Live kanaler

Tidsånd

Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 56:09
  Tidsånd

  Der er altid håb

  Hvordan bevarer vi håbet i en tid, hvor håbløsheden trænger sig på? Hvordan vokser håbet i de allermest håbløse situationer med sygdom, krig og landflygtighed? Gæster: Lotte Mørk, hospitalspræst og Mozhdeh Ghasemiyani, psykolog. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 56:15
  Tidsånd

  Sharia Manifestet

  Et nyt manifest angiver retning for, hvordan man kan være troende muslim i et moderne europæisk land som det danske. Manifestet består af en række valgsituationer, som den moderne muslim oplever. Med dem som udgangspunkt diskuterer et panel, hvordan man skal og bør gebærde sig. Panelet består af Safia Aoude og præst Niels Hviid. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 57:46
  Tidsånd

  Hvad med kærligheden?

  Vi får kærlighed fra Gud, men hvad sker der, når vi farer vild og når vi som samfund forsøger at systematisere os til samspil? Hvordan forløser man kærligheden som dyd gennem kunsten at spille sammen? Gæst: Chris Minh Doky, jazzbassist, komponist, foredragsholder. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 56:49
  Tidsånd

  Kristendom i Rigsfællesskabet

  En statue af missionærpræsten Hans Egede i Nuuk blev overhældt med rød maling. På Færøerne rejser man et 17 meter højt kors som landets nye vartegn. Har kristendommen været god eller dårlig for udviklingen i Grønland og på Færøerne? Hvordan kan vi forstå og markere kristendommen i Rigsfællesskabet? Vært Christoffer Emil Bruun har besøg af den grønlandske præst Marianne Lynge Krog og historiker Thorkild Kjærgaard, mens Bergur Rønne Moberg fortæller om Færøerne.

  Kultur
 • 57:45
  Tidsånd

  Hvor er visdommen?

  Hvad er visdom og hvor er hun henne i en tid, hvor verdens uretfærdigheder konstant trænger sig på? Gæst: Peter Ruge, teolog, retræteleder, fmd "Nutidig Kristen Spiritualitet". Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:03
  Tidsånd

  Øjeblikkets evighed

  Søren Kierkegaard bliver læst i både Mellemøsten og i Kina. Den danske eksistensfilosof er guf for frihedshungrende intellektuelle i den totalitære verden. Forfatteren bag Kierkegaard-biografien Øjeblikkets evighed, Stig Dalager, er gæst hos Christoffer Emil Bruun. (Sendt første gang 3. januar).

  Kultur
 • 55:50
  Tidsånd

  Evigheden nu

  Hvis evigheden findes, findes den allerede nu. Det evige liv og Gudsriget er med andre ord ikke noget, som vi skal lede efter 'på den anden side', men som må søges på tværs af tiden. Professor i teologi Niels Henrik Gregersen skyder påsken ind med ny samtidsteologi med vært Christoffer Emil Bruun, som også opsøger Kristus i de dødes rige i selskab med kunsthistorikeren Bente Scavenius.

  Kultur
 • 56:57
  Tidsånd

  Beherskelsens kunst

  Mådehold er en dyd, men hvordan dyrker vi den uden at havne i selvfornægtelse? Hvordan holder vi den gyldne middelvej i en polariserende tid? Gæster: Henrik Jensen, historiker, Jakob Birkler, etiker. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 56:16
  Tidsånd

  Det gamle testamente

  I Det gamle testamente regerer den strenge og straffende Gud, mens Gud i Det nye testamente er barmhjertig. Men hvad kan vi så egentlig bruge teksterne fra Det gamle testamente til? Christoffer Emil Bruun har besøg af eksperter i Det gamle testamente og ser på skabelse, mosebøger, profetier og meget mere. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:08
  Tidsånd

  Hvad er retfærdigt?

  Hvem bestemmer, hvad retfærdighed er? Gud eller mennesker? Er uretfærdighed ved at sejre i selvcentreringens navn? Gæster: Domprovst Anders Gadegaard og imam Naveed Baig. Værter: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:29
  Tidsånd

  Verden uden Gud

  I selskab med teolog Lars Sandbeck kigger Christoffer Emil Bruun nærmere på Ateisme og religionsmodstand før og nu. På rejsen gennem det gudløses historie stopper de ved den sekulære middelalderfilosof Marsilius af Padua, udlagt af Claus Bryld og ved den mægtige Georg Brandes, hvis forbindelse til sit jødiske ophav og til filosoffen Spinonza udlægges af Søren Blak Hjortshøj. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:43
  Tidsånd

  Mod til tiden

  Er mod noget, vi kan forvente af hinanden eller er det en individuel øvelse? Og hvordan spiller troen ind, hvis vi skal undgå mismod? Gæster: Martin Herbst, teolog, forfatter, foredragsholder og Jens Andreas Christensen, sognepræst, feltpræst. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:13
  Tidsånd

  Tro i konflikt

  Er vi for hårde i retorikken overfor islam eller er vi tværtimod berøringsangste? Det store religionsmøde ses gennem nutidens briller med forfatter og aktivist Ayaan Hirsi Ali og i historisk lys med teolog Peter Lodberg. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:40
  Tidsånd

  Hvad med dydsetikken?

  Ordet ordentlighed fylder i tiden og bliver brugt af og om politikere, erhvervsledere og andre offentlige personer. Men hvad vil det sige at være ordentlig? Gæster: Pia Søltoft, præst, kierkegaardekspert og Tommy Kjær Larsen, phD i Ledelsesfilosofi, CBS. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:10
  Tidsånd

  En ny tid kommer

  Politolog og forfatter til bogen Konkurrencestaten, Ove Kaj Pedersen, ser samtiden som en brydningstid, hvor den økonomiske tænkning er trængt tilbage, mens fremtiden står åben for etik og teologi. Ove Kaj Pedersen og teolog Camilla Sløk er gæster hos Christoffer Emil Bruun, der også ringer op til præsterne Charlotte Dyremose og Bjarne Lenau Henriksen for at tale om den nye tids etik.

  Kultur
 • 54:21
  Tidsånd

  Kosmologiens perspektiv

  Dybe forandringer finder sted for øjnene af os og kontrasterne kan ind imellem virke slående. Men hvor dyb er splittelsen mellem os? Bevæger vi os frem eller tilbage i bevidsthed? Gæster: Steen Landsy og Ingelise Landsy, martinus-kendere, Kosmoscenteret. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:03
  Tidsånd

  Fjernstyret kristendom

  Kristendommen er i høj grad et spørgsmål om nærvær. Men hvad betyder det for troens verden, at den bliver digital? Kan man velsigne på afstand? Kan man tage digital nadver? Eller blive døbt? Kristendom under restriktioner er til diskussion med teolog Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen og domprovst i København, Anders Gadegaard. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 53:52
  Tidsånd

  Stormfuld tid

  I USA blev kongressen stormet, mens coronaen stadig hærgede og metoo-bevægelsen herhjemme skabte nye, høje bølger. Hvad kan troen gøre for os i en stormfuld tid med frygt, usikkerhed og polarisering? Gæster: Birgitte Kvist Poulsen, sognepræst og Andrea Hejlskov, forfatter. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:38
  Tidsånd

  Farvel, udskældte år

  Var 2020 udskamningens år eller var det blot en svær prøve for menneskeheden og en spæd begyndelse på kærkommen forandring? Gæster: Pia Søltoft, sognepræst, kierkegaardekspert, Mikkel Wold, sognepræst teolog. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:19
  Tidsånd

  Bøger med tro i

  Bibelen er kristendommens hovedfortælling, men overalt i skønlitteraturen lever troen og inspiration til troen. Tidsånd taler troen ind i bøgerne og bøgerne ind i troen. Gæster: Jens Christian Grøndahl, forfatter og Maria Hammershøy, generalsekretær, Caritas. Vært: Paula Larrain. (Sendt første gang 8. november).

  Kultur
 • 54:21
  Tidsånd

  Frelserens Komme

  Det fjerde, sidste og afgørende afsnit af adventskvartetten Frelserens Komme med Madame Nielsen og Tante Bruun. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 53:42
  Tidsånd

  Komme til mig

  I 3. afsnit af adventskalenderen 'Frelserens komme', møder den danske forfatter Madame Nielsen sin gamle ven, den tidligere præst Erik Bock i Glyptoteket til et bevægende gensyn. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:23
  Tidsånd

  Opstigning

  I 2. del af adventskvartetten 'Frelserens komme' er forfatter Madame Nielsen og vært Christoffer Emil Bruun taget til Sorø Klosterkirke, hvor et stillads rundt om kirkens store krucifix gør det muligt at besigtige Jesus på nærmeste hold.

  Kultur
 • 54:04
  Tidsånd

  At komme

  'Frelserens komme' er titlen på en adventskvartet. I første afsnit forbereder forfatteren Madame Nielsen og programvært Christoffer Emil Bruun den store ankomst ved et stævnemøde på Sorø Stationscafé. I studiet er der besøg af Marie Tetzlaff, der netop har oversat Dostojevskijs store værk Brødrene Karamazov og teolog Christian Gottlieb, som er kender af russisk-ortodoks kristendom.

  Kultur
 • 55:41
  Tidsånd

  Bjælken i øjet

  Skal ledere gå foran med et godt eksempel, før de kan bede os andre om det samme? Dilemmaet er blevet aktualiseret af ugens begivenheder om lovbrud på magtens tinde, og er evigt relevant for den, der prædiker. Gæster: Domprovst Anders Gadegaard, sognepræst Charlotte Dyremose. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:34
  Tidsånd

  Dødens nærvær

  Døden er tæt på os under corona. Den lurer i nærværet med hinanden og ændrer forholdet til vores dyr. Hvad gør døden ved os, når den rammer os på livsglæden? Gæster: Lars Gustav Lindhardt, sognepræst og Lotte Mørk, hospitalspræst. Værter: Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:10
  Tidsånd

  Har vi brug for USA som leder?

  Hvad betyder USA's retning for verdens udsatte, for os selv og for hvad vi tror på? Og hvordan undgår vi at falde i ekstremisternes fælde, når de forsøger at udløse en krig mellem religionerne? Gæster: Birgitte Quist Sørensen, teolog, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp og Parvinder Singh Randhawa, cand.merc og sikh. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:04
  Tidsånd

  Søndag 25. okt. 2020

  Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes. Værter: Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain.

  Kultur
 • 55:50
  Tidsånd

  Sex, magt og ånd

  Er metoo-bevægelsen progressiv eller reaktionær? Hvordan taler vi om strukturelle problemer som ulighed, når fokus er på enkeltsager? Og hvad kan den kristne seksualmoral bidrage med i kampen mod sexisme? Gæster: Pia Søltoft, kierkegaard-ekspert og Kirsten Hyldgaard, lektor i pædagogisk filosofi. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:22
  Tidsånd

  Stygge Krumpen

  Valgkampen om at blive biskop i Helsingør går ind i sin sidste fase. Vi er til valgmøde i Græsted. Og provst i Gentofte, Peter Birch, er gæst hos Christoffer Emil Bruun i Mød Kandidaterne. Vi vender os også mod en af fortidens bispeskikkelser, denne gang Stygge Krumpen og hans dramatiske skæbne, som udfoldes af forfatter Maria Helleberg. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:59
  Tidsånd

  Med lov skal land bygges

  Det var bisp Gunner som for knap 800 år siden var arkitekten bag Jyske lov, som lagde grunden til dansk retspraksis. Gunners efterfølger Henrik Stubkjær, Viborg nuværende biskop, ihukommer Gunner sammen med vært Christoffer Emil Bruun, som også får besøg af præsten Eva-Maria Schulz, der skal lede Folketingets åbningsgudstjeneste på tirsdag. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:47
  Tidsånd

  Sulamit og Salomo

  Højsangen er sat til musik af Marie Højlund, som er gæst hos Christoffer Emil Bruun, der også kigger nærmere på to bispevalg. Både dengang i 1178, da Eskild i Lund måtte forlade bispesædet under stor dramatik og lige nu, hvor der kæmpes om bispesædet i Helsingør. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:06
  Tidsånd

  Valget

  Der er ved at blive sammensat nye menighedsråd til landets omkring 1700 kirker. Hvad skete der ved valghandlingen i tirsdags? Hvordan ser det nye landkort over menighedsråd ud? Christoffer Emil Bruun og menighedsrådsvalgkorrespondent Kristoffer Schmidt-Hansen følger situationen og kigger frem mod det næste store valg: bispevalget i landets største stift, Helsingør om en måneds tid.

  Kultur
 • 55:04
  Tidsånd

  Frihed for Loke og Tor

  Omskæring, religiøse friskoler og blasfemi er nogle af emnerne i en ny bog, som adresserer vigtigheden af åndsfrihed. Den ene af forfatterne bag, Ingrid Ank, er gæst sammen med en anden bogaktuel forfatter, litteraten Hans Hauge, som har skrevet om teologen Løgstrups færden i 1930'ernes Tyskland. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 56:33
  Tidsånd

  Læren om Gud

  Mød tre unge mennesker som i denne uge er begyndt at studere teologi. Tror de på Gud? Vil de være præster? Hvad tænker de om fremtiden? Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 53:58
  Tidsånd

  Guds melodi

  Troen i verden og verden i troen vendes og drejes af Christoffer Emil Bruun i selskab med Vibeke Bidstrup, præst ved Grundtvigskirken i det nordvestlige København, natkirkeorganisator, Hannah Arendt og Caspar Wenzel Tornøe, valgmenighedspræst i Holstebro, forfatter og musiker. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:17
  Tidsånd

  Begravet

  Dødens ritual er begravelsen. Men ligesom der er forskellige måder at forstå døden, er der forskellige måder at begrave. Ny forskning undersøger danskernes vaner, når det kommer at begrave vores døde. Teolog Ulla Schmidt fra Aarhus Universitet står bag og er gæst sammen med præst i Frederiksberg Kirke, Lars Gustav Lindhardt. Programmet sender også en reportage med kirkeminister Joy Mogensen fra en af landets helt særlige kirkegårde, Mindelunden. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:03
  Tidsånd

  Forestillinger om fællesskab

  Fællesskaber forandrer sig under kriser. Hvordan vil kirken forandre sig i takt med en corona-situation, hvor det måske ikke bliver muligt at samles til Gudstjenester, som vi plejer. Programmet ser også nærmere på to af historiens mindre religiøse fællesskaber, herrnhutterne og kvækerne. Gæster er netop afgåede provst i Århus, Poul Henning Bartholin og teolog Christina Petterson. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:56
  Tidsånd

  Hagia Sophia

  Istanbuls store turistattraktion Hagia Sophia er igen blevet til en moske efter at have været museum gennem det meste af det 20. århundrede, hvor Tyrkiet har været sekulært. Hvordan skal vi forstå den symbolske gestus og hvad betyder Tyrkiets nye religiøse identitet for tyrkerne og for omverden? Iman Fatih Alev og biskop over Ribe stift, Elof Westergaard er gæster hos Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:00
  Tidsånd

  Søndag 2. aug. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Klip og højdepunkter fra årets udsendelser. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 54:38
  Tidsånd

  Søndag 26. jul. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Vært: Paula Larrain.

  Kultur
 • 54:55
  Tidsånd

  Søndag 19. jul. 2020

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Klip og højdepunkter fra årets udsendelser. Vært: Christoffer Emil Bruun.

  Kultur
 • 55:35
  Tidsånd

  Sanselig sommerradio fra troens verden. Vært: Paula Larrain.

  Kultur