Psykolog: Det er normalt at være bange

Det er helt normalt, at børn i perioder er bange og søger tryghed hos deres forældre. Her kan du blive klogere på dit barns frygt.

(Foto: © KeremYucel, Ali Kerem Yücel)

Grønne monstre, vaklende zombier og klamme uhyrer, der laver mystiske lyde i mørket. Mange børn har en periode, hvor de er bange for fantasi-monstre, når de skal sove. Psykolog Mette Ærø har været konsulent på MonsterBuster-programmerne på Ramasjang. Vi har spurgt hende, hvorfor børn tror, at der er monstre i mørket.

Hvorfor bliver børn bange for monstre og uhyrer? Børn på 3-6-år kan lege de mest fantastiske lege, og om dagen kan de kan godt skelne mellem fantasi og virkelighed. Når det bliver mørkt, og de skal falde i søvn alene, er det pludseligt ikke en fantasi, som de selv styrer længere. Det holder op med at være en leg, og så kan de blive bange.Er det normalt, at børn er bange for monstre, når de skal sove? Det er helt normalt. Det er meget almindeligt, at børn i en periode er bange for at være alene, når det er mørkt, og de skal sove. Derfor er det især om aftenen, at monstrene kommer frem.Er det et problem, at barnet er bange for monstre? Som forælder kan man let blive i tvivl om, hvornår barnets frygt bliver problematisk, men som regel er frygten uproblematisk. Det, som forældrene oplever som et problem, er egentlig, at de ikke kan få barnet til at sove. Det er selvfølgeligt også et problem - men et problem, man kan forholde sig til.Kan frygten udvikle sig til angst? Der er forskel på at have angst og at være bange. Alle børn har prøvet at være bange for et eller andet, om det så er zombier eller edderkopper. Hvis man lider af angst, så er man ikke nødvendigvis bange for noget bestemt. Det er forskellen på at være bange og angst. Man kan være angst uden at vide, hvad man er angst for. Som forældre skal man begynde at blive bekymret, hvis det udvikler sig til en mere generel angst. Hvis barnet er bange for at gå i skole eller børnehave næste morgen, eller det begynder at have ondt i maven.