Tre råd: Sådan hjælper du dit barn med svære følelser

Det er vigtigt, at man som forælder hjælper sit barn, når store følelser dukker op.

(Foto: Martin Hagge © DR Produktion)

Hanne Damgaard Petersen er børnehaveklasseleder og giver her råd til, hvordan man kan hjælpe sit barn med svære følelser.


Følelser kan være både store og svære at forstå. Men alle følelser er okay. Den erfaring skal de yngste gerne tage med sig, når de har set den nye sæson af Ramasjangs program Luk op Luk i.

Men følelser er også en abstrakt størrelse, og de kan være svære at snakke om. Derfor er det vigtigt, at man som forælder hjælper sit barn, når de store følelser dukker op.

- Der er forskel på, om man er vred, trist eller ked af det, men fælles for følelserne er, at de ikke er rare. Det er vigtigt at få sat ord på, så børn kan rumme de følelser, siger Hanne Damgaard Petersen.

Hun er børnehaveklasseleder på Morten Børup Skolen i Skanderborg, der bruger Luk op Luk i-programmerne i undervisningen.

Tre gode råd

Følelser som vrede, sorg, ensomhed og savn er svære at sætte ord på. Men selvom de kan være svære at håndtere, kan du som forælder hjælpe med at få styr på følelserne.

Hanne Damgaard Petersen giver her tre gode råd til at hjælpe børn med at håndtere svære følelser:

1. Giv tid og rum. Voksne har en tendens til gerne at ville fikse tingene for børnene, men ved at give tid, får barnet selv mulighed for at sætte ord på følelserne.

2. Vis og sæt ord på. Når børn lykkedes, er det rart at blive anerkendt for det, man lykkedes med. Hav fokus på at guide børnene i, hvornår børnene lykkedes med sig selv og i samspil med andre børn eller voksne.

3. Ro på og ned i tempo. Det skal ikke være hektisk at få løst en konflikt. Et godt trick er altid at få talt til ti, træk vejret dybt sammen med barnet, så man kan få ro på, hvis man er voldsomt oppe at køre.

Luk op Luk i har premiere fredag den 1. februar i Ramasjangs app, på DR TV og i dit fjernsyn, og I kan se første afsnit af serien lige her:

Luk op Luk i - FARVEL

Katrine skal sige farvel til sin ven Magnus, der skal flytte til en anden by. Det er hun ked af, men Sofie hjælper hende med at se, at farvel også er på gensyn. Katrine Bille og Sofie Torp lukker op for alle de mærkelige følelser, vi har i os. Gennem musik, grin og børnenes erfaringer bliver vi klogere på følelser, og hvordan vi håndterer dem. Denne gang handler det om at sige farvel.

Se de første afsnit af Luk op Luk i her