Tidsånd
Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes.
Er mod noget, vi kan forvente af hinanden eller er det en individuel øvelse? Og hvordan spiller troen ind, hvis vi skal undgå mismod? Gæster: Martin Herbst, teolog, forfatter, foredragsholder og Jens Andreas Christensen, sognepræst, feltpræst. Vært: Paula Larrain.
Er vi for hårde i retorikken overfor islam eller er vi tværtimod berøringsangste? Det store religionsmøde ses gennem nutidens briller med forfatter og aktivist Ayaan Hirsi Ali og i historisk lys med teolog Peter Lodberg. Vært: Christoffer Emil Bruun.
Ordet ordentlighed fylder i tiden og bliver brugt af og om politikere, erhvervsledere og andre offentlige personer. Men hvad vil det sige at være ordentlig? Gæster: Pia Søltoft, præst, kierkegaardekspert og Tommy Kjær Larsen, phD i Ledelsesfilosofi, CBS. Vært: Paula Larrain.
Politolog og forfatter til bogen Konkurrencestaten, Ove Kaj Pedersen, ser samtiden som en brydningstid, hvor den økonomiske tænkning er trængt tilbage, mens fremtiden står åben for etik og teologi. Ove Kaj Pedersen og teolog Camilla Sløk er gæster hos Christoffer Emil Bruun, der også ringer op til præsterne Charlotte Dyremose og Bjarne Lenau Henriksen for at tale om den nye tids etik.
Dybe forandringer finder sted for øjnene af os og kontrasterne kan ind imellem virke slående. Men hvor dyb er splittelsen mellem os? Bevæger vi os frem eller tilbage i bevidsthed? Gæster: Steen Landsy og Ingelise Landsy, martinus-kendere, Kosmoscenteret. Vært: Paula Larrain.
Kristendommen er i høj grad et spørgsmål om nærvær. Men hvad betyder det for troens verden, at den bliver digital? Kan man velsigne på afstand? Kan man tage digital nadver? Eller blive døbt? Kristendom under restriktioner er til diskussion med teolog Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen og domprovst i København, Anders Gadegaard. Vært: Christoffer Emil Bruun.
I USA blev kongressen stormet, mens coronaen stadig hærgede og metoo-bevægelsen herhjemme skabte nye, høje bølger. Hvad kan troen gøre for os i en stormfuld tid med frygt, usikkerhed og polarisering? Gæster: Birgitte Kvist Poulsen, sognepræst og Andrea Hejlskov, forfatter. Vært: Paula Larrain.
Søren Kierkegaard bliver læst i både Mellemøsten og i Kina. Den danske eksistensfilosof er guf for frihedshungrende intellektuelle i den totalitære verden. Forfatteren bag Kierkegaard-biografien Øjeblikkets evighed, Stig Dalager, er gæst hos Christoffer Emil Bruun.
Var 2020 udskamningens år eller var det blot en svær prøve for menneskeheden og en spæd begyndelse på kærkommen forandring? Gæster: Pia Søltoft, sognepræst, kierkegaardekspert, Mikkel Wold, sognepræst teolog. Vært: Paula Larrain.
Bibelen er kristendommens hovedfortælling, men overalt i skønlitteraturen lever troen og inspiration til troen. Tidsånd taler troen ind i bøgerne og bøgerne ind i troen. Gæster: Jens Christian Grøndahl, forfatter og Maria Hammershøy, generalsekretær, Caritas. Vært: Paula Larrain. (Sendt første gang 8. november).
Det fjerde, sidste og afgørende afsnit af adventskvartetten Frelserens Komme med Madame Nielsen og Tante Bruun. Vært: Christoffer Emil Bruun.
I 3. afsnit af adventskalenderen 'Frelserens komme', møder den danske forfatter Madame Nielsen sin gamle ven, den tidligere præst Erik Bock i Glyptoteket til et bevægende gensyn. Vært: Christoffer Emil Bruun.
I 2. del af adventskvartetten 'Frelserens komme' er forfatter Madame Nielsen og vært Christoffer Emil Bruun taget til Sorø Klosterkirke, hvor et stillads rundt om kirkens store krucifix gør det muligt at besigtige Jesus på nærmeste hold.
'Frelserens komme' er titlen på en adventskvartet. I første afsnit forbereder forfatteren Madame Nielsen og programvært Christoffer Emil Bruun den store ankomst ved et stævnemøde på Sorø Stationscafé. I studiet er der besøg af Marie Tetzlaff, der netop har oversat Dostojevskijs store værk Brødrene Karamazov og teolog Christian Gottlieb, som er kender af russisk-ortodoks kristendom.
Skal ledere gå foran med et godt eksempel, før de kan bede os andre om det samme? Dilemmaet er blevet aktualiseret af ugens begivenheder om lovbrud på magtens tinde, og er evigt relevant for den, der prædiker. Gæster: Domprovst Anders Gadegaard, sognepræst Charlotte Dyremose. Vært: Paula Larrain.
Døden er tæt på os under corona. Den lurer i nærværet med hinanden og ændrer forholdet til vores dyr. Hvad gør døden ved os, når den rammer os på livsglæden? Gæster: Lars Gustav Lindhardt, sognepræst og Lotte Mørk, hospitalspræst. Værter: Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain.
Hvad betyder USA's retning for verdens udsatte, for os selv og for hvad vi tror på? Og hvordan undgår vi at falde i ekstremisternes fælde, når de forsøger at udløse en krig mellem religionerne? Gæster: Birgitte Quist Sørensen, teolog, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp og Parvinder Singh Randhawa, cand.merc og sikh. Vært: Paula Larrain.
Troen i verden og verden i troen. To udvalgte gæster betragter et udvalg af ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv. Vigtige aktuelle emner indenfor tro, kirke og religion vendes og drejes. Værter: Christoffer Emil Bruun og Paula Larrain.
Er metoo-bevægelsen progressiv eller reaktionær? Hvordan taler vi om strukturelle problemer som ulighed, når fokus er på enkeltsager? Og hvad kan den kristne seksualmoral bidrage med i kampen mod sexisme? Gæster: Pia Søltoft, kierkegaard-ekspert og Kirsten Hyldgaard, lektor i pædagogisk filosofi. Vært: Paula Larrain.
Valgkampen om at blive biskop i Helsingør går ind i sin sidste fase. Vi er til valgmøde i Græsted. Og provst i Gentofte, Peter Birch, er gæst hos Christoffer Emil Bruun i Mød Kandidaterne. Vi vender os også mod en af fortidens bispeskikkelser, denne gang Stygge Krumpen og hans dramatiske skæbne, som udfoldes af forfatter Maria Helleberg. Vært: Christoffer Emil Bruun.
I Bogselskabet deler vi gode læseoplevelser med hinanden, og lytterne inviteres med, når Anne Glad møder en række af Danmarks aktuelle forfattere. I hver episode af Bogselskabet fortæller forfatteren om sin seneste bog, sin hovedperson og om at skrive. Med Bogselskabet får du en chance for at rykke lidt tættere ind i forfatterens tanker. Vært: Anne Glad.
Hver lørdag får Esben Kjær besøg af skiftende gæster, der giver ugens nyheder med grovfilen og sætter dem i et skarpt og ofte satirisk lys.
Hver dag direkte fra Københavns Domkirke.
I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.
Klog på Sprog er programmet, der interesserer sig for, leger med og endevender det sprog, vi alle sammen taler til daglig. Adrian Hughes er værten, der sammen med et veloplagt panel, er helt vild med dansk.
I podcasten Knaldromaner dykker værterne Barbara Nyholm og Camilla Boraghi ned i en verden af bøger for at finde ud af, hvordan litteraturen portrætterer sex, lidenskab, erotik og kærlighed. Påvirker det den måde, vi er seksuelle på? Inspirerer eller forvrænger det? Er sex i ord tacky eller smukt? Det finder de to værter ud af, når de dissekerer de bedste passager i kendte romaner.
Kulturen på P1 er programmet, der oplever kulturen med både hjerte og hjerne og åbner døre til begejstring, indsigt og eftertanke.
Hvorfor tror du på Gud? Ugens gæst fortæller om det øjeblik der blev afgørende for hans eller hendes tro. Et program om troen, tvivlen og skæbnen. Vært: Iben Maria Zeuthen.
Et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden.
I en tid med corona, lockdown og kaos i verden kan køkkenet være et mentalt pauserum, hvor du kan finde fokus, skærpe sanserne og aktivere fjerne minder. I denne serie møder radiovært Mikkel Rønnau en række mennesker, der har viet deres liv til mad. Sammen skal de tale om, hvad maden og madlavning kan gøre ved os i en hektisk tid og sammen tilberede en ret, som har en form for terapeutisk effekt, som alle kan få noget ud af. Produceret for DR af Filt Cph.
Supertanker på P1 giver et filosofisk perspektiv på emner, som de fleste af os kender fra vores eget liv. Det kan være store beslutninger, komplekse livsovervejelser eller helt almindelige forsøg på at få et moderne liv til at hænge sammen med arbejde, fritid og familie. Med udgangspunkt i filosofien og idéhistorien er Supertanker et program, der skaber tid til eftertanke og refleksion. Vært: Carsten Ortmann.
Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.
Anders Laugesen rejser ind i troens verden og besøger et særligt trosmiljø. Her møder han mennesker, som på forskellige måder er optaget af og lever med troen.
Hver uge tager Per Juul Carlsen og co. dig med ind i filmens vidunderlige verden via kritiske anmeldelser, spændende reportager og portrætter.
Zissel Astrid Kjertum-Mohr har været i lære hos kultureliten i et år. Det har givet hende en bedre kropsholdning og et bedre sprog. Hun har fået at vide, hvornår hun skal klappe, og hvornår hun skal buhe, i en teatersal. Hun har lært at skjule sine rygdeller og konversere til receptioner. Men det kniber stadig med at bryde igennem glasloftet. Derfor vil Zissel nu undersøge, hvordan hun kan blive mere magtfuld. Hun vil opsøge de personer i landet, der har mest magt. Dem, der træffer de tungeste beslutninger i politik, erhvervsliv, fagforeninger og kulturliv. De må kunne give hende opskriften på succes og indflydelse.
Jakob Stegelmann og Troldspejlets redaktion fortæller nyt fra fantasiens verden i spil, film, bøger og tegneserier - med anmeldelser, baggrund og arkivklip. Det klassiske tv-program i podcast-rammer.
Seks aktuelle danske romanforfattere er nomineret til DR Romanprisen 2021. I juni overrækkes prisen til en af dem, men inden da skal bøgerne læses, diskuteres og vurderes af læsere landet over. Du møder her de seks kandidater: Stine Askov, Malene Ravn, Asta Olivia Nordenhof, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Peder Frederik Jensen og Stine Pilgaard. Vært: Diana Bach.
I den her uge er Formiddag på 4'eren erstattet af Danmarks Indsamling på P4 - med gæster, præmier og historier fra de dele af verden, vi samler ind til. I år bliver der samlet ind til coronakrisens børn. Og det er Lotte Friis og Knud Lind, der styrer løjerne hele ugen, hvor vi ser frem mod det store indsamlingsshow på DR1 på lørdag.
Naturen kan give os ro og balance, men den kan også rive og ruske, chokere og overraske. Hver uge tager en alment kendt dansker os med til sit yndlingssted i naturen og kommer hjem med nye indsigter og tankevækkende viden. I denne serie er det naturen, der kalder på at få sin historie fortalt. DR sætter i 2020 fokus på vores natur. "Naturen kalder" er en del af temaet.