Live kanaler

Ulvelandet

Efter nedskydningen af en ulv i sidste uge er den lille vestjyske by Ulfborg gået fra at være en ukendt flække til epicenter for den hidsige debat om ulven i Danmark. Mikkel Rønnau fra P1 tager til Ulfborg og fortæller i denne podcastserie løbende om hvad der sker, når ulven flytter ind og en ukendt flække bliver centrum for et mediecirkus. Undervejs går han bag om ulvens historie i Danmark og forsøger at svare på ulve-spørgsmål: Er der plads til ulven i Danmark? Er ulve virkelig farlige? Hvorfor er ulven altid skurk i eventyrene? Podcasten udkommer dagligt frem til 29. april. Du kan skrive til Mikkel på ulvelandet@dr.dk, hvis der er noget, du synes han skal undersøge. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH. God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

Nyheder & Aktualitet

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 08:34
  Ulvelandet

  Afsnit 1: Et forfærdeligt syn

  Der er er blod, pletter af uld og skambidte får på marken, når ulven slår til. Omkring 30 gange har fåreavler Jørgen Blasejewicz oplevet, at hans får er angrebet og bidt ihjel af ulve. Folk er utrygge og forslaget om at hegne ulvene inde er noget københavneri, siger fåreavleren i første afsnit af Ulvelandet. Kontakt reporter Mikkel Rønnau på ulvelandet@dr.dk hvis du har kommentarer. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 11:12
  Ulvelandet

  Afsnit 2: Et skud der deler vandene

  Ulvedrabet er på alles læber, I Danmark - og ikke mindst i Ulfborg. Holdningerne er delte. Nogen mener det er for galt og slet og ret er krybskytteri, mens andre mener at det er personen, der anmeldte skytten, der skulle skamme sig. Og så hører vi, hvordan en lokal dreng har oplevet at blive fulgt til skole af ulven. Kontakt reporter Mikkel Rønnau på ulvelandet@dr.dk hvis du har kommentarer. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 08:39
  Ulvelandet

  Afsnit 3: En nat med ulven

  Reporter Mikkel Rønnau overnatter i et shelter i ulveplantagen for måske at komme tæt på ulven - men hvad skal man egentlig gøre, hvis man møder en ulv? Kontakt reporter Mikkel Rønnau på ulvelandet@dr.dk hvis du har tips eller spørgsmål, vi kan undersøge i Ulvelandet. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 04:29
  Ulvelandet

  Afsnit 4: Konspirationsteorier

  Der går et rygte om at ulvene slet selv har fundet vej til Vestjylland. De er derimod sat ud af miljøaktivister. Mikkel tager på værtshus for at høre mere. Reporter: Mikkel Rønnau. Kontakt Mikkel på ulvelandet@dr.dk. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 12:21
  Ulvelandet

  Afsnit 5: Fakta er død og angsten lever

  Dorthe Nors er internationalt succesfuld forfatter. Og så bor hun i Vedersø, hvor ulven er blevet spottet. Eller er det den lokale mælkeproducents hund, der er ulven? Dorthe Nors følger med i sladderen, angsten og fantasien om ulven blandet de lokale på nettet - hun mener at der er opstået et lokalt fællesskab i angsten for ulven. Et fællesskab der også handler om modstand mod eksperter, københavnere, EU, østeuropæiske tyve og burkaer. Og her er fakta ligegyldigt. Reporter: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 06:52
  Ulvelandet

  Afsnit 6: Det er et eksperiment, vi har gang i

  Mikkel ringer til Hans Peter Hansen, der er forsker på Århus universitet og arbejder med ulvekonflikter. Mikkel spørger: Er der plads til ulven i Vestjylland? Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 11:24
  Ulvelandet

  Afsnit 7: Indfør jagt på ulven

  Indfør jagt på ulven og driv den over i det militære skydeterræn hvor den ikke generer landmænd og lokalbefolkning. Sådan mener Erik Poulsen, der netop er valgt som kandidat til europaparlamentet for venstre, at man kan løse ulveproblemet. Erik bor tæt på den vestjydske ulvezone og ser bekymret på fremtiden for egnen beboere og landmænd. Han har løbende telefonsamtaler med grædende fåre og kvægavlere der oplever angreb på deres dyr. At en lokal mand i sidste uge vælger at skyde og dræbe en ulv, er i følge Erik Poulsen udtryk for, at man fra myndighedernes side, har været alt for dårlige til at lytte til lokalbefolkningen i ulveområderne. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 08:01
  Ulvelandet

  Afsnit 8: Da mennesket spiste ulve

  Mennesket har aldrig set ulven for, hvad den egentlig er: Et helt almindeligt dyr. Vi spejler nemlig os selv i ulven, siger Niels Hein, som er historiker og har specialiseret sig selv i ulven. Gennem historien har vi mennesker altså set en fjende i ulven, der er spejlet i os selv og vores eget forhold til naturen. Det er også derfor, at debatten i dag er så ophedet, mener Niels Hein, for ulven står tilbage som noget af det originale i naturen, og har vi egentlig ret til bare uden videre at kontrollere den? Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 09:52
  Ulvelandet

  Afsnit 9: Frygten for ulve skal tages alvorligt

  Vi skal tage frygten for ulven alvorligt, men det er bekymrende, at debatten er så faktaresistent, som den er. Det mener Leif Melgaard fra Ulvefakta.com, som i løbet af det seneste stykke tid har modtaget anonyme trusler om ikke at tale ulvens sag. Men ulven er ikke farlig ifølge Leif Melgaard, for siden 1957 er kun 4 personer i Europa blevet dræbt af ulve, og det tal er langt mindre end eksempelvis de mange årlige trafikofre, som alligevel ikke afholder os fra at færdes i trafikken. Derfor mener Leif Melgaard, at ulven skal bydes velkommen og præventive tiltag såsom ulvesikre hegn vil kunne skabe en tabsfaktor forårsaget af ulve, der er på samme niveau som de øvrige tabsfaktorer i landbruget. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 13:28
  Ulvelandet

  Afsnit 10: Face to face med ulve

  Spørgsmålet om hvor vidt danmark skal have ulve i den vilde natur er noget der sætter sindende i kog landet over. Flere har udråbt ulven til symbolet på en stadig splittelse mellem by og land, men splittelsen findes i høj grad også i lokalområderne som huser ulvene. Landmænd frygter for deres dyr og nogle for at færdes i skoven. Casper Tybjerg er biolog og professionel naturfotograf, og har arbejdet med lige fra tigre i indien til grisli bjørne i Canada. Og ligesom så mange andre nysgerrige naturinteresserede var Casper også på en helt almindelig oktoberdag draget ud i plantageområdet udenfor Ulfborg. I en lysning overrasker han to ulve, som ikke har set ham. "Nu, lige nu finder jeg ud af om ulvene er farlige" fortæller Casper Tybjerg om hvad han tænkte lige netop der. Produceret af Filt CPH.

  Nyheder & Aktualitet
 • 27:48
  Ulvelandet

  Afsnit 11: Hele historien

  Reporter Mikkel Rønnau har kørt vejene tyndt i området omkring Ulfborg i Vestjylland for at tale med folk om, hvordan det er at leve med ulven som nabo. Mikkel overnatter desuden i skoven om natten for at forsøge at komme tæt på en ulv. Sammendrag af podcastserien Ulvelandet, der kan findes på dr.dk/radio og i DRs radioapp. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt Cph.

  Nyheder & Aktualitet