Når underteksterne driller

Hvorfor kan jeg ikke få undertekster på både det danske, og når der tales fremmedsprog?

Hvorfor kan jeg ikke få undertekster på både det danske, og når der tales fremmedsprog i danske programmer som eksempelvis Arvingerne eller Bedrag?

Det spørgsmål har flere seere sendt til DR. Irritationen er til at forstå, forklaringen måske lidt sværere, men løsningen er til gengæld helt enkel.

I DRs dramaserie Arvingerne tales der umiddelbart dansk, men der tales også fremmedsprog og som udgangspunkt, er denne del tekstet på tv. Mange seere vil også gerne have tekster på den danske del, og så opstår balladen. I hvert fald for nogle seere. For vupti - et par klik med fjernebetjeningen, og de danske tekster er aktiveret via tekst-tv side 398. Man kan risikerer, at teksterne forsvinder når der tales fremmedsprog. Så hvad gør man så?

Der findes i dag to forskellige tekstningssystemer. Det ene er de undertekster, man får frem på tv via tekst-tv, og det andet er de såkaldte DVB undertekster, som man slår til en gang for alle på sit tv apparat. I dag er det kun seere der modtager signal via antenne, der kan benytte DVB undertekster, og mange af dem har endnu slet ikke opdaget det, da underteksterne på den fremmedsprogede del automatisk kommer frem. Slår de tekst-tv tekster på for at få danske undertekster på danske programmer, så er det oftest programmer, hvor der udelukkende tales dansk. Det går først galt, når der både er fremmedsprog og dansk i programmet – som fx i dramaserien Broen. TV-apparatet kan nemlig kun levere en slags tekster ad gangen.

Det betyder altså, at seerne slår DVB teksterne fra, når de slår tekst-tv teksterne til.

Tilgængelighedsredaktør, Heidi Sivebæk råder derfor seere, der har oplevet problemer med undertekster, til at tage fat i fjernbetjeningen: ”Sådan nogle er jo forskellige, så jeg kan ikke sige præcis hvilken knap, man skal trykke på, men formentlig hedder den 'tekst' eller 'subtitles'. Her kan man slå de danske undertekster til - uden de fremmedsprogede forsvinder. Og så i øvrigt glæde sig over, at DVB underteksterne har endnu flottere kvalitet, hvor læsbarheden er klart forbedret, end på de gammeldags fra tekst-tv ”.

TILGÆNGELIGHED GENVEJE

  1. Spørgsmål og svar
  2. Hjælp til dr.dk
  3. Hjælp til tv
  4. Hjælp til tekst-tv
  5. Hjælp til programoversigten