Tal til mig
Hvorfor tror du på Gud? Ugens gæst fortæller om det øjeblik der blev afgørende for hans eller hendes tro. Et program om troen, tvivlen og skæbnen. Vært: Iben Maria Zeuthen.
'Coronakrisen tydeliggør hvordan det går med åndeligheden i Danmark. Og det går ikke særlig godt. Vi er fuldkommen fremmedgjorte overfor døden, det kan du jo se af håndteringen. Hvor politikerne i øvrigt forsøger at indtage det guddommeliges plads. Det er en udvikling der bekymrer mig meget.' Iben Thranholm er katolik, debattør og teolog og i denne episode fortæller hun om sit meget nære nærmest familiære forhold til Gud og Jomfru Maria. Og om, hvordan hun blev katolik, til en fødselsdag for mange år siden... Vært: Iben Maria Zeuthen.
Skuespiller Søren Vejby stoppede for halvandet år siden med at drikke. Samtidig kom sætningen "mit hjerte i dine hænder, Jesus, mit liv i dine hænder, Gud" og Søren følte dér, at han havde fundet hjem. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Hvad sker der med din tro når noget af det du elsker allermest bliver taget fra dig og du straks derefter skal lære at elske på ny? Peder Frederik Jensen mistede sin mor samme uge som hans datter blev undfanget. Den tid startede et opgør med egoet, og en tilbagevenden til naturen og det intuitive. En åbning overfor det man måske kunne kalde det guddommelige. Vært: Iben Maria Zeuthen. (Sendt første gang 24. september 2020).
Kirkeminister Joy Mogensen mistede sin datter. At søge det guddommelige i naturen og bruge ritualerne, har hjulpet hende gennem sorgen. Helt konkret var det vigtigt at slå begravelsen af datteren sammen med en dåb, så Joy fik et gravsted at passe. Et sted at omsætte den omsorg, der ellers var født med barnet. Joy Mogensen fortæller om arbejdet som kirkeminister, sine visioner for folkekirken i det kommende år, sin flirt med katolicismen og om sit navn, der blev hende givet i en dansk menighed i Canada endnu inden hun var født. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Casper Christensen havde på papiret alt hvad han ønskede sig. Et forhold han var glad for, og børn og rigdom. Han var alligevel ikke helt lykkelig. En dag da han var ude og gå, bad han til Gud. Og det ændrede noget meget fundamentalt i hans liv. Vært: Iben Maria Zeuthen. (Sendt første gang 22. oktober).
Denne jul har den konservative politiker Pernille Weiss 40 års jubilæum med det guddommelige. Hun oplevede det første gang en snefuld juledag da hun var 12 år og ude og gå med hunden. Og det har ikke forladt hende siden. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Forfatter Jesper Stein var alkoholiker, kyniker og succesfuld krimiforfatter. Men på et tidspunkt blev han afsløret og for at holde på resterne af sin tilværelse, måtte han aflægge sig sit misbrug. Det krævede tro. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Da musiker og mystiker Lars Muhl var 9 år, døde hans lillesøster. Det bragte ham ind i en dyb krise. 4 år efter ankom der en pakke fra en anonym afsender. I pakken var der en bog skrevet af en spirituel vismand, hvori der blandt andet stod: "Hvis du vil gå os i møde, vil vi bøje os og samle dig op". De ord blev vendepunktet for Lars. Lars Muhl har solgt flere hundredetusinder af bøger, og er oversat til 25 sprog og i denne udgave af "tal til mig" forsøger han at anvise vejen til det Guddommelige. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Journalist Ditte Giese er alvorligt syg. To gange har hun fået en meget alvorlig besked. Begge nætter inden, har hun ligget vågen i et limbo af dødsangst. I dette særlige mørke rum, begyndte hun at bede. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Journalist Michael Jeppesen er født ind i Jehovas Vidner. Men den dag han fyldte 18 stod han op i sit barndomshjem i Silkeborg og gik til køreprøve kl. seks om morgenen, for det kunne ikke gå hurtigt nok med at køre til København for at skabe sit eget hjem. Egentlig flyttede han til København for at blive pionér. Men det blev starten på enden for Michael Jeppesen som Jehovas Vidne. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Roalds mor var 15 år, da hun fødte ham og han voksede op uden følelsen af et hjem og et fundament. Begge ting fandt han i pinsekirkens ungdomsafdeling, hvor han hurtigt blev radikaliseret og forfremmet. Som 19 årig blev han præst og foretog sin første excorcisme og fra da af gik det stærkt. Men en dag forelskede han sig. Og mødet med Miriam blev det hjem han aldrig havde haft og således blev det også det endelige farvel til den tro der havde styret hans liv i et årti. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Da Hella var 28 år, slog hendes nabo døren ind til hendes lejlighed. Hun var alenemor, manglede penge og nu var hun også nødt til at flytte. "Jeg var helt nede og spise op", som hun siger. Men så spiste hun færdig, rettede blikket opad, og der kom englene. Vært: Iben Maria Zeuthen. (Sendt første gang 12. november).
Da retsordfører i Konservativt Folkeparti Naser Khader var ung, var han først og fremmest demokrat. Derefter ateist. Ihvert fald var han ikke troende. Det var han nødt til at lave om på, da hans far døde. For ellers skulle han jo aldrig se sin far igen. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Politiker Morten Messerschmidt, er ikke bange for at bruge eller udtale sin tro. Og han er heller ikke bange for at tale med Gud. Det har hjulpet ham i det liv der allerede har budt på mange kriser og voldsomme situationer. Og det er godt. For "livet er- og har altid været- voldsomt og brutalt". Vært: Iben Maria Zeuthen.
Rane Willerslev beskæftigede sig kun med ånder på et sociologisk plan. Ikke på et "jeg tror på dem"- plan. Det var lige indtil, han selv mødte én. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Jens Rohde har haft et meget hektisk døgn. Den Radikale formand er gået, og Jens mener at "alle har tabt på denne her sag". Jens er troende og det er her, dagen derpå, at han læner sig op af begreberne tilgivelse og barmhjertighed. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Forfatter Katrine Engberg er født mellem to religioner. Hendes far var jøde og hendes mor, kristen. Katrine ville vælge side, og lod sig derfor døbe i den kristne tro. Hun ville aflægge sig sin relation til jødedommen og komme splittelsen til livs. Det opretholdt hun en del år. Men så døde hendes far. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Forfatter Trine Appel var som syv årig ved at drukne og fra da af, bar hun på en hefitg dødsangt. Først da hun som voksen fik hjertestop fandt hun en tryghed ved efterlivet. En tryghed der bunder i det vi måske kalder Gud. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Forfatter Nillou Zoey Johannsen begyndte at tro som 3-årig, da hendes forældre blev skilt. Hun mener selv at hun fandt Gud, fordi hun manglede et stabilt holdepunkt i en sammenbrudt hverdag. Men Nillou kæmper med dilemaet: Hvordan kan jeg være troende men samtidig fri? For hende blev troen angstpræget og regelbundet, Gud var et øje der holdt øje med hende og hendes adfærd og først gennem terapi fik hun bugt med ideen om den dømmende Gud. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Først var hun fyldt med det hun kalder vestlige fordomme, men efter to års ophold i Saudi Arabien ændrede forfatter Lotte Garbers sit syn på islam. Hun fortæller om det frie liv der (også) leves i et af verdens mest muslimske lande, et liv der ændrede hendes opfattelse af Islam. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.
Hver dag direkte fra Københavns Domkirke.
Jakob Stegelmann og Troldspejlets redaktion fortæller nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier - med anmeldelser, baggrund og arkivklip. Det klassiske tv-program i podcast-rammer.
Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.
Supertanker på P1 giver et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv. Det kan være store beslutninger, komplekse livsovervejelser eller helt almindelige forsøg på at få et moderne liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid til eftertanke og refleksion. Vært: Carsten Ortmann.
Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes.
Anders Laugesen rejser ind i troens verden og besøger et særligt trosmiljø. Her møder han mennesker, som på forskellige måder er optaget af og lever med troen.
Hver uge tager Per Juul Carlsen og co. dig med ind i filmens vidunderlige verden via kritiske anmeldelser, spændende reportager og portrætter.
I Bogselskabet deler vi gode læseoplevelser med hinanden, og lytterne inviteres med, når Anne Glad møder en række af Danmarks aktuelle forfattere. I hver episode af Bogselskabet fortæller forfatteren om sin seneste bog, sin hovedperson og om at skrive. Med Bogselskabet får du en chance for at rykke lidt tættere ind i forfatterens tanker. Vært: Anne Glad.
Hver lørdag får Esben Kjær besøg af skiftende gæster, der giver ugens nyheder med grovfilen og sætter dem i et skarpt og ofte satirisk lys.
I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.
Klog på Sprog er programmet, der interesserer sig for, leger med og endevender det sprog, vi alle sammen taler til daglig. Adrian Hughes er værten, der sammen med et veloplagt panel, er helt vild med dansk.
Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.
Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2021. I juni overrækkes prisen til en af dem, men inden da skal bøgerne læses, diskuteres og vurderes af læsere landet over. Du møder her de seks kandidater: Stine Askov, Malene Ravn, Asta Olivia Nordenhof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard. Vært: Diana Bach.
Naturen kan give os ro og balance, men den kan også rive og ruske, chokere og overraske. Hver uge tager en alment kendt dansker os med til sit yndlingssted i naturen og kommer hjem med nye indsigter og tankevækkende viden. I denne serie er det naturen, der kalder på at få sin historie fortalt. DR sætter i 2020 fokus på vores natur. "Naturen kalder" er en del af temaet.
Tænk hvis du var smuttet blot et halvt minut tidligere fra den kedsommelige fest, hvor du endte med at møde dit livs kærlighed. Hvordan havde din tilværelse så set ud? Samme spørgsmål kan man stille til Historien - den med stort H. Den er ikke forudbestemt til at finde sted på en bestemt måde. Adam Holm taler om centrale begivenheder i det 20. århundredes verdens- og danmarkshistorie, som kunne have fået et ganske andet forløb.
Hvad betyder ideologi for politikerne i dag? En klods om benet? En flammekaster? En historisk forpligtelse? Mød fem stærke ideologer - fra socialisme til nationalkonservatisme - i samtaler om den værdipolitiske ild, og om den kunst, der står deres hjerte og hjerne nærmest. Vært: Klaus Rothstein.
I en verden, hvor alt er styret af de voksnes præmisser, har P1 nu givet mikrofonen til børnene. Hver uge vil børnereporterne i Småborger stille de spørgsmål, som optager og bekymrer dem. De opsøger politikere, eksperter og beslutningstagere i samfundet og undersøger nyhedsstrømmen fra børnehøjde. Skriv til smaaborger@dr.dk Produceret for DR af Munck Studios København.