelsen af en sygdom. I dagens Sygt Nok kigger vi tilbage i tiden og diskuterer omstridte menneskeforsøg gennem historien. Vært: Maja Thiele. Medvirkende: Thomas Ploug, professor i anvendt etik, Aalborg Universitet og Gorm Greisen, klinisk professor og overlæge i pædiatri på Rigshospitalet, tidl. Formand for Etisk Råd. Tilrettelæggelse: Chris Lehmann og Dan Grønbech.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Multisyge udfordrer sundhedsvæsenet

  Antallet af mennesker med multisygdom - dvs. to eller flere kroniske sygdomme - accelererer langt hurtigere, end vi troede, det viser en spritny rapport fra Sundhedsstyrelsen. Og det skaber nogle helt nye udfordringer for den enkelte patient, lægerne og for den måde vi har bygget vores sundhedssystem op - her er specialerne adskilt, men det gør det svært for patienter, der kan fejle lidt af hvert. I dagens "Sygt nok" undersøger læge Maja Thiele, hvad det betyder at være multisyg, og hvordan sundhedsvæsenet bedre kan ruste sig til at håndtere mennesker, der fejler flere ting på en gang. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Du er, hvad du spiser

  Lige nu er der over 500 forskningsforsøg i gang, der undersøger, hvordan kost med lavt kulhydratindhold kan påvirke vægt og livsstilssygdomme, men også mange andre typer sygdomme. Kurene kaldes for LCHF (low carb hig fat), ketogene diæter, stenalderkost, Atkins eller lavkulhydrat, og det er ikke kun i forskningsverdenen, at der er mange, der interesserer sig for det. Tidligere undersøgelser viser, at op mod 10 procent af danskerne levede efter en kur med få kulhydrater. Det første forskningsresultat om kuren kom i slutningen af 60'erne, og det undersøges altså stadig i dag i stor stil. "Sygt nok" undersøger, hvad man har fundet frem til om en af de mest populære kure, og hvad betyder det for kroppen, når du vender madpyramiden på hovedet. Vært: Maja Thiele. Producer: Victoria Touveneau.

  Videnskab & Teknologi
 • 57:00
  Sygt nok

  Præcisionsmedicin, data og tech - fremtiden er her

  Ved flere og flere sygdomme bruges gener, ny teknologi og kæmpemæssige datamængder i behandlingen. Allerede nu og især inden for de næste år kommer nye metoder til at revolutionere den klassiske måde, vi behandler og diagnosticerer sygdomme. Det kræver store omvæltninger i den måde, vi ser på sygdomme på i dag, og samtidig rejser ny teknologi og opbevaring af data en masse etiske spørgsmål. Hvor hurtigt skal det gå? Og er der risiko for at komme bagud med behandlingen, hvis vi er for konservative? Sammen med direktøren for lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, og nytiltrådt formand for etisk råd og professor i klinisk genetik, Anne Marie Gerdes, undersøger "Sygt nok" fremtidens patient, som er lige om hjørnet. Vært: Maja Thiele. Producere: Victoria Touveneau og Chris Lehmann.

  Videnskab & Teknologi