Jesper Just

Jesper Just i New York

Videokunstnern Jesper Just fortæller om sit arbejde i New York (Fra Danske kunstnere i New York: Jesper Just 18.05.2011).

Emner: Jesper Just; kunst
Steder: USA; New York
Medvirkende: Jesper Just, billedkunstner;
Dato: 18-05-2011
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Tilfældets magi

For Jesper Just er processen båret af frem- og tilbagespoling, intuition og tilfældets magi. Videokunstneren beskriver sig selv som en slags musikalsk komponist, når han arbejder sig frem mod det endelige kunstværk.

I den kreative proces bruger Jesper Just aktivt det sted, han har valgt at indspille sin film. Han tænker: Hvordan kan jeg kreativt bruge det sted, hvor scenen udspiller sig? Hvad ligger uden for mit manus?

Samtidskunst - den kunstneriske proces

Hvad vil det sige at lave kunst? Og hvilken kunst bliver der skabt i dag? Hvor kommer ideerne fra, og hvordan omsætter en kunstner en ide eller et spørgsmål til et færdigt værk, som andre kan opleve? Her på siderne har du chancen for gennem filmklip og tekst at kigge 10 samtidskunstnere over skulderen, nemlig Simone Aaberg Kærn, Tal R, Olafur Eliasson, Michael Elmgren & Ingar Dragset, Jesper Just, Per Kirkeby og kunstnergruppen Superflex (Jakob Fenger, Rasmus Nielsen og Bjørnstjerne Christiansen). Der er tale om kunstnere, som alle er startet i Danmark, men i dag optræder verdenen over. Du kan opleve flere af deres værker på Louisiana Museum for Moderne kunst.

Se Tema

Justs kunstvideoer får først den rigtige form under en kaotisk klipning, hvor selve slutningen på filmen måske er blevet ændret under sidste dags optagelser eller i klipperummet.

Næsten som en spillefilm

Jesper Just arbejder ikke alene. Hans videoværker bliver til i en proces med mange elementer og involverer mange mennesker. De arbejder med skuespil, performance, lyd, musik, kamera og klipning.

På mange måder minder processen om, hvad der foregår på et almindeligt spillefilms-set.

At infiltrere det velkendte

Inspirationen til sine kunstværker finder Jesper Just ofte i udenlandske spillefilm. Filmene fungerer nærmest som en kritik af sædvanlige biograffilms faste skabeloner. Jesper Just gør nemlig op med tanken om at fortælle historier fra start til slut om de gode og de onde.

I stedet lader han sine værker stå åbne - ofte uden tale. På den måde bliver de uforklarede og mystiske. Næsten som en række billeder på, hvordan det ser ud, når den menneskelige karakter skabes og udvikles.

Som de allerfleste kunstnere henter Jesper Just også inspiration fra sin egen personlige verden, men han fortæller ikke hvordan. Han vil ikke lade sin person stå i vejen for den åbenhed, der er helt afgørende i hans arbejdsproces og i de færdige filmværker.

Læs også Samtidskunst - den kunstneriske proces Se Tema

  1. Introduktion til læreren
  2. Elevopgaver: Tal R
  3. Elevopgaver: Olafur Eliasson
  4. Elevopgaver: Per Kirkeby
  5. Elevopgaver: Jesper Just
  6. Elevopgaver: Simone Aaberg Kærn
  7. Elevopgaver: Elmgreen og Dragset
  8. Elevopgaver: Superflex
  9. Per Kirkeby
  10. Superflex