Samtidskunst - den kunstneriske proces

Hvad er samtidskunst?

Begrebet samtidskunst er en betegnelse for kunst, der er produceret nu eller af en aktuel generation. Hvad begrebet dækker over, afhænger af hvem man spørger. Handler det om den spritnye kunst produceret de seneste 10-15 år? Eller er det mere relevant at definere samtidskunst som kunst, der er produceret fra 1960 og frem?

Fra 1960 og frem begynder kunstnerne at arbejde med kunst i et udvidet felt. Det vil sige, at værket ikke nødvendigvis er et maleri, tegning eller skulptur. Værket kan nu ligge i en idé, en handling, en situation, et sted eller en dialog med beskueren. Kunstens billeder er heller ikke nødvendigvis fysiske objekter, men kan også opstå gennem ord, lyde og dufte.

Man kan forsøge at indkredse begrebet samtidskunst ved at tale om kunstkategorier. Manual til dansk samtidskunst (2006) opstiller følgende kategorier:

- Maleri

- Tegning, grafik, collage

- Fotografi

- Videokunst

- Massemedieret kunst

- Skulptur

- Kunst i det offentlige rum

- Installationskunst

- Konceptkunst

- Interventionskunst, social skulptur, politisk kunst

- Netkunst

Mange yngre kunstnere arbejder i dag på tværs af kategorierne med det, man kan kalde en tværmedial praksis. Det vil sige, at kunstnerne anvender forskellige medier, alt afhængig af den idé eller tanke, som de vil udtrykke. Fx bevæger Simone Aaberg Kærn sig i sit arbejde med kvindelige piloter i et felt mellem maleri, installation og social intervention.

Samtidskunst forandrer sig hele tiden. Hvad der var samtidskunst i 1958, da fx Louisiana Museum for Moderne Kunst åbnede, er det ikke længere. Den kunst, der bliver skabt i dag, vil heller ikke blive defineret som samtidskunst om 30 år. Grænserne for, hvad samtidskunsten er, hvilke medier den benytter sig af og hvilke emner, der er oppe i tiden, rykker sig hele tiden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter