Live kanaler

Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel

I seks udsendelser fortæller P2værten Claus Berthelsen om Carl Nielsens liv med et særligt blik for de mange sange komponisten skrev. Til at hjælpe sig har han John Fellow, som er redaktør på Carl Nielsen Brevudgaven, sangskriverne Pernille Sejlund og Sara Indrio, musikeren Harald Haugaard og billedkunstnerne Kirstine Roepstorff og Erik Steffensen. Undervejs viser det sig hvordan sangene for Carl Nielsen bliver et redskab i arbejdet med at få den store musik ud til folk og hvordan det af den grund er en skam at hans eftermæle og hans store musik i vid udstrækning kun er et musikelitært anliggende.

Musik

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 21:18
  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel

  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel 1:6

  Vi kender Carl Nielsen fra hans selvbiografiske Min Fynske Barndom, men et blik på hans gravmonument og hans breve nuancerer billedet af den raske fynske spillemand, der bliver stor symfoniker. Er han i virkeligheden en moderne demokrat med den folkelige sang som våben? Medvirkende: John Fellow, Erik Steffensen, Pernille Sejlund, Harald Haugaard. Tilrettelæggelse: Claus Berthelsen.

  Musik
 • 20:35
  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel

  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel 2:6

  Carl Nielsen uddanner sig og virker i København, hvor han jævnligt kommer på tværs. Han er i opposition, ikke mindst til det han kalder følemåden i musikken. Han vil finde tilbage til en renhed, som kommer føleriet til livs. Medvirkende: John Fellow og Pernille Sejlund. Tilrettelæggelse: Claus Berthelsen.

  Musik
 • 19:21
  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel

  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel 3:6

  En del af myten om Carl Nielsen er, at han er noget særligt nationalt, som ikke let lader sig eksportere. Men Carl ville afromantisere, ikke nationalisere musikken, og i virkeligheden fandt han mest forståelse for sine idéer udenlands. Medvirkende: John Fellow, Pernille Sejlund og Harald Haugaard. Tilrettelæggelse: Claus Berthelsen.

  Musik
 • 21:59
  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel

  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel 4:6

  Carl skaber en landeplage med sangen om Jens Vejmand og opdager at den lille sang kan være en måde at genoplive folkets musikalske bevidsthed. Medvirkende: John Fellow, Pernille Sejlund, Harald Haugaard og Sara Indrio. Tilrettelæggelse: Claus Berthelsen.

  Musik
 • 21:43
  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel

  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel 5:6

  Carl lever i et stærk åndeligt fællesskab med sin hustru, billedhuggeren Anne Marie, men deres ægteskab trues indefra, og på et tidspunkt får Anne Marie nok. Medvirkende: John Fellow, Sara Indrio og Erik Steffensen. Tilrettelæggelse: Claus Berthelsen.

  Musik
 • 19:40
  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel

  Carl Nielsens liv, lyst, last og længsel 6:6

  I den sidste halvdel af sit liv bor Carl i lange perioder på Damgård ved Fredericia. Hvor mange kommer for at dø, som den nuværende ejer siger. Her skriver Carl, sent i livet, nogle af sine stærkeste sange. Medvirkende: John Fellow, Kirstine Roepstorff, Harald Haugaard og Pernille Sejlund. Tilrettelæggelse: Claus Berthelsen.

  Musik