Live kanaler

Genstart - DR's nyhedspodcast

Tidens største og vigtigste nyhedshistorier. Vært: Knud Brix. Få et unikt indblik i én aktuel historie, få den fortalt fra starten og få besvaret de spørgsmål, du ikke anede, du ønskede svar på. Alle hverdage - fra klokken 06:00.

Nyheder & Aktualitet

Følg serie?

Log ind for at følge programmer, og finde dem under “Mine Programmer”

Alle udsendelser

 • 23:17
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Zuckerberg slukker for nyhederne

  Australierne vågnede for nyligt op til et Facebook-feed, der var klinisk renset for nyhedsindhold. Som del af en strid med den australske regering lukker Facebook ned for nyheder på deres platform. Det sker fordi Australien - som det første land - vil tvinge techgiganterne til at betale medier for indhold. Og det giver genlyd herhjemme, hvor kulturminister Joy Mogensen har varslet et lignende lovforslag. Hvad betyder det for techgiganternes magt? Og for pressens frihed? DR's Viden- og techkorrespondent Henrik Moltke fortæller.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:50
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: To kugler gennem ruden

  Den 19. november 2018 bliver radiovært og tidligere bandeleder Nedim Yasar likvideret på klods hold i Københavns Nordvestkvarter. I går faldt der dom i Landsretten. En 26-årig Satudarah-rocker fik livstid for drabet, mens hans barndomskammerat - der kørte flugtbilen - blev frikendt. Han havde ellers fået livstid i byretten. Dermed er sagen endelig slut. Men motivet er stadig sløret. Hvorfor blev Nedim Yasar myrdet? Og kan drabet skræmme andre fra at forlade bandemiljøet? Journalist, forfatter og ven med Nedim, Marie Louise Toksvig, var med da landsrettens dom faldt.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:23
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Lyden af Mars

  NASA har netop sendt en sekshjulet Mars-bil 500 millioner kilometer gennem solsystemet. Den indsamler jordprøver, der for første gang nogensinde skal fragtes tilbage til Jorden - i et historisk målrettet forsøg på at få svar på et grundlæggende spørgsmål: Har der været liv på Mars? Hvorfor bliver mennesket så stædigt ved med at søge efter andet liv i universet? Det svarer astrofysiker Tina Ibsen på.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:44
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Ursula vil stikke alle

  Ursula von der Leyen har satset stort. EU skal stå sammen, købe ind sammen og sikre, at ingen lande kommer bagerst i vaccine-køen. Men EU er hele tiden to skridt bag ud. Unionen er langsomme til at godkende vacciner, og leverancerne af de eftertragtede dråber bliver igen og igen forsinket. Hvem er kommissionsformanden og hovedpersonen bag EU's udskældte vaccinestrategi? Og hvorfor kan vi ikke finde ud af at samarbejde om pandemien? DR's korrespondent i Bruxelles Ole Ryborg har fulgt von der Leyen og hendes prestigeprojekt.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:14
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Fusk i fundamentet

  Et nyt højhus skyder svimlende 86 meter op i den københavnske skyline. Men byggeriet er gået i stå. Det viser sig nemlig, at der er blevet fusket med betonen til fundamentet. Bag byggeriet står en af Danmarks rigeste mænd ejeren af den viborgensiske byggegigant Bach Gruppen. Hvordan kan et så omfattende bedrag finde sted? Vi taler med journalist på Ekstra Bladet Mikkel Ryrsø, der har været den drivende kraft bag afsløringen af højhusskandalen.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:12
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Befri Britney

  Pop-ikonet Britney Spears er umyndiggjort. I 12 år har hun ikke haft kontrol over sine millioner og kan ikke selv bestemme, hvornår hun vil se sine børn. Det har fået hendes fans til samle sig i en bevægelse, som vil fjerne de juridiske lænker. Og den kamp er nu genoptaget i retten. Vi taler med kulturjournalist og Britney-fan Bodil Skovgaard Nielsen om Britney Spears monumentale fald fra tinderne og om fanskarens ønske om syndsforladelse for en ukritisk svælgen i stjernens tabloide nedture.

  Nyheder & Aktualitet
 • 22:56
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Mettes højre hånd

  Statsministerens departementschef, Barbara Bertelsen, arbejder helst i kulissens anonymitet, men for nyligt kastede en udredning af myndighedernes coronahåndtering spotlys på den magtfulde embedsmands afgørende rolle i nedlukningen af Danmark sidste år. Hvem er hun? Og hvordan skal vi forstå hendes håndtering af coronakrisen? Søren Pind, tidligere folketingsmedlem og minister for Venstre, der selv har haft Bertelsen som sin departementschef i Justitsministeriet, tegner et portræt af statsministerens højre hånd.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:40
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Det skyldige offer

  For første gang nogensinde er en børnesoldat kendt skyldig i Haag. Dominic Ongwen blev bortført og hjernevasket af en kultisk kristen oprørshær i Uganda. Men han gik fra at være offer til selv at blive bøddel i toppen af det infame hierarki. Hvordan dømmer man en krigsforbryder, der hævder, at han blev nødt til at dræbe for at overleve? Vi taler med Stig Jensen, der er lektor ved Afrikastudier og selv har mødt tidligere børnesoldater i Uganda.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:20
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Iltmangel i Amazonas

  Dybt inde i Amazonas rammer en ny bølge af coronapandemien millionbyen Manaus. Sygeplejersken Vanda forsøger at hjælpe coronapatienter på et interimistisk felthospital i en fattig forstad, men de mangler hænder, pladser og ilt til de mange syge. Særligt regnskovens oprindelige folk lider under epidemien. Det er katastrofen, der ellers ikke burde kunne ske. Byen var så hårdt ramt i foråret, at eksperter talte om det første sted i verden med flokimmunitet, men nu spreder en ny mutation sig hastigt. Hvorfor er regnskovsstammerne særligt hårdt ramt? Og kan smitten stoppes med vacciner? Korrespondent i Brasilien Kristian Almblad har besøgt Vanda på felthospitalet.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:49
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Incest i eliten

  En erindringsbog om incest og pædofili i den franske elite ryster landet og bryder et nationalt tabu. Bogen får tusindvis af ofre til at stå frem med lignende, tragiske vidnesbyrd, og pludselig er incest-ofre øverst på selv præsident Macrons dagsorden. Hvad er det ved netop denne historie, der bryder det franske tabu? Og hvorfor har Frankrig historisk haft et så forkvaklet forhold til incest? DR's udlandsjournalist Karin Mørch har læst bogen og følger med i den sårbare debat.

  Nyheder & Aktualitet
 • 20:15
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Farefuld fødsel

  Amanda Høgh er udmattet og i store smerter, da en jordemoder følger hende ned til en taxa. Hendes fødsel har været i gang i ni timer, men der er ingen ledige fødestuer eller jordemødre på Herlev Hospital, så nu bliver hun sendt i taxa til Slagelse Sygehus. Amanda er bare en af de kvinder, der har oplevet den ekstreme travlhed på Region Hovedstadens fødegange på egen krop. Problemet er omfangsrigt men langt fra nyt. Anne Diklev Pallesen er journalist på DR København, hun giver et indblik i forholdene på hovedstadens fødegange og forklarer, hvorfor de stadig er så pressede.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:19
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Generalernes hævn

  Pansrede mandskabsvogne og tanks ruller tidlig mandag morgen ind i gaderne i Myanmars hovedstad. Nobelprismodtager og politisk leder Aung San Suu Kyi bliver arresteret i parlamentet, og da klokken slår otte morgen er et militærkup i det sydøstasiatiske land en realitet. Hvor efterlader militærkuppet Myanmar? Og hvad betyder det for Aung San Su Kyi, der først var feteret nobelprismodtager, men senere blev beskyldt for at dække over et folkemord? Dokumentarist Karen Stokkendal har mødt Aung San Suu Kyi og generalerne i det lukkede land.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:13
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En giftig gasledning

  Ruslands enorme gasledning var kun 140 km fra målet i Tyskland, da projektet blev bremset i en højspændt diplomatisk krig. Men nu er det russiske skib "Fortuna" pludselig i gang med "Nord Stream 2" ud for Bornholm igen. Hvad er der sket? Og hvordan fik Putin sit drømmeprojekt igennem? Radikale Venstres Martin Lidegaard har stået midt i historien som både energi- og udenrigsminister. Han ser tilbage på Danmarks turbulente forhold til den russiske naturgasledning.

  Nyheder & Aktualitet
 • 20:47
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Manden mod mafiaen

  Italien har netop indledt den største retssag i mere end 30 år mod landets største mafiaorganisation, Ndranghetaen. 355 tiltalte sidder på anklagebænken, og de sidder der alle sammen på grund af én mands utrættelige arbejde; Nicola Gratteri. Den 62-årige anklager har viet sit liv til at bringe mafiaen i knæ. Vil det endelig lykkes? Og hvem er manden, der går op mod mafiaen? Morten Beiter, forfatter til flere bøger om den italienske mafia og journalist ved Weekendavisen, har mødt den berygtede mafiajæger og giver sit bud.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:13
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Knus Wall Street

  Gamestop er en skrantende amerikansk kæde af videospilsforretninger. En række store kapitalfonde spekulerer i, at Gamestop-aktien skal falde. Men så stiger den hensygnende aktie pludselig med 3.000 procent i løbet af få uger. Det viser sig, at Gamestop-aktien er blevet kampplads for et slagsmål, som ryster fundamentet under Wall Street. Økonomikorrespondent i DR Casper Schrøder forklarer, hvordan en gruppe unge med mobiltelefoner og det sociale medie "Reddit" fik forpurret pengegiganternes planer.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:15
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Kampen om klitterne

  En oktobernat i 2019 bliver der begået hærværk mod to sandklitter i Skagen. Skagboerne kalder det hærværk mod naturen og mod skagensmalernes yndlingsmotiv. En byggematador med hus i forreste række til stranden, bliver sammen med en 39-årig mand tiltalt for hærværket. Men han nægter sig skyldig og hævder, at hele sagen bygger på en tilsandet løgn. Weekendavisens Mads Staghøj har besøgt den mistænkte sommerhusejer, og fortæller, hvordan sagen er vokset til en principiel kamp om natur versus kultur.

  Nyheder & Aktualitet
 • 34:00
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Sofie ødelægger den gode stemning

  Det var én kvinde, der startede den danske metoo-bevægelse i 2020 - og det var med disse ord: "Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så ødelægger jeg din fucking karriere." Sådan fortalte tv-vært Sofie Linde i sommer om en 12 år gammel oplevelse med en kollega fra DR. I dag i Genstart fortæller Linde om de hektiske og ensomme uger, der følger efter talen. Hvor medier og kulturpersonligheder går efter hendes troværdighed og karakter. Indtil en hær af kvinder stiller sig bag hende - og den offentlige debat skifter retning. Hoveder begynder at rulle, og Sofie Linde ser det sneskred hun satte i gang forandre Danmark for altid. I årets sidste Genstart spørger vi Sofie Linde, hvad hun har lært, og hvad det har forandret i hende. Genstart er tilbage igen den 4. januar. God jul og godt nytår.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:36
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Exit Inger?

  Inger Støjberg talte usandt for Folketinget. Men skal hun for en rigsret? Støjbergs forklaring er blevet vraget af kommissionen på syv ud af otte centrale punkter. Hun var blevet advaret om, at det var ulovligt, da hun gav en instruks om at adskille unge asylpar. Politisk journalist og vært på P1 Morgen, Bjarne Steensbeck, fortæller om kommissionens kritik og det spegede politiske spil om en mulig rigsretssag.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:07
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Kemikalier i klitterne

  På Harboøre Tange ligger dødsensfarlig gift i tonsvis i klitterne. Kemigiganten Cheminova har i årtier smidt deres farlige affald i Vesterhavet og på stranden. Det skete med myndighedernes velsignelse. I en menneskealder har fiskersønnen Bjarne Hansen fra Thyborøn kæmpet mod systemet og Cheminova for oprydning og retfærdighed. Nu kommer der penge til oprydningen. Journalist Viktor Reddersen har gravet sig ned i sagen og mødt Bjarne Hansen i vandkanten på Harboøre Tange.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:25
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Den sidste olie

  Prins Henrik åbner for hanen i 1972, og siden er det sorte guld strømmet op fra Nordsøens undergrund og ind i den danske selvforståelse og velfærdsøkonomi. Men nu er olie-eventyret definitivt slut. Et bredt politisk flertal er vendt på en tallerken. På ingen tid er de gået fra fortalere for oliejagten til at lukke for hanen i 2050. Hvad er det, der er sket? Er det et rent klimagrønt hjerte, der ligger bag beslutningen, eller er det tiden, der er løbet fra olieboringerne? Klimajournalist på Dagbladet Information, Martin Bahn tager os med gennem den danske oliehistorie fra sort til grøn.

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:32
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Atomattentat

  Hjernen bag det iranske atomprogram bliver snigmyrdet ved højlys dag. Mohsen Fakhrizadeh er den femte iranske atomforsker, der bliver likvideret det seneste årti. Og ifølge Iran bliver han dræbt af satellitstyrede maskingeværer fra en varevogn, der selvdestruerer kort efter. Er det Irans ærkefjende Israel, der står bag, som kritikere hævder? Og hvad betyder det seneste snigmord for Joe Bidens intention om at genoplive den kuldsejlede atomaftale? Iran-kender Misha Zand fortæller historien.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:17
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Hvad så Roskilde?

  Midt i corona-mørket præsenterer Roskilde Festival programmet for sommeren 2021. Men er det realistisk? Kan 100.000 mennesker virkelig kysse, kramme og skråle foran Orange Scene næste sommer? Smittetal eskalerer og en ny nedlukning rammer i øjeblikket mange steder i landet. Hvordan tør Roskilde tænde drømme om musik og festival? Vi spørger festivaldirektøren, Signe Lopdrup.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:54
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Den falske invitation

  Han dukker pludselig op i Danmark. En af Hongkongs mest fremtrædende oppositionspolitikere og aktivister. Han er en torn i øjet på det kinesiske styre, og han er flygtet fra truslen om fængselsstraf. Danske politikere har hjulpet ham hertil med en fabrikeret invitation. Men den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, vil ikke mødes med Ted Hui. Lande som støtter Hongkong risikerer at miste ordrer for milliarder. Men hvem er Ted Hui? Og hvad betyder den dansk orkestrerede flugt og regeringens linedans for Hongkong? Lene Winther er Kina-korrespondent for Berlingske. Hun fortæller historien om Ted Huis flugt.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:31
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Terrorbrødre på biblioteket

  To dansk-somaliske brødre kører rundt til biblioteker i hele Danmark. På overvågningsvideoer kan man se dem installere små dimser på de offentlige computere. Det gør dem i stand til at overtage brugernes liv og lænse dem for et tocifret millionbeløb. Året er 2017, og Politiet opdager kun det her voldsomme bedrageri ved et tilfælde. Men hvad værre er, begge brødre har en terrordom i rygsækken. Den ene har endda været i træningslejr hos den somaliske terrorgruppe al-Shaabaab. Line Geertsen er undersøgende journalist i DR. Hun kommer på sporet af historien og stiller sig selv spørgsmålet; hvorfor har Politiets Efterretningstjeneste ikke reageret på de blinkende, blodrøde alarmer?

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:15
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En krigsmand i nobel-klæder

  Han bliver kaldt Afrikas Obama. Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed, reformerer landet, løslader politiske fanger og udnævner kvindelige ministre til halvdelen af ministerposterne. Og så skaber han en historisk fred med nabolandet Eritrea, som han får Nobels Fredspris for. Men et år efter nobel-ceremonien, spørger mange, om prismodtageren var en krigsmand under jakkesættet; projekter er kuldsejlet og en blodig borgerkrig er brudt ud. Birgitte Markussen bor i Etiopien, hvor hun er EU's ambassadør for den Afrikanske Union. Hun har mødt manden i centrum, Abiy Ahmed.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:54
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: En snydepels?

  En bestikkelsessag martrer ordensmagten. Bettina Jensen, en tidligere højt placeret medarbejder i Rigspolitiet, har gennem en årrække brudt udbudsloven ved at hyre nære bekendte til at udføre konsulentopgaver for mange millioner kroner. Uden at sende opgaverne i udbud først. Nu vækker nye oplysninger mistanke om, at hun har modtaget skønhedsbehandlinger, eksklusiv pels og 800.000 som tak. Søren Ishøy er graverjournalist på BT. Han har brugt mere tid på Bettina Jensen end på nogen anden for at afklare, om sagen er en enlig svale, eller om politiet har et problem med korruption?

  Nyheder & Aktualitet
 • 24:37
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Diegos dødedans

  Diego Maradona var fodboldpoet og sportsgeni. Men han var også synder med et galoperende kokainmisbrug. I seng med mafiaen. I seng med kvinder uden for sit ægteskab. Alligevel virker hele verden klar til at tilgive synderen og hylde geniet her i dødens triumf. Hvorfor? Vi taler med Preben Elkjær om Maradonas bedrifter og eftermæle. De spillede fodbold mod hinanden, med hinanden - og Elkjær fik som journalist eksklusiv adgang til legendens forstyrrede liv.

  Nyheder & Aktualitet
 • 23:50
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Fuglekrig

  Tre døde havørne bliver fundet tæt ved deres rede i skoven ved Valdemar Slot på Tåsinge. En mor og to ørneunger har lidt en voldsom død: De er blevet forgiftet. Og de er ikke alene, for rundt omkring i landet finder ornitologer døde, fredede rovfugle kvalt af det dødsensfarlige giftstof carbuforan. Flere gange bliver fuglene fundet tæt på herregårde og godser. Men hvorfor? Hvem vil dem til livs? For første gang i 20 år bliver en mand i november dømt for forgiftning af en rovfugl. Og hans historie bringer os tættere på en forklaring. Biolog hos Dansk Ornitologisk Forening Knud Flensted registrerer de døde rovfugle og fortæller om den giftige fuglekrig.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:18
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Et liv i Nøjsomhed

  Boligområdet "Nøjsomhed" ligger i Helsingør. I samfundets øjne er det en ghetto, og derfor skal det opløses og beboerne tvangsflyttes. Men i Riad Salomouns øjne er ghettoen hjem. Det er her, han voksede op med sin familie og søskende, og derfor har han besluttet at protestere. Han er gået sammen med syv andre familier og har anlagt den allerførste retssag af sin slags om tvangsflytninger. Vi taler med Riad Salamoun om ghettolister, diskrimination og hans families stædige kamp.

  Nyheder & Aktualitet
 • 25:58
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Blodsport

  Skydetræning mod civile for sjov. Bestialske mord som indvielsesritual. En ny rapport fra den australske hær beretter om krigsforbrydelser begået af australske specialstyrker under krigen i Afghanistan. Og timingen er elendig, for USA forbereder deres afghanske exit. Imens står afghanerne tilbage og skal forhandle fred med Taleban. Weekendavisens Nanna Muus Steffensen, der bor i Kabul, har mødt de mennesker, der står midt i det afghanske kaos og de internationale styrkers drab og chikane på civile.

  Nyheder & Aktualitet
 • 26:28
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Den faldne engel

  Han snigmyrdede rockerbossen 'Makrellen', flygtede og levede i eksil, men vendte så hjem og tog sin straf. I 40 år har Jørn 'Jønke' Nielsen været en central del af rockerbanden Hells Angels i Danmark. Men nu er han blevet smidt ud. Forfatter og krimijournalist på Ekstra Bladet Carsten Norton kommer på sporet af historien - og fortæller samtidig om magtkampene i den kriminelle underverden.

  Nyheder & Aktualitet
 • 21:28
  Genstart - DR's nyhedspodcast

  Genstart: Vacciner og kærlighed

  Et tysk firma udsender den nyhed, som verden har ventet på. Et tysk-tyrkisk ægtepar har knækket covid-koden og har en vaccine klar. Det er præcis den historie, som den stolte, men skrantende tyske forsknings- og industrination har brug for. Historien om to indvandrere, der knokler sig disciplineret til toppen og skaber en milliardforretning. Men hvad er ægteparrets vej til succes? Og hvor tæt er vi egentlig på at blive vaccineret? DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, fortæller om ægteparret og kapløbet mellem tre vacciner.

  Nyheder & Aktualitet