Fra barn til barn: Giv jeres brugte sportssko videre

I efteråret 2023 kan skoleklasser samle brugte sportssko ind og sende dem til børn, der har brug for dem i Sierra Leone.

I uge 47 og 48 har alle skoleklasser i Danmark mulighed for at tilmelde sig til at samle sportssko ind til børn i Sierra Leone. Både fodboldstøvler og alle andre slags sportssko kan bruges.

Det er en oplagt mulighed for at tale om, hvordan livet i børnehøjde kan tage sig ud i et helt andet sted i verden end Danmark. Samtidig kan eleverne være med til at gøre en konkret forskel for andre børn.

Det er vigtigt, at det kun er sportssko og ikke sandaler, ballerinaer, støvler eller andet. Det er nemlig på fodbold- og håndboldbanerne, der er brug for sko. Skoene må være i alle størrelser, men de skal være i rimelig god stand.

Vil I være med?

Du kan tilmelde din klasse til skoindsamlingen fra d. 1. september 2023 på denne side dr.dk/skoindsamling. Tilmeldingsformularen er ikke tilgængelig før d. 1. september 2023.

Når I tilmelder jer i formularen, vælger I også et sted, hvor I afleverer de indsamlede sko. Betingelser og yderligere praktisk information om skoindsamlingen finder I også i tilmeldingsformularen.

Hvis du gerne vil opdateres om skoindsamlingen og få et direkte link til tilmeldingen, når den åbner, kan du sende en mail til os på skoindsamling@dr.dk. Du er også velkommen til at skrive til os med eventuelle spørgsmål.

Lege- og undervisningsmateriale om livet i Sierra Leone

På dr.dk/skole og dr.dk/spire kan I hente gratis lege- og undervisningsmateriale, som I kan bruge til at engagere børnene i indsamlingen samtidig med, at de lærer om livet i Sierra Leone. Materialerne er tilgængelige fra uge 41.

Eleverne får desuden mulighed for at få et diplom som bevis på, at de har været med til at gøre en forskel for børnene i Sierra Leone.

Skoenes videre færd

Når skoene er indsamlet, sørger FANT og Dreamtown for, at skoene pakkes i en container i foråret 2024, hvorefter de sendes afsted til Sierra Leone. Ved ankomsten til Sierra Leone ca. to måneder senere fordeles skoene blandt de forskellige idrætsforeninger af FANTs og Dreamtowns lokale medarbejdere. Medarbejderne sikrer, at skoene ikke lander i de forkerte hænder.

Behovet for sko i Sierra Leone

I slumkvarteret Kroo Bay i Sierra Leone er hver eneste kvadratcentimeter fyldt op med små skure og smalle stræder – med en enkelt undtagelse. For lykkes det at finde vej, står man pludselig foran den eneste åbne plads i miles omkreds: Den lokale fodboldbane.

På trods af enorm pladsmangel får den lov at blive, for den er både et vigtigt samlingssted og et tiltrængt fristed for de børn og unge, der mødes i den lokale klub for at spille fodbold og håndbold.

Banen er mudret, når det har regnet, og den er støvet, når det er tørt, så gode sko er vigtige at have. Særligt i et land som Sierra Leone, hvor fodboldbanerne er fyldt med knolde og sten, og hvor håndboldbanerne er lavet af cement, fordi de er udendørs.

Men sportssko er svære at skaffe i Sierra Leone og meget dyre. Ofte må børn dele sko og skiftes til at være med til fodbold- og håndboldtræning. Derfor sender FANT og Dreamtown en container afsted til Sierra Leone fyldt med brugte sportssko doneret af danske skolebørn. FANTs og Dreamtowns lokale partnere sørger for at fordele skoene blandt børnene i Sierra Leone.