Olafur Eliasson

Olafur Eliasson demonstrerer farveeksperiment

Kunstneren Olafur Eliasson laver farveeksperiment (fra udsendelsen Dokumania: Olafur Eliasson - Space is Process)

Emner: Kunst;
Steder: Danmark;
Kolofon: JJ Film ekstern producent producent
Mette Hoffmann Meyer DR-redaktør
Mads Jørgensen fotograf
Daniel Alban Petersen grafiker
Daniel Alban Petersen online tekniker
Henrik Lundø instruktør
Jacob Jørgensen instruktør
Henrik Lundø klipper
Anders Refn klipper
Stig Sparre-Ulrich lydmixer
Jørgen Bo Behrensdorff lydtekniker
Thomas Gulyás lydtekniker
Bo Brøndum lydtekniker
Søren Holsterbro lydtekniker
Henrik Lundø manuskriptforfatter
Mads Jørgensen manuskriptforfatter
Ma
Medvirkende: Kunstneren Olafur Eliasson
Dato: 25-05-2010
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

At skabe kunstig virkelighed

Hvem bestemmer egentlig, om noget er virkeligt eller ej? Kan vi stole på vores sanser? Det er omdrejningspunkt for den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson.

I London installerede kunstneren Olafur Eliasson i 2003 en kunstig sol i kunstmuseet Tate Moderns enorme turbinehal. Hele hallen havde fået spejle i loftet, og solen viste sig at være et optisk bedrag. For lyskilden udgjorde kun den halve sol, og resten var en spejling i loftet. Lyset fra solen var også specielt konstrueret, så det kun gav én farve til rummet: Alle de mennesker, der kom og satte sig i grupper, lagde sig på ryggen, dansede og drejede rundt, blev farvet gule.

Samtidskunst - den kunstneriske proces

Hvad vil det sige at lave kunst? Og hvilken kunst bliver der skabt i dag? Hvor kommer ideerne fra, og hvordan omsætter en kunstner en ide eller et spørgsmål til et færdigt værk, som andre kan opleve? Her på siderne har du chancen for gennem filmklip og tekst at kigge 10 samtidskunstnere over skulderen, nemlig Simone Aaberg Kærn, Tal R, Olafur Eliasson, Michael Elmgren & Ingar Dragset, Jesper Just, Per Kirkeby og kunstnergruppen Superflex (Jakob Fenger, Rasmus Nielsen og Bjørnstjerne Christiansen). Der er tale om kunstnere, som alle er startet i Danmark, men i dag optræder verdenen over. Du kan opleve flere af deres værker på Louisiana Museum for Moderne kunst.

Se Tema

Den store installation kaldte Eliasson for The Weather Project, da rummet også lå indhyllet i en svag tåge - i vanddampe som lignede skiftede skyer på himlen. Eliassons installation viste, hvordan selv vores daglige - og mange tror almengyldige - oplevelse af vejret, bliver dannet helt individuelt gennem vores sanser.

Det handler om dig!

Olafur Eliasson mener, at vi kan blive dygtigere til at forstå vores sanser ved at opleve kunst. Hans arbejde foregår ikke med pensel og farver eller med en bronzeskulptur i et atelier. Olafur Eliasson konstruerer derimod maskiner, der kan lave fænomener.

Ved hjælp af en masse forskellige effekter skaber han miljøer, som vi kan lade os forføre i: I spejle kan vi se os selv, mærke tiden, bevæge os rundt i spektre af farvet lys, tabe orienteringen og blive væk i tåger eller se krystaller og uendeligt komplicerede mønstre opstå som synsbedrag. Kunstværkerne viser, hvordan vi orienterer os i rum - både de arkitektoniske og naturlige. Som kunstner er han afhængig af sin beskuer for at skabe sin verden.

Kunst handler også om tvivl

Eliassons atelier ligger i Berlin, hvor han har omkring 50 ansatte. Det er håndværkere, specialiserede teknikere, kunstnere, arkitekter, kunsthistorikere og kokke. De arbejder alle med at eksperimentere, udvikle og producere kunstværkerne. Om eksperimenterne lykkes er aldrig til at vide. Tvivlen er en vigtig ingrediens i den kreative proces.

I Studio Eliasson er samarbejde nøgleordet. Olafur Eliasson giver instrukser om fx test af lys, afprøvning af mekaniske dele, analyser og konstruktioner af computermodeller. Hans personale kommunikerer og samarbejder med gallerier, museer og kuratorer eller skriver videnskabelige artikler. Skillelinjen mellem kunst og arkitektur samt mellem teori og praksis er derfor flydende.

Læs også Samtidskunst - den kunstneriske proces Se Tema

  1. Introduktion til læreren
  2. Elevopgaver: Tal R
  3. Elevopgaver: Olafur Eliasson
  4. Elevopgaver: Per Kirkeby
  5. Elevopgaver: Jesper Just
  6. Elevopgaver: Simone Aaberg Kærn
  7. Elevopgaver: Elmgreen og Dragset
  8. Elevopgaver: Superflex
  9. Per Kirkeby
  10. Superflex