Lærervejledning

Dette undervisningsmateriale kan bruges som selvstændigt materiale på dr.dk/skole eller i forbindelse med forberedelsen af et besøg på Louisiana, hvor et af museets faste undervisningstilbud er samtidskunst.

Materialet henvender sig primært til udskolingen. Emnet vil især have relevans i fagene dansk, samfundsfag og historie såvel som tilvalgsfag i billedkunst.

Samtidskunst - den kunstneriske proces

Hvad vil det sige at lave kunst? Og hvilken kunst bliver der skabt i dag? Hvor kommer ideerne fra, og hvordan omsætter en kunstner en ide eller et spørgsmål til et færdigt værk, som andre kan opleve? Her på siderne har du chancen for gennem filmklip og tekst at kigge 10 samtidskunstnere over skulderen, nemlig Simone Aaberg Kærn, Tal R, Olafur Eliasson, Michael Elmgren & Ingar Dragset, Jesper Just, Per Kirkeby og kunstnergruppen Superflex (Jakob Fenger, Rasmus Nielsen og Bjørnstjerne Christiansen). Der er tale om kunstnere, som alle er startet i Danmark, men i dag optræder verdenen over. Du kan opleve flere af deres værker på Louisiana Museum for Moderne kunst.

Se Tema

Brug samtidskunsten til at introducere en anden og anderledes indfaldsvinkel til emner som identitet, køn, samfund og individ, stormagtspolitik og historieskrivning. Få inspiration til dialog om samtidskunsten, dens forudsætninger og dens spejling af vores tid.

Her er også ideer til elevopgaver, der kan lægge op til forløb på tværs af fagene.

Materialet er både velegnet til klasseundervisning på interaktive tavler og til eleverne, der arbejder individuelt eller i grupper. Med materialet ”samtidskunst og den kunstneriske proces” kan elever gennem filmklip og tekster få indblik i, hvordan en kunstner arbejder inden for forskellige billedmedier. 

Hvert kunstnerportræt indledes med en kort tekst om den pågældende kunstners værk, arbejdsproces og metode. Til hver kunstner hører 2-3 uddybende filmklip. Herudover kan I på hver side finde elevopgaver og et link til kunstnerens værk, der bliver fulgt af en uddybende værkbeskrivelse.

Læs også Samtidskunst - den kunstneriske proces Se Tema

  1. Introduktion til læreren
  2. Elevopgaver: Tal R
  3. Elevopgaver: Olafur Eliasson
  4. Elevopgaver: Per Kirkeby
  5. Elevopgaver: Jesper Just
  6. Elevopgaver: Simone Aaberg Kærn
  7. Elevopgaver: Elmgreen og Dragset
  8. Elevopgaver: Superflex
  9. Per Kirkeby
  10. Superflex