Ugens gæst
Pia Røn inviterer hver lørdag en af ugens centrale personer i studiet. Kom gerne med spørgsmål på ugens@dr.dk, P1's Facebook-side eller via Twitter #ugensgæstp1.
På behørig afstand af Slotsholmen advarer Søren Pind mod populisme og mangel på ordentlighed i dansk politik. Mener han virkelig, at scener som sidste uges stormløb mod den amerikanske kongres, er en reel risiko i Danmark? Er han oprigtigt skuffet eller bare bedrevidende på bagkant? Var han parat til at forlade Venstre, hvis partiet havde afvist en Rigsretssag mod hans gamle ministerkollega? Han gav sig selv adskillige, kreative titler som minister. Nu kalder han sig cyber-sherif - klar til nye kampe på nettet. Hør hvordan og meget mere, når Søren Pind er Ugens Gæst på P1. Vært: Marie Louise Toksvig.
En hård politisk hund, en tidligere statsminister, en ny reality-stjerne, måske en ny partistifter. Lars Løkke Rasmussen er Ugens Gæst på P1. Efter tre uger på en sejlbåd over Atlanterhavet med kokken Umut og et TV-hold meldte Lille Lars fra Græsted sig ud af Venstre efter 40 år. På Facebook. Løkke insisterer hårdnakket på et S-V-samarbejde hen over midten i dansk politik. Uden Enhedslisten og uden Nye Borgerlige. Er et nyt Løkke-parti på vej? Er der brug for Løkke i midten af dansk politik? Eller bidrager Løkke til Venstres og det borgerlige Danmarks nedtur? Ring til Ugens gæst Lars Løkke på P1 med dit spørgsmål tlf. 7021 1919 eller sms 1212. Vært: Gitte Hansen.
Hun vil stoppe det, hun kalder hetzen mod Inger Støjberg. Hun vil trykke de franske Muhammed-tegninger i danske aviser, hvis hun får lov. Hun vil have statsminister Mette Frederiksen for en Rigsret, og Regeringen til at gå af. Og så har hun tredoblet sine mandater siden valget i 2019. Pernille Vermund formand for Nye Borgerlige er Ugens gæst på P1. Arkitekt, mor til tre og hårdtslående værdikriger fra Nordsjælland. Vært: Gitte Hansen.
Jeg tager gerne det første skud! Corona-vaccinen bliver vores tids svar på månelandingen. Siger Thomas Senderovitz direktør i Lægemiddelstyrelsen og Ugens Gæst på P1. De første danskere kan om alt går vel få stikket i januar. I Storbritannien er de allerede i gang med at vaccinere mod Covid19. Hvor sikker er vaccinen? Hvad med bivirkninger? Hvor længe holder den? Hvad stiller vi op med vaccine skeptikere? Hvor mange skal vaccineres, for at det er nok? Thomas Senderovitz er Ugens Gæst på P1, direktør i Lægemiddelstyrelsen i Danmark og medlem af bestyrelsen i Det Europæiske Lægemiddelagentur. Stil dit spørgsmål direkte til Thomas Senderovitz, ring til Ugens Gæst på tlf. 70 21 1919 eller sms 1212. Vært: Gitte Hansen.
Hvem må bo hvor? En glad boligminister kunne forleden præsentere en næsten halveret ghettoliste. Kaare Dybvad taler om et vendepunkt, hvor lokale indsatser for at få flere i arbejde og få en mere blandet beboersammensætning nu viser resultater. Imens undrer de sig på Søstjernevej i Sønderborg, hvor 200 førtidspensionister gør et helt område til "hård ghetto". Og i Odense spørger Solbakkens beboere sig selv om, de lever i et parallelsamfund, fordi der er én dømt person for meget i statistikken. Det er de små marginaler, der tæller - er tiden inde til et serviceeftersyn af de kriterier, der sender boliger ind og ud af listen? Er det diskrimination, når borgerne ikke selv må bestemme, hvor de vil bo? Som ny boligminister proklamerede Kaare Dybvad, at han ville droppe ordet "ghetto" - hvornår dropper han ghettolisten? Eventuelle spørgsmål kan stilles på vores Facebook-side. Vært: Pia Røn.
Tyndslidt tillid? Hos Enhedslisten har man med egne ord både tabt kæben og været ved at falde ned af stolen den seneste tid. Regeringens bud på en grøn skattereform kaldes "en vittighed" og hele håndteringen af minksagen udfordrer på både retssikkerhed og folkesundhed. Tilliden til fødevareministeren forsvandt, er tilliden til statsministeren intakt? Og hvad med tilliden til, at løfterne fra klimavalget bliver indfriet? Pernille Skipper er Enhedslistens politiske ordfører - lidt endnu - og fredag er hun Ugens Gæst. Stil dit spørgsmål på sms til 1212. Vært: Pia Røn.
Blå blok ser rødt! "Der er blevet tordnet direkte over for rødt. Det er muligt, at man havde lukkede øjne, mens man gjorde det, men det gør ikke sagen bedre", lyder det fra Jakob Ellemann om minkskandalen. Ellemann, der selv har været minister i det skandaleramte fødevareministerium, kræver en kommisionsundersøgelse med ekstra spotlight på statsministerens rolle. Den ellers så sikre regeringsbastion slår revner, blå blok har fundet noget at stå sammen om og Ellemann, der længe blev beskyldt for at være noget nær usynlig, står nu i spidsen for oppositionens krav. Forleden fremlagde han det politiske projekt, der skal gøre ham til statsminister. Hør mere om mink, udlændingepolitik og frit valg på alle velfærdshylder, når Jakob Ellemann-Jensen er Ugens Gæst. Stil spørgsmål til Jakob Ellemann-Jensen på sms til 1212. Vært: Pia Røn.
"Det slingrer!" Først skulle alle mink dø. Så var det ikke en ordre, men en ambition. Så kunne man måske holde liv i avlsdyr. Og så kunne man alligevel ikke. Alle mink skal dø. "Det slingrer" er Kristian Thulesen Dahls jysk underspillede kommentar til minkgate. Han savner en forklaring fra statsministeren og mere end antyder, at hun har sat fødevareministeren til at tage skraldet for sig. Derfor kalder han nu statsministeren i samråd. Samtidig appellerer erhvervslivet blå blok om at lægge politisk fnidder til side og stille sig bag en hastelovgivning. Lytter KTD? Stoler DF ikke på sundhedsmyndighederne, siden de vil have et ekstra panel eksperter, der kan give en "second opinion"? Og hvordan vil Kong Christian vinde det halve kongerige tilbage efter voldsom vælgerflugt? Kristian Thulesen Dahl er Ugens Gæst - har du et spørgsmål til ham, så send en sms til 1212. Vært: Pia Røn.
Lukket land. Nordjylland er kendt for åbne vidder, men nu er der lukket land i syv nordjyske kommuner. Borgerne skal holde sig indenfor kommunegrænsen, cafeer og restauranter lukkes og forsvaret sættes ind for hurtigst muligt at få aflivet alle mink. Alt sammen for at få styr på den muterede Coronavirus, der har potentiale til at gøre Danmark til et nyt Wuhan. Borgmester Birgit S. Hansen får stribevis af henvendelser fra bekymrede borgere. I Frederikshavn Kommune mister 49 minkavlere deres livsværk og samtidig forsvinder masser af arbejdspladser i en kommune, der i forvejen kæmper med en Coronaramt turistbranche. For både borgere og borgmester har det været en uge præget af alvor og tunge beslutninger. Birgit S. Hansen er selv vokset op med forældre, der var minkavlere. Fredag er hun Ugens Gæst på P1, og hun holder sig indenfor kommunegrænsen. Send dit spørgsmål til Birgit S. Hansen på sms til 1212 eller ring 7021 1919. Vært Pia Røn.
Feministisk hævntørst? Inger Støjberg har igen ryddet forsider med sit budskab om, at #metoo er ved at gå over gevind. Venstres næstformand og retsordfører er bekymret for mænds retssikkerhed, hun advarer mod folkedomstole og "feministisk hævntørst med så ekstremt meget vrede, at man er på vej til at sætte vigtige principper over styr." Har Støjberg ret eller svigter hun krænkede kvinder? Er tiden til at hive i håndbremsen eller give fuld gas? Stil spørgsmål til Inger Støjberg på sms til 1212 eller på Facebook. Vært: Pia Røn.
For en uge siden ukendt for de fleste, nu kendt som kvinden der fældede Frank Jensen, overborgmester i København. Maria Gudme fortalte, hvordan næstformanden i Socialdemokratiet havde lagt hånden på hendes lår ved en fest i 2012, og så stod andre kvinder frem med historier om slik i øret, hånd på lår og under kjoler, det endte med at Frank Jensen måtte gå af. En ny æra er ankommet, yngre kvinder fælder magtfulde mænd i politik. Maria Gudme socialdemokrat og medlem af Region Hovedstaden er Ugens Gæst på P1. Maria mener, at krænkernes tid er forbi. Får hun ret? Stil dit spørgsmål til socialdemokraten Maria Gudme på tlf. 70 21 1919 eller på sms 1212. Vært: Gitte Hansen.
Mens profilerne fører krig på Facebook og den nye partileder kæmper for sin troværdighed, bløder det radikale hjerte hos Christian Friis Bach. Sexismesagerne, som udløste den radikale krise, bliver ikke håndteret med en Kvinfo-undersøgelse og en nedskreven politik, mener den tidligere R-minister, der har mange års erfaring i konfliktløsning, også internationalt. Forleden blev Christian Friis Bach selv ramt af et MeToo-rygte, et rygte, der tilsyneladende er løbet i flere år og som han nu vil renses for. Vært: Pia Røn.
Sofies valg. Hun gik ind til mødet som næstformand og Østergaards tro væbner - efter syv timer kom hun ud som ny formand. Et halvt døgn senere stod hun på talerstolen som partileder ved åbningsdebatten og fredag er hun Ugens Gæst. En politisk bombe detonerede, da Morten Østergaard onsdag hårdt presset trak sig som leder af De Radikale. Hvordan vil Sofie Carsten Nielsen samle stumperne og hele sårene, og kan hun overhovedet det, når hun selv har været med til at lægge låg på den sag, der fældede Østergaard? Sofie Carsten Nielsen om de dramatiske døgn, om sexisme, løgn og politiske visioner i Ugens Gæst. Vært: Pia Røn.
Er tiden løbet fra Dansk Folkeparti, eller kan Kjærsgaard & co stadig nå at indhente det tabte? Midt i konflikt, krise og knive i ærmerne har Dronningen af DF meldt sig klar til at gå i krig igen. Men hvor fanden er fronten? Er det indre eller ydre fjender, der skal bekæmpes? Og med hvilke våben? Andre må tage sig af ledelsen, siger Pia Kjærsgaard og trækker i kampuniformen som værdiordfører. Men hvad er der tilbage at kæmpe for? Og hvem? Ville hun i virkeligheden allerhelst skrue tiden tilbage til dengang Dansk Folkeparti havde udlændingepolitikken, kvinder havde pyt-knapper og Pia havde kontrollen? Vært: Marie Louise Toksvig.
Hvem er Socialdemokratiet solidarisk med? Flygtningebørn i Moria-lejren? EU's nye migrantpagt? Indvandrerfamilier i ghettoen? Omskårne drengebørn? Kaare Dybvad Bek er fungerende udlændinge og integrationsminister og Ugens Gæst på P1. Du kan stille dit kritiske spørgsmål til Kaare Dybvad, ring på tlf. 70 21 1919 eller sms 1212. Vært: Gitte Hansen.
De Rabiate? "Det var ikke i orden i 2008, og det er ikke i orden nu" lød ordene fra de radikales ligestillingsordfører om Jeppe Kofod og hans egnethed som udenrigsminister og SÅ ramte MeToo bølgen for alvor Christiansborg. Mens statsministeren forsøgte at dæmpe de oprørte vande, kaldte den radikale næstformand Kofods sex-sag for noget svineri og Morten Østergaard fik travlt med at tage afstand til sin egen holdning anno 2008, hvor han mente S-toppen gik for hårdt til Kofod. Alligevel vil De Radikale ikke vælte ministeren. Hvorfor ikke? Og hvorfor protestere nu og ikke da udenrigsministeren blev udnævnt? Når Morten Østergaard lørdag tager til landsmøde er det efter en uge, hvor De Radikale fik sat dagsordenen i mere end en forstand - partiet kan nu med klimaministerens ord også kalde sig De Rabiate. Vært Pia Røn.
En dansk Malcolm X? Sikandar Siddique var iført revolutionsretorik, da han mandag præsenterede Frie Grønne. Han blæste til frontalangreb på status quo, på klimasyndere og på undertrykkere. Væk var bløde alternative vendinger om empati, humor og løsninger, hvor alle vinder. Frie Grønne vil være partiet, der aldrig går på kompromis. Hellere ingenting end 99% i en klimaforhandling. Hvordan vil Sikandar Siddique med sin kompromisløshed og tre mandater i Folketinget ændre verden? Stil spørgsmål på sms til 1212 eller ring 70211919 Vært: Pia Røn.
Dus med himlens fugle? "Hovedrystende og hamrende useriøst!" Pia Olsen Dyhr er sjældent den, der råber højst, når det gælder kritik af regeringen. Men da miljøministeren forleden udskød den store naturpakke med et helt år, fandt SFs formand de store bogstaver frem. Hun er ikke imponeret af miljøministeren, og anklager S for ikke at levere på valgløftet om mere vild natur. Samtidig ærgrer Pia Olsen Dyhr sig over finanslovsudspillet, som hun ikke mener er hverken grønt eller rødt nok. Er SF ved at være træt af rollen som hjælpe-socialdemokrater? Stil spørgsmål til Pia Olsen Dyhr på sms til 1212 eller ring 7021 1919 Vært Pia Røn.
Flere blå lys eller blålys? 300 ekstra betjente, 20 nærpolitistationer og en dansk pendant til FBI skal gøre politiet stærkere på det svære og tættere på det nære. Justitsministeren vil sætte trygheden først, men hvad nytter en nordjysk nærpolitistation, hvis utrygheden sidder i et S-tog i Storkøbenhavn? Er udspillet løsningen på "hvorfor kommer politiet ikke, når man ringer?" eller er det "Røg, blålys og bar røv i måneskin", som en kommentator formulerede det? Justitsminister Nick Hækkerup tager en pause i forhandlingerne om politiets fremtid for at være Ugens Gæst. Stil dit spørgsmål til justitsministeren på sms til 1212 eller ring 7021 1919. Vært: Pia Røn.
Arne fik endnu en tur i manegen og beskæftigelsesministeren fik en tur i mediemøllen, da det tirsdag endelig stod klart, hvem regeringen vil give ret til tidlig pension. "Hvad med os?" spørger socialrådgivere, fængselsbetjente og pædagoger. Hvor forsvandt løfterne til de psykisk nedslidte hen? Og hvad med økonomien? Peter Hummelgaard er manden bag Socialdemokratiets store udspil og fredag påbegynder han de forhandlinger, der skal skaffe politisk flertal og gøre udspil til aftale. Men først er det hans tur til at være Ugens Gæst. Vært Pia Røn.
Hør seneste regionale nyheder fra P4 København.
Hør seneste regionale nyheder fra P4 Bornholm.
Hør seneste regionale nyheder fra P4 Sjælland.
Hør seneste regionale nyheder fra P4 Trekanten.
Hør seneste regionale nyheder fra P4 Fyn.
Hør seneste regionale nyheder fra P4 Østjylland.
Hør seneste regionale nyheder fra P4 Nordjylland.
Bliv opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.
Få de seneste nyheder fra Grønland serveret på dansk.
P3 Nyheder holder dig opdateret på de seneste nyheder fra ind- og udland.
Hør seneste regionale nyheder fra P4 Midt & Vest.
Hør seneste regionale nyheder fra P4 Syd.
Eftermiddag på P4 Bornholm følger dig og dagen til dørs med blandt andet nyheder, baggrund, service, vejr og musik.
- med nyheder hver halve time. Aktuelle reportager og interviews, sport, trafik, service og masser af god musik. www.dr.dk/syd
Detektor konfronterer hver uge politikere, medier og andre magthavere med fejl og falske påstande i den offentlige debat. Vært: Camilla Stampe.