Tema om børns frygt: Selv de modigste kan være bange

Hvad gør man for at få monstrene under sengen til at forsvinde?

"Hey! Kan det være, angsten faktisk bare prøver at passe på mig?"

Sådan spørger et af børnene i animationsfilmen "Min bange ven", som kan ses herover.

Filmen er baseret på interviews med børn om frygt. Og netop frygt og angst er noget, der kan fylde meget hos et barn. Om det så drejer sig om varulve, grønne monstre eller vaklende zombier, der laver mystiske lyde i mørket.

Psykolog Mette Ærø - der blandt andet har været konsulent på Ramasjang-programmet Monster Buster - kommer her med en forklaring på, hvorfor børn tror, der gemmer sig monstre i mørket.

Hvorfor bliver børn bange for monstre og uhyrer?

"Børn på 3-6-år kan lege de mest fantastiske lege, og om dagen kan de kan godt skelne mellem fantasi og virkelighed. Men når det bliver mørkt, og de skal falde i søvn alene, er det pludselig ikke en fantasi, som de selv styrer, længere. Det holder op med at være en leg. Og så kan de blive bange."

Er det normalt, at børn er bange for monstre, når de skal sove?

"Det er helt normalt. Det er meget almindeligt, at børn i en periode er bange for at være alene, når det er mørkt, og de skal sove. Derfor er det især om aftenen, at monstrene kommer frem."

Hvordan kan frygten være til hjælp?

"Børn kan føle frygt for noget eller være bange. Og det er en helt almindelig følelse hos langt de fleste børn. Frygt er nemlig en naturlig reaktion, og det er faktisk også en nødvendighed. Man kan altså sige, at det er nødvendigt, at børn kan føle frygt. Og at man eksempelvis frygter at stå ansigt til ansigt med en løve. For naturligvis skal man frygte en løve."

Kan du forklare det nærmere?

"Frygt kan betragtes som noget, der er nødvendigt for vores overlevelse. Det er et instinkt, eller en følelse, som aktiveres i os, når der er fare på færde. Frygt er derfor også en helt almindelig og naturlig følelse hos børn. De er - alt efter deres alder - bange for at være alene, bange for mørke, bange for dyr. Bange for at være sammen med fremmede eller bange for, at deres venner ikke vil være sammen med dem."

Er det et problem, at barnet er bange for monstre?

"Som forælder kan man let blive i tvivl om, hvornår barnets frygt bliver problematisk. Men som regel er frygten uproblematisk. Det, som forældrene oplever som et problem, er egentlig, at de ikke kan få barnet til at sove. Det er selvfølgelig også et problem - men et problem, man kan forholde sig til."

Hvorfor er det svært at overbevise barnet om, at det bare er fantasi?

"Børn bliver oftere bange, end voksne gør. Det handler om, at de områder af hjernen, som hjælper os til at være rolige, ikke gå i panik, og evnen til at tænke rationelt, ikke er så udviklede hos børn, som de er hos voksne."

Hvordan kan frygt udvikle sig til angst?

"Der er forskel på at have angst og at være bange. Alle børn har prøvet at være bange for et eller andet. Om det så er zombier eller edderkopper. Hvis man lider af angst, så er man ikke nødvendigvis bange for noget bestemt. Det er forskellen på at være bange og angst. Man kan være angst uden at vide, hvad man er angst for. Som forældre skal man være opmærksom på, om det udvikler sig til en mere generel angst. Hvis barnet er bange for at gå i skole eller børnehave næste morgen, eller det begynder at have ondt i maven."

Hvad er forskellen på angst og frygt?

"Det er helt almindeligt, at børn bliver bange. Men i modsætning til angst, så handler frygt om, at man bliver bange for noget bestemt. En konkret ting. Frygt er således en forbigående følelse, hvor angst kan være en mere generel tilstand."

Hvordan kan man skelne?

"Det kan være svært at adskille frygt og angst, og symptomerne kan være ens: hjertebanken, benene ryster, man sveder og føler sig utilpas.

Vi bruger ofte ordet angst, når vi føler frygt. Men angst skal forstås som noget mere generelt. Angsten handler om, at frygten er blevet så omfattende, at den tager uhensigtsmæssig meget tid og invaliderer ens livskvalitet.

Angst handler altså om, at man hele tiden er bange for noget, som man egentlig ikke bør være bange for. Børn kan eksempelvis være bange for at sove, at gå i skole eller at blive væk fra deres mor. Og her bliver frygten til noget mere generelt og invaliderende. Tankerne er således mere ulogiske, end når man frygter noget."

Mere info om frygt og angst hos børn: