En god start i trafikken

Få inspiration til, hvordan du giver dit barn en god og tryg start i trafikken sammen med Ramasjangs Trafikklub med Sikker & Søn.

(Foto: iStock © Istock)

På en grå mandag, hvor bilerne suser forbi, og cyklisterne glemmer, at rødt lys betyder stop, kan det være fristende at sit barn ind på bagsædet af bilen og køre ham eller hende sikkert til børnehaven. Det er dog til alles fordel, hvis du lader dit barn færdes i trafikken til fods, på cykel eller andre benzinfri transportmidler så tidligt som muligt.

- Dét, vi lærer i barndommen, sætter sig fast, og den adfærd fører vi videre som voksne. Det er ikke farligt at tage ud i trafikken med sine børn, så længe man lærer dem nogle grundlæggende regler, siger underdirektør i Rådet for Sikker Trafik, Karina Petersen.

Forældre skal ikke være så forsigtige

Karina Petersen ser en udfordring med de forældre, som passer lidt for godt på deres børn og derfor kører dem alle steder hen. - Børnene bliver placeret i en autostol bag i en bil, og der sidder de sikkert og godt, men når de engang skal ud og færdes alene til skole eller sport, så er det et problem, hvis de ikke har prøvet andet end at sidde på bagsædet af en bil, siger Karina Petersen. Du behøver ikke afsætte hele søndage til at øve med dit barn, men i stedet gribe de muligheder, der ligger lige for. Blandt andet er vejen til børnehaven et oplagt sted at træne trafik med dit barn. - Når I cykler til børnehaven om morgenen, så tal om det, I ser og oplever undervejs. At man skal passe på, når man kommer til et kryds, eller at biler blinker, fordi de skal dreje. Tal hele tiden om det, I ser, så I ikke bare cykler af sted uden at forholde jer til omverdenen, siger Karina Petersen. Det er ikke kun vigtigt at fortælle dit barn om reglerne, så det er klar over, hvordan det skal komme sikkert frem. Du skal dog også tænke på, hvordan du selv bevæger dig rundt i trafikken.

- Forældres adfærd smitter ekstremt meget af på børnene. Derfor siger vi, at hvis det er vigtigt for jer at jeres børn kører med cykelhjelm, så er I også nødt til selv at gøre det. I er nødt til at vise, at det ikke bare er noget, I siger, men det rent faktisk er noget, I mener, siger Karina Petersen.

Find inspiration hos Sikker & Søn

Der er mange regler i trafikken, og det kan være svært at finde ud af, hvor man skal starte, når den lille skal læres op. Heldigvis er der hjælp at hente hos Ramasjangs Trafikklub med Sikker & Søn.

Øvelserne, som Sikker & Søn kaster sig over i programmerne af samme navn, er lige til at tage med ud i trafikken. Det handler blot om at finde en vej med en kantsten og et fortov, eller et sted, hvor der kører biler. Emnerne i udsendelserne svarer også til dem, Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at børn lærer inden skolestart. På Ramasjangs hjemmeside kan du sammen med dit barn også øve trafik i det digitale trafikspil, Trafikkøbing, som introducerer dit barn til basale trafikregler.

FacebookTwitter