Live kanaler

Terroristerne

Terroristerne på P1 - en radioserie i 18 afsnit om terror mod Danmark. Sammen med øjenvidner, tidligere politiefterforskere, anklagere, forsvarsadvokater og eksperter dykker DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe og vært Casper Walbum Høst ned i de sager, hvor myndighederne fik stoppet de påståede terrorplaner i tide - og de gange, hvor de ikke gjorde. Fra 1985 og til i dag.

Nyheder & Aktualitet

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 26:36
  Terroristerne

  De tre terrorbomber i København II

  Fire terrorister rejste den 22. Juli 1985 fra Uppsala, via Stockholm til København. Inden for en time af deres ankomst på Københavns Hovedbanegård havde de skabt kaos i byen. De havde sprængt en bombe ved det amerikanske luftfartsselskab North West Orient Airlines og en ved synagogen i København en tredje bombe endte i Nyhavn. Samme dag var de ude af landet igen - og der skulle gå hele fire år, før de fire mænd blev anholdt - og i mellemtiden havde de også lavet terror i Sverige og Holland. Mød direktøren for North West Orient Airlines, der for seks år siden sagde ja til at møde en af de dømte. Og mød efterforskeren i sagen, der i årevis jagtede indehaveren af et fingeraftryk fundet i en af de tasker, bomberne lå i. I studiet: Vært Casper Walbum Høst og retskorrespondent Trine Maria Ilsøe. (Sendt første gang 7. juli).

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:40
  Terroristerne

  De tre terrorbomber i København

  En dansk direktør for flyselskabet North West Orient Airlines sidder på sit kontor på 1. sal i det centrale København, da en enorm bombe pludselig eksploderer i stueetagen, hvor hans ansatte er samlet. Kort efter sprænger endnu en bombe ved den jødiske synagoge. Hvad ingen ved er, at der er endnu en bombe et sted i byen. Det er den 22. juli 1985, og den internationale terror er kommet til København. Mød direktøren, der oplevede bomberne og politimanden, der var med til at afsløre den internationale terrorcelle. En celle, der allerede havde begået ny terrorisme flere steder i Europa. I studiet: Vært Casper Walbum Høst og retskorrespondent Trine Maria Ilsøe. (Sendt første gang 30. juni).

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:56
  Terroristerne

  Fremtiden

  Hvor kommer fremtidens terrorangreb fra? De seneste tre år har Islamisk Stat stået bag langt hovedparten af alle terrorangreb i Europa - men i Al Qaeda er Osama Bin Ladens søn, Hamza Bin Laden, hastigt på vej opad i terrororganisationens hierarki. Og Hamza Bin Laden henvender sig direkte til jihadister i vesten med gode råd til, hvordan et terrorangreb planlægges og udføres. 18ende og sidste afsnit af Terroristerne på P1 ser på risikoen for fremtidige terrorangreb og hvem de vil komme fra. I studiet terrorforsker Tore Refslund Hamming, retskorrespondent i DR Trine Maria Ilsøe og vært Casper Walbum Høst.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:22
  Terroristerne

  Kundby-sagen

  Det er en ualmindeligt ung terrormistænkt, der bliver anholdt den 13. januar 2016. Pigen fra den lille by Kundby er kun 15 år, og beviserne mod hende omfatter både indkøb af kemikalier til en bombe, forsøg på at kontakte Islamisk Stat og planer om at bombe to forskellige skoler - Carolineskolen i København og hendes egen skole i Fårevejle. I dag er Natascha Colding-Olsen dømt, men ankesagen afventer i efteråret, hvor det skal afgøres om Colding-Olsen en forvirret teenagepige på afveje eller en hårdkogt radikaliseret terrorist, der skal afsone forvaringsdom. Med til at fortælle historien har vi Christian Koed, tidligere lærer for pigen og Mette Grith Stage, der er hendes forsvarer. I studiet har vi som altid DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe og vært Casper Walbum Høst.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:37
  Terroristerne

  Omar El-Hussein II

  Natten mellem den 14. og 15. februar 2015 bliver første gang dansk politi skyder og dræber en terrorist i Københavns gader. Terroristen er Omar El Hussein, der dør i en byge af skud, efter han har angrebet kulturstedet Krudttønden og Synagogen og dræbt to personer. Men terrorsagen stopper ikke dér. For den efterfølgende retssag mod Omar El-Husseins fire venner bliver et kæmpe nederlag for anklagemyndigheden - og den minutiøse gennemgang af angrebet minut for minut afslører også store problemer med politiets håndtering af det måske værste terrorangreb i Danmark i nyere tid. Gæster i dag er daværende retsreporter på Jyllandsposten Mette Mayli Albæk og forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:57
  Terroristerne

  Omar El-Hussein I

  Ud på eftermiddagen den 14. februar 2015 sidder en 22-årig mand i en taxa på vej mod Østerbro i København. Den unge mand har skudsikker vest på, han har trukket en hue godt ned over hovedet og han har netop lagt et koranvers op på sin Facebook profil. I sin taske har han en fuldautomatiks M95-militærriffel og inden længe ankommer han til Krudttønden i København, hvor et debatarrangement om ytringsfrihed finder sted. Manden, Omar El-Hussein, vil de næste 13 timer og 47 minutter timer blive centrum for det værste terrorangreb i Danmark i nyere tid. Til at fortælle den første del af historien om Omar El-Husseins terrorangreb har vi i dag gæsterne Mette Mayli Albæk, i dag retsanalytiker i DR dengang kriminalreporter på Jyllands-Posten og Dennis Meyhoff Brink, satireforsker og tilstede i Krudttønden da angrebet fandt sted. I studiet er det som altid Casper Walbum Høst og DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:42
  Terroristerne

  Foreign Fighters

  I denne udgave af Terroristerne ser vi nærmere på fænomenet foreign fighters, hvor herboende udlændinge eller danske statsborgere drager mod Syrien og Irak for at kæmpe. Fænomenet er gammelt - og er set helt tilbage i den spanske borgerkrig, hvor danskere sluttede sig til fronten. Men det er blevet en politisk varm kartoffel, efter antallet af danskere der drager til enten Syrien og Irak er steget efter det arabiske forår. Senest er det især Islamisk Stat, der har fået unge til at forlade Danmark for i stedet at gå i krig, og det bekymrer de danske myndigheder, der er bange for, at fremmedkrigerne vender voldsparate og terrortrænede tilbage til Danmark. Dagens gæster er Nagieb Khaja, forfatter og freelancejournalist, der har mødt foreign fighters på sine mange rejser i Irak, Afghanistan og Syrien, samt Maja Touzari Greenwood, der skriver afhandling om foreign fighters på Dansk Institut for Internationale Studier. Værterne er som altid Casper Walbum Høst og DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:45
  Terroristerne

  Hedegaard og Hassan

  En februar formiddag i 2013 ringer det på debattør og Islam-kritiker Lars Hedegaards dør på Frederiksberg i København. Udenfor står en mand i en postjakke med en pakke under armen. Da Hedegaard åbner døren, trækker angrebsmanden en pistol og forsøger at skyde Hedegaard. Men det falske postbud rammer forbi og flygter til fods. I månedsvis lader det til, at politiet står på bar bund i eftersøgningen, men efter et år anholdes angrebsmanden i Istanbuls Atatürk lufthavn, og Udenrigsministeriet går straks i gang med at forhandle om en udlevering af den danske statsborger. Kort efter løslader de tyrkiske myndigheder uden forklaring angrebsmanden, som vi i dag ved hedder Basil Hassan. Og rygtet lyder, at Hassan udleveres til Islamisk Stat i bytte for tyrkiske fanger. I studiet har vi Matias Seidelin, forfatter og undersøgende journalist på Jyllands-Posten samt Basil Hassans forsvarsadvokat Thorkild Høyer. Værterne er som altid Casper Walbum Høst og DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:56
  Terroristerne

  Sverigesagen

  Den 28. december 2010 pakker fire svenske mænd en bil og sætter sig bag rattet for at køre fra Stockholm til København. Med sig i bilen har de våben og planer om at lade et dansk avishus bøde for Mohammedtegningerne. De vil slå så mange som muligt af medarbejderne - undtagen kvinderne - ihjel og halshugge dem. Hvad de fire mænd ikke ved, er at både den svenske efterretningstjeneste Säpo og den danske PET ved præcis, hvad de har tænkt sig at gøre. Så den nat følger efterretningstjenesterne bilen tæt, og de følger også med morgenen efter, da de fire mænd vågner med en morgenbøn i en lejlighed i Københavnsområdet. Udsendelsens gæster er journalist og forfatter Morten Skjoldager, der i sin bog Syv år for PET har skrevet om sagen, og forsvarsadvokat for en af de fire mænd Kåre Trabjerg Smidt. I studiet er det som altid Casper Walbum Høst og retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:56
  Terroristerne

  Den etbenede bombemand

  I september 2007 - for 10 år siden - lød der pludselig et brag fra et toilet på det lille Hotel Jørgensen i det indre København. En bombe var fejlagtigt gået af, og det blev starten på et flere timer langt kaos i H.C. Ørstedsparken, hvor bombemanden flygtede til. Omringet af betjente lå den ukendte etbenede mand på jorden bundet med strips, mens Rullemarie og politiets bombespecialister undersøgte ham for flere sprængstoffer. De efterfølgende dage blev det store spørgsmål hos politiet og i offentligheden, hvem den tavse gerningsmand med de mange falske identiteter i virkeligheden var. Til slut blev det en fotojournalist fra BT, der knækkede koden om terroristen fra Hotel Jørgensen. I denne udgave af Terroristerne gennemgår vi gerningsstedet på hotellet sammen med den kriminaltekniker, der fik sagen. Og i studiet har vi efterforskningsleder Svend Foldager sammen med Casper Walbum Høst og DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:41
  Terroristerne

  David Headley

  I 2009 rejser pakistansk-amerikanske David Headley flere gange til Danmark for at sondere terrænet til sit næste terrorangreb. Kun et par måneder forinden har Headley med uhyggelig præcision tilrettelagt det store terrorangreb i Mumbai, Indien, hvor 166 mennesker døde. Nu har han vendt sig mod Danmark, hvor journalisterne på Jyllands-Posten skal bøde for Muhammedtegningerne. Avisens medarbejdere skal skydes på redaktionen og deres hoveder kastes ud af vinduerne. Så langt når planerne heldigvis ikke, for David Headley begår en fejl, der bringer myndighederne på sporet af ham. Journalist Kaare Sørensen er forfatter til en bog om David Headley, der med sin baggrund i Pakistan og USA kunne begå sig både i terrortræningslejre og på de bonede gulve i Vesten. Han gæster Terroristerne på P1, der som altid bestyres af Casper Walbum Høst og DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:55
  Terroristerne

  Øksemanden og Westergaard

  Den 1. januar 2010 hamrer tegner Kurt Westergaard hånden på alarmknappen i sit sikringsrum i hjemmet i Viby. En fremmed mand har med en økse smadret sig vej ind i huset og går nu rundt og leder efter den danske muhammedtegner. Kurt Westergaard har i årevis modtaget trusler, efter han tegnede profeten med en bombe i turbanen til Jyllands-Posten, men nu var truslen kommet helt tæt på. Kurt Westergaard har livvagtsbeskyttelse, når han forlader sit hjem - men derhjemme er han alene. Og denne dag er hans barnebarn på besøg. I den efterfølgende retssag bliver det store spørgsmål, om angrebet på Kurt Westergaard var terror eller et forsøg på manddrab. Terroristerne på P1 får i dag besøg af gerningsmandens forsvarsadvokat N.C. Strauss samt stabschef - og daværende vicepolitiinspektør - hos Aarhus Politi, Frits Kjeldsen. I studiet er det Casper Walbum Høst og DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:32
  Terroristerne

  Islamabad

  Den 2. juni 2008 kører en ung, fuldskægget mand en hvid Toyota Corolla med falske diplomatplader ind foran den danske ambassade i Islamabad i Pakistan. Bilen eksploderer og seks mennesker dør og 30 bliver såret, iblandt dem en dansk statsborger. Ikke lang tid efter tager Al Qaeda ansvaret for bomben og udgiver en 54 minutter lang dokumentarfilm om angrebet og de store forberedelser. Angrebet kommer som en direkte konsekvens af genoptrykket af Muhammedtegningerne og PET sender straks en mand til byen for at øge sikkerheden for de danskere, der arbejder i Islamabad. Men også han bliver ramt af et terrorangreb. I dagens udgave af Terroristerne ser vi nærmere på angrebene og får besøg af tidligere udenrigsminister Per Stig Møller og DRs Asienkorrespondent Philip Khokhar, der dækkede angrebene fra Pakistan. I studiet er det DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe og Casper Walbum Høst.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:45
  Terroristerne

  Tunesersagen

  Den 13. februar 2008 sker der noget, der gør, at Danmark for alvor bliver et strategisk terrormål. 17 danske aviser vælger nemlig at genoptrykke Muhammedtegningerne fra 2005, og det antænder et hidtil uset had hos Al Qaeda, som var datidens stærkeste terrornetværk. De danske aviser vælger at trykke tegningerne dagen efter, at PET har anholdt to tunesere, som efterretningstjenesten mistænker for drabsplaner på muhammedtegneren Kurt Westergaard. Præcist hvordan tunesernes planer lød, ved vi stadig meget lidt om, for sagen mod dem blev holdt hemmelig af PET. Alligevel fik myndighederne de to tunesere administrativt udvist af Danmark - og det vakte en stor debat om retssikkerhed. Terroristerne på P1 dykker ned i den såkaldte Tunesersag. I studiet har vi forsvarer for en af de to tunesere, Henrik Stagetorn og Lars Erslev Andersen, der forsker i terror på Dansk Institut for Internationale Studier. Værter: Casper Walbum Høst og DRs retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:38
  Terroristerne

  Glasvejssagen

  I 2007 får PET et tip fra en udenlandsk efterretningstjeneste. En ung dansk-pakistaner, Hammad Khürshid, har ifølge tippet ikke kun været på familieferie i Pakistan i maj 2007, men også på terror-træningslejr i Waziristan. Politiets efterretningstjeneste søsætter massiv overvågning af den unge mand, og de følger med på video, da han prøvesprænger en lille dosis TATP, et sprængstof der kaldes Satans mor, i sin opgang. Mød sprængstofekspert Anders Søndergaard, der selv var ude i lejligheden på Glasvej for at lede efter sprængstofrester, efter Khürshid blev anholdt. Mød også Niels Forsby, Khürshids forsvarsadvokat, som stadig ikke mener, at bevismaterialet talte for en terrordom. I studiet: Vært Casper Walbum Høst og retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:31
  Terroristerne

  Vollsmosesagen

  Daværende justitsminister Lene Espersen, kaldte denne sag for "Danmarkshistoriens største terrorsag". Men historien om de tre mænd fra Vollsmose-bydelen i Odense, der i 2007 bliver dømt for at lave terrorplaner, er i lige så høj grad historien om den civile agent Lars. Manden med en noget broget baghistorie kontakter selv PET, da han kommer i kontakt med radikaliserede mænd på Syddansk universitet, for han vil som meddeler frivilligt informere tjenesten om gruppens gøren. Senere ansætter efterretningstjenesten ham som civil agent, og i retssagen bliver det store spørgsmål, om Lars blot så til eller decideret opfordrede mændene til at lave terrorplaner. Mød Kaare Gotfredsen, undersøgende journalist på TV2, der har skrevet en bog om sagen. I studiet: Vært Casper Walbum Høst og retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

  Nyheder & Aktualitet