Inspiration til din årsplan på mellemtrinnet til skoleåret 2023-24

Her kan du finde DR Skoles nyeste undervisningsforløb til mellemtrinnet, som du kan bruge i skoleåret 2023-2024. Læs med og bliv inspireret!

(© Grafik: Thea Konings)

Om DR Skole

DR Skole laver gratis undervisningsforløb til 0.-9. klasse, som udspringer af DR's univers - især til børn og unge. Forløbene kan tilgås gratis her på DR SKOLE og har ofte elevopgaver, som skal løses analogt, hvor krop og bevægelse er indtænkt.

Du kan både bruge hele forløb eller udvælge de dele af et forløb, som er relevante for din undervisning. Du kan også finde mange andre forløb i vores fagoversigt.

Her kan du læse om DR Skoles nyeste undervisningsforløb til indskolingen.

Undervisningsforløb til mellemtrinnet

(Foto: © ESA/Bill Stafford, Grafik: Lea Hytting)

Forløbets titel: MISSION ULTRA:SPACE

Fag: Natur/teknologi og fysik/kemi

Klassetrin: 4.-6. klasse og 7.-9. klasse

I august 2023 skal European Agency-astronaut Andreas Mogenssen ud i rummet. Ombord på rumraketten med kurs mod den Internationale rumstation (ISS) er der en BBC micro:bit. Med en BBC micro:bit i rummet bliver det muligt for danske folkeskoleelever at sende koder direkte op til Andreas Mogensen på hans mission. DR kommer til at stå i spidsen for en kodekonkurrence, hvor vinderne får en unik mulighed for at få deres eksperimenter udført i vægtløs tilstand af Andreas Mogensen. 

Forløbet udkommer til september 2023. Du kan læse mere HER.

(© Grafik: Lea Hytting)

Forløbets titel: Find dit ultra:beat

Fag: Musik

Klassetrin: 4.-6. klasse

Antal lektioner: 4 lektioner

Man siger, at noder er musikkens alfabet, mens teknologiens ABC består af koder. I ’Find dit ultra:beat’ bliver både noderne og koderne forklaret, når elever på mellemtrinnet skal lære at kode beats hjemme i klasselokalet. Derudover inviterer ultra:bit til musikalske og fællesskabende events i udvalgte kommuner, hvor dine elever kan få det fælles ultra:beat at mærke med hundredevis af andre skoleelever.

Forløbet udkommer d. 23. juni 2023. Du kan læse mere om det HER.

(© Grafik: Matilde Huus Eriksson)

Forløbets titel: Ik' så mange penge

Fag: Dansk, UUV og sundheds-, seksual- og familiekundskab

Klassetrin: 4.-6. klasse

Antal lektioner: 4 lektioner

I dette forløb lærer dine elever om fattigdom i Danmark – set fra børns perspektiv. Forløbet bruger Ultra Ægte serien ’Ik så mange penge’, hvor fire danske børn fortæller andre børn om at vokse op i økonomisk fattige familier. Eleverne diskuterer dilemmaer, som børnene fra Ultra Ægte har oplevet. Eleverne får gode råd til, hvad man skal gøre, hvis man kender en, som har, med børnenes egne ord, ik’ så mange penge.

Forløbet udkommer d. 16. juni. Du kan læse mere om det HER.

(© Grafik: Lea Hytting og Johnatan Milo Maibøll)

Forløbets titel: På sporet af slægten

Fag: Historie

Klassetrin: 3.-4. klasse

Antal lektioner: 3 lektioner

I dette forløb til elever i 3. og 4. klasse møder eleverne DR Ultra-værterne Inge og Jonas, der gerne vil vide mere om deres slægt. Det får de hjælp til af en slægtsforsker. I materialet følger eleverne værterne, mens de lærer, hvordan de selv kan give sig i kast med at undersøge deres egen slægt. I forløbet skal eleverne reflektere over nutidige og historiske spor. Gennem det nære og introducerende arbejde med kilder kan eleverne tilegne en begyndende forståelse af, at fortidens historier bliver skabt på baggrund af analyser og tolkninger af spor. Kulminationen på forløbet munder ud i, at eleverne individuelt skal fortælle en slægtnings historie med udgangspunkt i et eller flere spor.

Find forløbet HER.

(© Grafik: Jonathan Milo)

Forløbets titel: Danskere i verden

Fag: Historie

Klassetrin: 5.-6. klasse

Antal lektioner: 4 lektioner

Rejs ud med ’Danskere i verden’ i historie! Gå på opdagelse i historiske og nutidige kilder og dyk ned i en spektakulær danskers liv i første halvdel af 1900-tallet. Forløbet tager afsæt i DR-serien 'Danskere i verden', hvor I også møder tre danske børn, som bor i udlandet lige nu. Gennem praktisk og kreativt arbejde lærer dine elever, hvad historiske kilder er, og hvordan man kan bruge dem til at forstå fortiden.

Find forløbet HER.

(© Grafik: Lea Hytting)

Forløbets titel: Giv os naturen tilbage - til skolen

Fag: Natur/teknologi

Klassetrin: 3.-6. klasse

Antal lektioner: 6-10 lektioner

Biolog Morten DD og TV-vært Frank Erichsen fra tv-serien ’Giv os naturen tilbage’ har en mission. De vil have mere vild natur i Danmark med højere biodiversitet. I dette forløb skal I høre biolog Morten DD fortælle om levesteder og biodiversitet, inden I selv skal undersøge skolens natur og vurdere skolens biodiversitet. Herefter skal I planlægge og skabe nye levesteder og sammen være med til at give naturen tilbage til jeres skole.

Find forløbet HER.

Forløbets titel: Falsk indhold

Fag: Dansk

Klassetrin: 4.-6. klasse

Lektioner: 6 lektioner

Dine elever bliver eksponeret for falsk indhold online hver dag. I dette forløb undersøger I, hvad falsk indhold er, hvordan det bliver lavet og sammen lærer I at spotte falsk indhold online. Gennem indhold fra DR Ultra med kendte værter lærer eleverne om digital dannelse, og hvordan man bedst muligt begår sig online.

Forløbets udgives i oktober 2023.

(© Grafik: Kasper Jørgensen)

Forløbets titel: Julehjertets Hemmelighed: 1800-tallet

Fag: Historie

Klassetrin: 3.-6. klasse

Antal lektioner: 4 lektioner

I dette forløb oplever dine elever, hvordan det var at være barn i 1800-tallet sammen med børnene fra DR’s julekalender ’Julehjertets Hemmelighed’. Forløbet sætter fokus på børn, klasseskel og overtro, hvor I kan også finde lege, skabeloner til julepynt og opskrifter fra 1800-tallet.

Find forløbet HER.

(© Grafik: Frederikke Langergaard)

Forløbets titel: Troldehjertets Hemmelighed: Overtro og trolde i 1800-tallet

Fag: Historie

Klassetrin: 3.-6. klasse

Antal lektioner: 1 lektion

Dette miniforløb tager udgangspunkt i DR’s påskeserie ’Troldehjertets Hemmelighed’. Dine elever lærer om overtro og trolde i 1800-tallet gennem tekst, videoklip fra påskeserien og kreative opgaver, hvor eleverne også selv skal opfinde deres egen fiktive trold.

Find forløbet HER.