Oplæste undertekster

Hvad er oplæste undertekster? Hvem er de til gavn for? Hvordan findes de?

Nedenfor kan du læse om oplæste undertekster, hvem de kan hjælpe og hvordan du selv får dem på dit tv.

Hvad er oplæste undertekster?
Oplæste undertekster er en service der gør det muligt at følge med i programmer, hvor der tales andre sprog end dansk – uden selv at skulle læse undertekster. Det sker ved hjælp af en talesyntese der automatisk læser underteksterne op, hver gang der er fremmedsprog på skærmen.

For at få underteksterne læst op, skal man vælge at se DR1, DR2, DRK på på tvillingkanalerne DR1Syn, DR2Syn, DR3Syn og DRKSyn. På synskanalerne er der den almindelige lyd fra hovedkanalerne, men når der sende programmer med fremmedsprog, med undertekster, bliver undertekster automatisk læst. De oplæste undertekster kommer på hver gang der optræder et fremmedsprog i et indslag, eller et helt program med undertekster. Oplæsningen sker samtidig med, at undertekster optræder på skærmen.

Hvem har glæde af oplæste undertekster?
Oplæste undertekster er et tilbud til alle, der har svært ved at se eller svært ved at læse - og det er der over en halv million danskere, der har. Derudover er der mange andre, der også kan have glæde af at få læst teksterne op på tv. For eksempel kan det støtte sprogforståelsen hos nydanskere eller hos børn, der lige er begyndt at læse.

Hvordan finder jeg oplæste undertekster?
I dag findes oplæste undertekster på DR1Syn, DR2Syn, DR3Syn og DRKSyn on-demand både på dr.dk/tv og i DR TV app’en. Alle med digitalt tv-modtagelse har mulighed for at finde synskanalerne på deres tv. Det er forskelligt, hvilket kanalnummer de ligger på, alt afhængigt af, om man modtager tv via antenne eller kabel-tv.

Kabel-tv:

 • Stofa: DR1Syn: 88, DR2Syn: 89, DR3Syn: 90
 • YouSee: DR1Syn: 890, DR2Syn: 891, DR3Syn: 892 og DRKSyn: 893
 • Andre tv-selskaber: Prøv at find oplysninger på deres hjemmeside, eller lav en kanal søgning på dit tv. Synskanalerne ligger ofte på de høje kanal tal.

Antenne-tv:

 • Hvis du ikke kan finde kanalerne på dit antenne-tv, skal tv-modtageren måske tunes (foretag ny kanalsøgning).

DR TV/On-demand:

 • dr.dk/tv: Vælg menupunktet "Programmer" øverst på siden, herefter vil du i højre side af skærmen se menuen "Vælg tilgængelighed". Her vælger du oplæste undertekster, og du får herefter en oversigt over alle programmer tilgængelige med oplæste undertekster.
 • DR TV app: Vælg menupunktet "Programmer" nederst i app'en. Tryk derefter på drop-down-menuen, som er placeret øverst i app’en og scroll ned til "Oplæste undertekster". Den ligger nederst i menuen, sammen med de andre tilgængelighedstjenester.

TILGÆNGELIGHED GENVEJE

 1. Spørgsmål og svar
 2. Hjælp til dr.dk
 3. Hjælp til tv
 4. Hjælp til tekst-tv
 5. Hjælp til programoversigten