Sådan bruger du digitale medier med dit barn

Få inspiration til, hvordan du kan bruge digitale medier sammen med dit barn.

(Foto: Liderina © Liderina)

De fleste danske børn benytter digitale medier i en eller anden grad. Måske ser dit barn også film og spiller spil på den så populære tablet. Men der ligger et stort uudnyttet potentiale i de digitale medier, som kan give anledning til hyggeligt og lærerigt samvær mellem dig og dit barn. Det siger medieforsker ved Aarhus Universitet Stine Liv Johansen.

Fokuser på den gode brug

Hun anbefaler derfor, at du som forælder sætter sig ind i, hvad dit barn bruger de digitale medier til, og undersøger de mange muligheder for samvær og læring, som de indeholder. Det er bedre end at fokusere på, hvor meget tid dit barn bruger på dem, mener Stine Liv Johansen: - Skærmtid [den tid, dit barn bruger på ’skærmmedier’ som tablets, red.] er ikke i sig selv et godt mål for, om man bruger digitale medier på en god måde. Det kommer an på, hvad man gør. Der er mange muligheder for at have gode oplevelser sammen, som man også skal unde sig selv som forælder sammen med sine børn, siger Stine Liv Johansen.

Aktiviteter for store og små

Stine Liv Johansen peger på flere aktiviteter, du og dit barn kan lave med brug af de digitale medier. Sammen med de mindste børn - de 3-4-årige - kan du for eksempel tage billeder med din telefon eller tablet af de ting, barnet omgiver sig med i sin hverdag, printe billederne ud og lave dem til et vendespil. Hvis dit barn er lidt ældre, kan I øve jer i at lave små film på jeres tablet, foreslår Stine Liv Johansen.