Tal til mig
Hvorfor tror du på Gud? Ugens gæst fortæller om det øjeblik der blev afgørende for hans eller hendes tro. Et program om troen, tvivlen og skæbnen. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Dette er historien om at have fået troen ind med modermælken, men at være nødt til at lægge den på hylden for at starte på en frisk. Musiker og sangskriver, Katrine Muff Enevoldsen er vokset op i et præstehjem. Hun kunne salmerne og bibelhistorierne udenad og gik hele sin folkeskoletid på en kristen skole. Men desværre fik Katrine en opfattelse af, at hun skulle tro på en bestemt måde, for at være en "rigtig god kristen". Katrine ledte og ledte efter svar og efter Gud, og jo mere forvirret hun blev omkring hvem han er, desto flere regler satte hun op for sig selv. De unge år der skulle være magiske og frie, blev det modsatte i skyggen af hendes restriktive måde at tro på. Og en dag måtte Katrine sætte det hele på pause, for at starte på en frisk. "Lade en lille ny tro spire", som hun siger. Og hvordan gør man så det? Ja, måske kan svaret ligge i et godt gammeldags slag rundbold. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Jakob Ellemann er formand i Venstre, og på hans kontor hænger en post-it med ordene: Omsorg, Klarsyn og Beslutsomhed. Ordene stammer fra salmebogen (Soldatens bøn) og Jakob beder til at en højere magt vil stå for netop de tre ting. Når Jakob Ellemann bliver i tvivl om hvad Gud er, indsætter han ordet "kærlighed" i stedet for Gud, og så er han ikke længere i tvivl. Manglen på tvivl om Guds og kærlighedens kraft oplevede han også da han en julenat under en militær-udsendelse i et krigsplaget område, stod i en kirke og så hvordan alverdens religioner omgik hinanden i en slags hellig fred. Jakob Ellemann er med egne ord "mere end kulturkristen" og i denne udsendelse bilægger han sit politiske liv og tjekker ind i det åndelige. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Gruppeformand i SF Jacob Mark er vokset op i en kommunistisk familie. I hele hans unge liv anså han tro for at være en krykke for svage mennesker, og opium for folket. Men så fik han stress. Og så fik han angst. Og så blev han døbt. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Tidligere tv-vært Jes Dorph-Petersen opdagede at han var troende, da han var i afvænning for et alkoholmisbrug. Både alkohol og depressioner har fyldt i Jes´ liv og i dette program taler han med Iben Maria Zeuthen om hvorvidt de fortidige dæmoner kan have bragt ham i den situation han er i nu, hvor han er blevet fyret af TV2 for to #metoo-sager. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Chefredaktør Poul Madsen er præstesøn. Og selvom han ikke tror på Gud, tror han på ham alligevel. "Det er nu engang så rart at have noget at tro lidt på selvom det ikke er rationelt". Og så forsøger Poul i sit job, at praktisere det der for ham er det vigtigste budskab i kristendommen: Næstekærligheden. Vært: Iben Maria Zeuthen.
'Coronakrisen tydeliggør hvordan det går med åndeligheden i Danmark. Og det går ikke særlig godt. Vi er fuldkommen fremmedgjorte overfor døden, det kan du jo se af håndteringen. Hvor politikerne i øvrigt forsøger at indtage det guddommeliges plads. Det er en udvikling der bekymrer mig meget.' Iben Thranholm er katolik, debattør og teolog og i denne episode fortæller hun om sit meget nære nærmest familiære forhold til Gud og Jomfru Maria. Og om, hvordan hun blev katolik, til en fødselsdag for mange år siden... Vært: Iben Maria Zeuthen.
For entertaineren Sigurd Barrett er troen kommet til ham i tre bølger. En da han som lille lærte Gud at kende, én da han mistede begge sine forældre og bad om et tegn fra Gud og den seneste, da han var impliceret i et livsfarligt biluheld. "Livet er en skole hvor vi skal lære hvad kærlighed er", siger han. Og det implicerer sorger, kolbøtter, tvivl og tillid. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Skuespiller Søren Vejby stoppede for halvandet år siden med at drikke. Samtidig kom sætningen "mit hjerte i dine hænder, Jesus, mit liv i dine hænder, Gud" og Søren følte dér, at han havde fundet hjem. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Hvad sker der med din tro når noget af det du elsker allermest bliver taget fra dig og du straks derefter skal lære at elske på ny? Peder Frederik Jensen mistede sin mor samme uge som hans datter blev undfanget. Den tid startede et opgør med egoet, og en tilbagevenden til naturen og det intuitive. En åbning overfor det man måske kunne kalde det guddommelige. Vært: Iben Maria Zeuthen. (Sendt første gang 24. september 2020).
Kirkeminister Joy Mogensen mistede sin datter. At søge det guddommelige i naturen og bruge ritualerne, har hjulpet hende gennem sorgen. Helt konkret var det vigtigt at slå begravelsen af datteren sammen med en dåb, så Joy fik et gravsted at passe. Et sted at omsætte den omsorg, der ellers var født med barnet. Joy Mogensen fortæller om arbejdet som kirkeminister, sine visioner for folkekirken i det kommende år, sin flirt med katolicismen og om sit navn, der blev hende givet i en dansk menighed i Canada endnu inden hun var født. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Casper Christensen havde på papiret alt hvad han ønskede sig. Et forhold han var glad for, og børn og rigdom. Han var alligevel ikke helt lykkelig. En dag da han var ude og gå, bad han til Gud. Og det ændrede noget meget fundamentalt i hans liv. Vært: Iben Maria Zeuthen. (Sendt første gang 22. oktober).
Denne jul har den konservative politiker Pernille Weiss 40 års jubilæum med det guddommelige. Hun oplevede det første gang en snefuld juledag da hun var 12 år og ude og gå med hunden. Og det har ikke forladt hende siden. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Forfatter Jesper Stein var alkoholiker, kyniker og succesfuld krimiforfatter. Men på et tidspunkt blev han afsløret og for at holde på resterne af sin tilværelse, måtte han aflægge sig sit misbrug. Det krævede tro. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Da musiker og mystiker Lars Muhl var 9 år, døde hans lillesøster. Det bragte ham ind i en dyb krise. 4 år efter ankom der en pakke fra en anonym afsender. I pakken var der en bog skrevet af en spirituel vismand, hvori der blandt andet stod: "Hvis du vil gå os i møde, vil vi bøje os og samle dig op". De ord blev vendepunktet for Lars. Lars Muhl har solgt flere hundredetusinder af bøger, og er oversat til 25 sprog og i denne udgave af "tal til mig" forsøger han at anvise vejen til det Guddommelige. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Journalist Ditte Giese er alvorligt syg. To gange har hun fået en meget alvorlig besked. Begge nætter inden, har hun ligget vågen i et limbo af dødsangst. I dette særlige mørke rum, begyndte hun at bede. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Journalist Michael Jeppesen er født ind i Jehovas Vidner. Men den dag han fyldte 18 stod han op i sit barndomshjem i Silkeborg og gik til køreprøve kl. seks om morgenen, for det kunne ikke gå hurtigt nok med at køre til København for at skabe sit eget hjem. Egentlig flyttede han til København for at blive pionér. Men det blev starten på enden for Michael Jeppesen som Jehovas Vidne. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Roalds mor var 15 år, da hun fødte ham og han voksede op uden følelsen af et hjem og et fundament. Begge ting fandt han i pinsekirkens ungdomsafdeling, hvor han hurtigt blev radikaliseret og forfremmet. Som 19 årig blev han præst og foretog sin første excorcisme og fra da af gik det stærkt. Men en dag forelskede han sig. Og mødet med Miriam blev det hjem han aldrig havde haft og således blev det også det endelige farvel til den tro der havde styret hans liv i et årti. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Da Hella var 28 år, slog hendes nabo døren ind til hendes lejlighed. Hun var alenemor, manglede penge og nu var hun også nødt til at flytte. "Jeg var helt nede og spise op", som hun siger. Men så spiste hun færdig, rettede blikket opad, og der kom englene. Vært: Iben Maria Zeuthen. (Sendt første gang 12. november).
Da retsordfører i Konservativt Folkeparti Naser Khader var ung, var han først og fremmest demokrat. Derefter ateist. Ihvert fald var han ikke troende. Det var han nødt til at lave om på, da hans far døde. For ellers skulle han jo aldrig se sin far igen. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Politiker Morten Messerschmidt, er ikke bange for at bruge eller udtale sin tro. Og han er heller ikke bange for at tale med Gud. Det har hjulpet ham i det liv der allerede har budt på mange kriser og voldsomme situationer. Og det er godt. For "livet er- og har altid været- voldsomt og brutalt". Vært: Iben Maria Zeuthen.
Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes.
Anders Laugesen rejser ind i troens verden og besøger et særligt trosmiljø. Her møder han mennesker, som på forskellige måder er optaget af og lever med troen.
Kalder alle superfans og sofakartofler! I denne podcast går serieeksperterne Frederik og Kasper bagom DR's tv-programmer og giver dig al den bonusinformation, du ikke vidste, du havde brug for. De taler med deltagerne fra programmet, vender de vildeste begivenheder og udfolder tematikkerne, så du ikke behøver at gå sulten i seng. Værter: Kasper Lundberg og Frederik Dirks Gottlieb. Produceret for DR af Firkantede øjne.
Hver uge tager Per Juul Carlsen og co. dig med ind i filmens vidunderlige verden via kritiske anmeldelser, spændende reportager og portrætter.
Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2021. I juni overrækkes prisen til en af dem, men inden da skal bøgerne læses, diskuteres og vurderes af læsere landet over. Du møder her de seks kandidater: Stine Askov, Malene Ravn, Asta Olivia Nordenhof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard. Vært: Diana Bach.
Zissel Astrid Kjertum-Mohr har været i lære hos kultureliten i et år. Det har givet hende en bedre kropsholdning og et bedre sprog. Hun har fået at vide, hvornår hun skal klappe, og hvornår hun skal buhe, i en teatersal. Hun har lært at skjule sine rygdeller og konversere til receptioner. Men det kniber stadig med at bryde igennem glasloftet. Derfor vil Zissel nu undersøge, hvordan hun kan blive mere magtfuld. Hun vil opsøge de personer i landet, der har mest magt. Dem, der træffer de tungeste beslutninger i politik, erhvervsliv, fagforeninger og kulturliv. De må kunne give hende opskriften på succes og indflydelse.
Hver lørdag får Esben Kjær besøg af skiftende gæster, der giver ugens nyheder med grovfilen og sætter dem i et skarpt og ofte satirisk lys.
Hver dag direkte fra Københavns Domkirke.
I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.
Klog på Sprog er programmet, der interesserer sig for, leger med og endevender det sprog, vi alle sammen taler til daglig. Adrian Hughes er værten, der sammen med et veloplagt panel, er helt vild med dansk.
I podcasten Knaldromaner dykker værterne Barbara Nyholm og Camilla Boraghi ned i en verden af bøger for at finde ud af, hvordan litteraturen portrætterer sex, lidenskab, erotik og kærlighed. Påvirker det den måde, vi er seksuelle på? Inspirerer eller forvrænger det? Er sex i ord tacky eller smukt? Det finder de to værter ud af, når de dissekerer de bedste passager i kendte romaner.
Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.
Jakob Stegelmann og Troldspejlets redaktion fortæller nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier - med anmeldelser, baggrund og arkivklip. Det klassiske tv-program i podcast-rammer.
Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.
I en tid med corona, lockdown og kaos i verden kan køkkenet være et mentalt pauserum, hvor du kan finde fokus, skærpe sanserne og aktivere fjerne minder. I denne serie møder radiovært Mikkel Rønnau en række mennesker, der har viet deres liv til mad. Sammen skal de tale om, hvad maden og madlavning kan gøre ved os i en hektisk tid og sammen tilberede en ret, som har en form for terapeutisk effekt, som alle kan få noget ud af. Produceret for DR af Filt Cph.
Supertanker på P1 giver et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv. Det kan være store beslutninger, komplekse livsovervejelser eller helt almindelige forsøg på at få et moderne liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid til eftertanke og refleksion. Vært: Carsten Ortmann.
Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.
Panorama er en radiofonisk guide til en mangfoldig verden. Uge efter uge bringer programmet reportager fra nær og fjern.
I Bogselskabet deler vi gode læseoplevelser med hinanden, og lytterne inviteres med, når Anne Glad møder en række af Danmarks aktuelle forfattere. I hver episode af Bogselskabet fortæller forfatteren om sin seneste bog, sin hovedperson og om at skrive. Med Bogselskabet får du en chance for at rykke lidt tættere ind i forfatterens tanker. Vært: Anne Glad.