Klassiske legender
Mød en række af de kunstnere, der har tegnet lyden af den klassiske musik i det 20. århundrede - og med en betydning, der rækker langt udover musikken. Livsfortællinger der klinger af drama, store følelser, storpolitik og musik.
Virtuos, romantisk og excentrisk. Charmetrold, legebarn og linselus. Med en elskelig personlighed, medietække og dybt originalt klaverspil, betog den russisk-amerikanske pianist Vladimir Horowitz (1903-1989) generationer af klaverelskere igennem sin 70 år lange stjernekarriere. Men indre dæmoner, ubarmhjertig selvkritik, sceneskræk, undertrykt seksualitet, familietragedier og svære depressioner tvang i lange perioder Horowitz væk fra scenelyset, og gjorde hans liv til andet end den leg han udadtil gav udtryk for. Tilrettelæggelse: Mathias Hammer. (Sendt første gang 10. september 2017 i P2 Guldkoncerten).
Hun var den menneskelige stemme i en tid præget af krig. Ingen diva, men naboens friske datter, der med en dyb og sjælfuld klang trængte ind i musikkens inderste væsen. Kathleen Ferrier (1912-1953) begyndte som telefonistinde, men endte som hele Englands sangerinde der samlede nationen i mørket efter 2. verdenskrig. Da hun døde af brystkræft på toppen af sin karriere, gik verden i stå et øjeblik. Tilrettelæggelse: Celine Haastrup. (Sendt første gang 17. september 2017 i P2 Guldkoncerten).
I august 1968 stod cellisten Mstislav Rostropovitj (1927-2007) på scenen ved The Proms i London samtidig med at sovjetiske tanks rullede ind over grænsen til Tjekkoslovakiet. Indenfor var publikum ellevilde, udenfor var der demonstrationer. Mstislav Rostropovitj var en af de 20. århundredes mest indflydelsesrige cellister. Han blev inspiration for generationer af musikere og for tidens komponister og var tidligt en kronjuvel i det sovjetiske kulturliv. Men hans ukuelige tro på menneskerettigheder og støtte til opponenter førte til tiltagende chikane fra det sovjetiske styre, og i 1974 valgte Rostropovitj endegyldigt side og emigrerede til USA. Tilrettelæggelse: Esben Tange. (Sendt første gang 24. september 2017 i P2 Guldkoncerten).
I dagene op til sin død frygtede Leonard Bernstein (1918-1990) udelukkende at blive husket som dirigent. Han var så meget andet: Pianist, pædagog og komponist, mest kendt for musicalen West Side Story, mindre kendt for sine seriøse værker. Men at få tid til at komponere blev svært for den omnipotente dirigent, der kastede sig ud i alt musikalsk, menneskeligt og seksuelt og nærmest skabte musikken på podiet. Han røg og drak tæt hele livet, lå på briksen hos psykologer og charmerede hele verden med sine TV-udsendelser om alt fra Mozart og jazz til helten Mahler. Tilrettelæggelse: Rie Koch. (Sendt første gang 1. oktober 2017 i P2 Guldkoncerten).
1960'erne var sex, drugs and rock'n roll. Og på den klassiske scene dukkede cellisten Jacqueline du Pré (1945-1987) op og blev et musikalsk symbol på de nye tider. Knap 20 år gammel, teknisk overlegen, sexet, med flagrende hår, et stort grin og en udtrykskraft der fik de gamle værker til at klinge af ungdom og nutid. Med ægtemanden Daniel Barenboim turnerede hun verden rundt, men snart var det hele forbi - hele verdens Jackie blev ramt af sclerose og måtte opgive alt. Tilrettelæggelse: Celine Haastrup. (Sendt første gang 8. oktober 2017 i P2 Guldkoncerten).
Da Sovjetunionens myndigheder i 1960 sendte den ukrainske pianist Svjatoslav Richter (1915-1997) på turne i Vesten, var det med forventning om, at han kunne blive personificeringen af kommunisternes kunstneriske overlegenhed. Med sin slagkraftige virtuositet og sit kolossale repertoire vakte han sensationer overalt. Men bag pianist-panseret gemte sig en sky og selvdestruktiv enspænder, der kæmpede forgæves med at skjule sin homoseksualitet, overvinde sin selvkritik og sin angst for flyvemaskiner, økonomisk bankerot, hukommelsessvigt og publikums forventninger. Tilrettelæggelse: Mathias Hammer. (Sendt første gang 16. oktober 2017 i P2 Guldkoncerten).
Med sit bølgende hår og et diktatorisk greb om musikerne blev den tyske dirigent Herbert von Karajan (1908-1989) personificeringen af "den store klassiske maestro". Karajan var et wunderkind med aner i den tyske adel, og han blev en af tysk musiklivs stjerner op gennem 1930'erne - og medlem af nazistpartiet. Efter et kort berufsverbot vendte han tilbage til stjernerne som chefdirigent for Berlinerfilharmonikerne fra 1955 til sin død i 1989. Hans varemærke var den store romantiske orkesterklang, og han var som en af de første dus med fænomener som stereolyd, LP'er og CD'er. Tilrettelæggelse: Celine Haastrup.
Yehudi Menuhin (1916-1999) fik som 11-årig Albert Einstein til at udbryde "Nu ved jeg der er en Gud". Den unge violinist havde en tro på at kunne bibringe verden fred med sin musik, og da karrieren begyndte at stagnere, kastede humanisten og yogadyrkeren Menuhin sig over talentudvikling, ligesom han byggede bro på tværs af genrer i samarbejde med sitar-spilleren Ravi Shankar og jazz-violinisten Stephane Grappelli. Han ville give plads til alverdens musiktraditioner og kunstneres ytringsfrihed gennem sit formandsarbejde i FN-regi, på trods af politiske dagsordener. Tilrettelæggelse: Rie Koch. (Sendt første gang 29. oktober 2017 i P2 Guldkoncerten).
Den rumænske dirigent, der slog sig igennem i et sønderbombet Berlin efter 2. Verdenskrig, var ekstremernes mand. Sergiu Celibidache (1912-1996) var kendt og berygtet for at kræve det helt usædvanlige af sine musikere, og hans koncerter vekslede mellem magiske øjeblikke af harmonisk balance og ekstatiske udladninger, hvor Celibidache med håret hvirvlende omkring sig var musikkens karismatisk midtpunkt. Og så hadede Celibidache grammofonindspilninger: "Det guddommelige præsens er helt udelukket på plade." Tilrettelæggelse: Esben Tange.
Kig Sara Frost over skulderen, når hun dykker ned i sine private playlister og deler ud af musikalske favoritter på tværs af energi og stemning.
P5 Aften er non-stop musikradio.
Neonlys sætter lyden og sørger for selskabet til din aften med aktuelle musikgæster, løftet stemning og cremen af det bedste nye musik.
Hver dag 19.20 gør vi klar til klassisk koncert i P2.
Vært: Alex Nyborg Madsen.
I Jazzgryden bobler en ualmindeligt velsmagende musikalsk gryderet - én af dem, der har simret i flere timer, og hvor man ved første mundfuld fornemmer talrige smagsnuancer. Med Jazzgryden får du korte, koncise præsentationer fra vidende værter og masser af musik - fra det lækre og lyttevenlige til det underlige og uforudsigelige.
Musik fra film og computerspil. Jakob Stegelmann og hans medvært Ida Rud spiller ny og gammel symfonisk musik fra film, spil og tv-serier.
Programmet der udelukkende spiller musik fra et af de bedste årtier overhovedet. Vi ser tilbage på det digitale årti, der gav os alt fra MP3-formatet til New Yorker-bølgen, Boogie-tv, indiens opblomstring, electrorocken, grime, numetal og emorock! Hver uge får programmet besøg af en musikalsk gæst, der tager sine favoritter og guilty pleasures med fra verdens smukkeste årti. Vært: Mads Gundersen.
Programmet der spiller verdens bedste popmusik. Bliv opdateret på de seneste nyheder indenfor poppens verden, og mød alle artisterne bag de store danske hits lige nu. Vært: Michael Bernhard. Produceret for DR af Munck Studios København.
Jazzoom tager dig i hånden og fører dig ind i jazzens univers. Her finder du nyheder om etablerede jazzmusikere og morgendagens stjerneskud. Her får du aktualitet, overblik, hører det nyeste og genopdager det ældste. www.dr.dk/p8jazz
Hvad er det perfekte musikalske makkerpar? "Bandet på P6 BEAT" sætter fokus og spotlight på musikerne, der står ved siden af og bagved forsangeren på scenen og i studiet. Hver uge har vi besøg af en musiker, der udfylder netop den rolle. Værter: Camilla Jane Lea og Johan Wohlert.
To timer udelukkende med "TOP 40" hits, overvejende fra '60'erne, 70'erne og '80'erne - dog med enkelte nutidige hits. En cocktail af danske og internationale "fuldtræffere" og historierne bag. Vært: Dan Rachlin. Produceret for DR af Munck Studios København.
Fyld din eftermiddag med nysgerrighed, udsyn og indsigt. Værterne fortæller vedkommende og inspirerende musikalske historier fra nær og fjern og spiller masser af god musik.
Slå vinduet op til baggården og musikken fra listige jazzkatte vil sørge for din eftermiddag.
Musiktjenesten giver dig dagens bedste musikhistorier og gør din eftermiddag hyggelig og sjov - og selvfølgelig fuld af god musik! Vi tester din musikalske viden i quizzer og finder de bedste sange inden for forskellige temaer sammen med dig. Velkommen indenfor!
Tag klassisk musik på playlisten og brug den til en tur i skoven, til transporttid eller bare til en pause. P2 giver dig et godt mix, som kan streames via DR LYD eller nydes hver eftermiddag i din radio. www.dr.dk/p2
Andrew Jensen præsenterer den nyeste musik på P4.
Helge Baun Sørensen på jagt efter skæve vinkler i hverdagen, verden og musikken.
I Studie 5 er der musik på alle hylderne. Nyt såvel som gammelt. Få en historie med, kom med på opdagelse ude i den store musikverden og find den plade du ikke vidste lige var noget for dig.
Hver lørdag kaster skiftende P8 Jazz-værter sig på hovedet i et emne, de ikke kan slippe. Hvad er historien bag Django Reinhardts manglende fingre? Hvordan revolutionerede Jaco Pastorius el-bassen? Hvordan lyder japansk jazzmusik anno 1961? Vi ruller anekdoterne ud, graver os ned i emnet, nørder os ind på stoffet. I en times tid stiller vi skarpt på et komma i den store jazzbog. Vært: Jonas Visti.