Live kanaler

Verdens bedste lov

Verdens bedste lov stiller skarpt på udlændingelovgivningens brogede historie. Fra 1983 da et næsten enigt folketing, inklusive Venstre, Konservative og socialdemokraterne, vedtog dét, nogen kaldte "verdens mest menneskevenlige lov" - til i dag hvor næsten alle på Borgen er enige om at føre en af europas mest restriktive udlændingepolitikker og hvor ikke engang kvoteflygtninge lukkes ind længere.

Kultur

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 29:28
  Verdens bedste lov

  1:8 - En mytisk lov

  Det er den 3. juni 1983. Folketinget skal stemme om Danmarks første udlændingelov. Forud for dette øjeblik har et udvalg af ti personer i fem år arbejdet med et lovudkast, og de har været rygende uenige. Og i Folketinget er der foregået et politisk spil, som er kommet bag på justitsministeren og gjort ham rasende. "Verdens mest menneskevenlige udlændingelov" er ved at blive født. Vært: Abdel Aziz Mahmoud. Manus og tilrettelæggelse: Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 29:16
  Verdens bedste lov

  2:8 - Tamilsagen - en farlig minister

  Tamilsagen ændrer Dansk politik for altid. Bag Tamilsagen gemmer sig historien om, hvordan udlændingepolitikken for alvor blev et tungt politisk emne. Et emne der kunne vælte en regering og få den første rigsretssag i 85 år til at rulle. Første del handler om gulvtæpper og hvordan det går da de to noble floretkæmpere Erik Ninn-Hansen og Hans Gammeltoft-Hansen krydser klinger i en sag om flygtninge. Vært: Abdel Aziz Mahmoud. Manus og tilrettelæggelse: Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 29:59
  Verdens bedste lov

  3:8 - Tamilsagen - hvem har aben?

  2. Akt af Tamilsagen begynder da CDs formand Mimi Jakobsen ser Ninn-Hansen diskutere i TV. Her får han sagt nogen ting, der gør hende så rasende at hun får lagt de afgørende stemmer til en dommerundersøgelse af ham og hans ministerium. Og så begynder det store spil om hvis skuldrer aben skal placeres på. Vært: Abdel Aziz Mahmoud. Manus og tilrettelæggelse: Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 29:51
  Verdens bedste lov

  4:8 - Fløjkrigsårene

  I starten af 90'erne er fronterne i dansk udlændingepolitik trukket hårdt op. Foragten, frygten og frustrationerne på begge fløje i folketinget får frit spil, da en gruppe udviste statsløse palæstinensere bosætter sig i Blågårds kirke i flere måneder og kræver særbehandling. Og stemningen bliver ikke bedre, da op mod 18.000 bosniere ansøger om asyl. Det udløser nemlig intet mindre end "Hadets dag i folketinget". Begge flygtningegrupper fik hver deres omdiskuterede særlov - men især den ene kaster stadig skygger over udlændingepolitikken i dag. Vært: Abdel Aziz Mahmoud. Manus og tilrettelæggelse: Oskar Bundgaard og Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 29:52
  Verdens bedste lov

  5:8 - Pas på balancen!

  I 1995 bliver det politiske landkort forvandlet. Ud af flammerne fra et landsmøde i Fremskridtspartiet vokser Dansk Folkeparti nemlig og de virker tiltalende på især en del af den Socialdemokratiske vælgerskare. Statsministeren prøver at stoppe flugten ved at erstatte den humanistiske indenrigsminister Birte Weiss med den strammere Århus-borgmester Thorkild Simonsen. Men selv med ham ved roret er det langt fra let at få indført det, der skal blive til verdens første integrationslov. Vært: Abdel Aziz Mahmoud. Manus og tilrettelæggelse: Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 29:52
  Verdens bedste lov

  6:8 - Reformer og røgskyer

  Det første reelle udlændingevalg er overstået. I tykke tobakståger og under højlydte skænderier forhandler den nyudnævnte integrationsminister Bertel Haarder den største reform af udlændingeloven i 19 år med Dansk Folkepartis to præster, Søren Krarup og Jesper Langballe. Der skal strammes gevaldigt, men de er grundlæggende uenige om hvad målet er med stramningerne. Tre år senere er Haarders efterfølger, Rikke Hvilshøj, også omgivet af røg - men en mere uhyggelig slags - da aktivistgruppen Grænseløse Beate sætter ild til hendes bil og villa, imens hele familien sover. Vært: ABdel Aziz Mahmoud. Manus og tilrettelæggelse: Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 29:56
  Verdens bedste lov

  7:8 - Da ministeren besindede sig

  En opmærksom SFer undrer sig i 2011 over en bemærkning fra integrationsminister Birte Rønn Hornbech i folketingssalen, og 'statsløsesagen' er i gang. Den ender med at fælde Birthe Rønn Hornbech, en af landets mest erfarne og respekterede politikere. Det er historien om, hvor svært det er at drive et integrationsministerium, hvor man både skal overholde FNs flygtningekonventioner og samtidigt føre en stram udlændingepolitik med Dansk Folkeparti som støtte. Vært: Abdel Aziz Mahmoud. Manus og tilrettelæggelse: Oskar Bundgaard og Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Kultur
 • 29:53
  Verdens bedste lov

  8:8 - Ræs mod bunden

  Vi slutter i nutiden. Udlændingelovgivningen fylder mere end nogensinde tidligere, og fra 2015 til 2018 er den blevet ændret næsten ligeså mange gange som i de forudgående 32 år - og stort set kun strammet. Danmark er nu gået fra at have "verdens mest menneskevenlige lov" til at have en af de absolut mest restriktive love i Europa. I spidsen for den seneste udvikling står Inger Støjberg, som en ganske kontroversiel - men også meget populær - figur. Men socialdemokraterne har fulgt trop. Vært: Abdel Aziz Mahmoud. Manus og tilrettelæggelse: Emil Rothstein-Christensen. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  Kultur