Ændringer på MakeCode

Bliv klogere på ændringerne i den nye version af MakeCode i denne artikel.

Mikrocomputeren BBC micro:bit programmeres med kodeblokke på en hjemmeside, der hedder MakeCode. Hjemmesiden er udviklet og vedligeholdt af The Micro:bit Foundation i samarbejde med Microsoft.

De har i efteråret 2018 udrullet nogle ændringer på MakeCode. Kodeblokkene har blandt andet fået et andet design, der er ændret i enkelte funktioner og i den danske oversættelse af siden, har der sneget sig engelske ord ind.

Det betyder, at de vejledninger, DR Skole har udviklet til ultra:bit i foråret 2018, ikke altid stemmer overens med kodeblokkene på den nye version af MakeCode. De forløb, som DR Skole laver til ultra:bit fremover, vil stemme overens med den nye version af MakeCode.

Bliv klogere på ændringerne i den nye version af MakeCode i denne artikel.

Den gamle version er stadig tilgængelig

Det er vigtigt at sige, at du stadig kan arbejde i det gamle arbejdsområde på MakeCode, hvis du følger dette link: https://makecode.microbit.org/v0

Det er blokkene i denne version, som DR Skoles første undervisningsforløb stemmer overens med, når I for eksempel ser videotutorials og screen shots af kodefacit.

Den gamle version af MakeCode vil blive vedligeholdt af Microsoft til og med år 2020.

Ny forside på www.makecode.microbit.org

Når du før tastede www.makecode.microbit.org i søgefeltet på din browser, kom du direkte ind på den gamle version af arbejdsområdet med kodeblokke.

Når du skriver den samme adresse i dag, kommer du i stedet ind på en forside, hvor du har flere valgmuligheder.

Du kan blandt andet trykke ”Nyt projekt” for at komme ind på det nye arbejdsområde med kodeblokke. Du kan også scrolle ned på siden og blive inspireret af projekter, som Microsoft har lavet vejledninger til.

Hvis du vil springe forsiden over og komme direkte ind på det nye arbejdsområde, skal du bruge adressen https://makecode.microbit.org/#editor.

Overblik: Her er ændringerne i den nye version

Udseende: Kodeblokkene er blevet større og har fået en lidt anderledes form. Formålet er at gøre blokkene lettere at flytte rundt med, hvis du arbejder på tablets eller smartphones med touch screen.

Udseende: Formerne på kodeblokkene har ændret sig afhængigt af datatype. Værdierne ”sand” og ”falsk” har for eksempel fået sekskantede former, mens blokke med numre og tekst er blevet runde.

Logik: Tandhjulet i ”hvis/så-blokke” er skiftet ud med et plus og et minus. Formålet er at gøre det mere intuitivt at tilføje eller fjerne flere betingelser.

Variable: Du skal nu oprette en variabel, før du får flere variabelblokke at vælge i mellem.

Matematik: Blokken, der før hed ”vælg 0 til 4”, hedder nu ”vælg tilfældig fra 0 til 10”. Formålet er at understrege, at valget sker tilfældigt.

Matematik: Nu kan MakeCode og BBC micro:bit også arbejde med kommatal i stedet for bare hele tal. I den gamle version vises resultatet af 3 divideret med 2 for eksempel til 1. I den nye version bliver resultatet det rigtige kommatal 1,5.

Radio: Der er også lavet små ændringer i radioblokkene. Du vil kun lægge mærke til dem, hvis du bruger de avancerede funktioner. Der er lavet om på den måde radiopakker modtages.

Læs mere på MakeCodes blog:

Facebook
Twitter