Simone Aaberg Kærn

Simone Aaberg Kærn om sin performancekunst

Interview med Simone Aaberg Kærn om hendes dokumentarfilm 'Smiling in a War Zone'. Hun læste om en ung pige i Afghanistan, som gerne ville være pilot, og så fløj hun sin egen lille bitte flyvemaskine hele vejen til Afghanistan - ned gennem Europa, over Tyrkiet, over Iran ind over grænsen til Afghanistan og videre til Kabul - for at give pigen en flyvetur. Det kom der en film ud af. Fra Deadline den 16. september, 2006

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Med livet som indsats

I sit projekt Open Sky flyver Simone Aaberg Kærn i et lille topersoners privatfly alene ind i lukket luftrum i det krigshærgede Afghanistan. Selv om hun risikerer at blive skudt ned, flyver hun i flere dage mod øst til Kabul. Inden afrejsen har hun over internettet fået kontakt til en ung kvinde i Kabul, som brændende ønsker at lære at flyve.

Samtidskunst - den kunstneriske proces

Hvad vil det sige at lave kunst? Og hvilken kunst bliver der skabt i dag? Hvor kommer ideerne fra, og hvordan omsætter en kunstner en ide eller et spørgsmål til et færdigt værk, som andre kan opleve? Her på siderne har du chancen for gennem filmklip og tekst at kigge 10 samtidskunstnere over skulderen, nemlig Simone Aaberg Kærn, Tal R, Olafur Eliasson, Michael Elmgren & Ingar Dragset, Jesper Just, Per Kirkeby og kunstnergruppen Superflex (Jakob Fenger, Rasmus Nielsen og Bjørnstjerne Christiansen). Der er tale om kunstnere, som alle er startet i Danmark, men i dag optræder verdenen over. Du kan opleve flere af deres værker på Louisiana Museum for Moderne kunst.

Se Tema

Hvad skal der til, for at en kunstner er villig til at sætte sit liv på spil for sin kunst? Simone Aaberg Kærn er optaget af spørgsmål om magt og himlen som et politisk rum: For hvem ejer himlen? Hun ser himlen som drømmenes rum, og friheden til at drømme er værd at kæmpe for.

Kunst kræver nødvendig planlægning

Simone Aaberg Kærns aktioner kræver ikke kun stort mod. De kræver også praktisk styring og tilrettelæggelse over en lang periode. Processen involverer fx materialeproducenter, en co-pilot, mekaniker, filmtilrettelægger og samarbejde med fremmede flymyndigheder.

Kærn researcher, interviewer og forbereder sig som en almindelig privatpilot, men hun tænker på en hel anden måde.

De ideer, der bærer hendes budskab om at være fri og gøre det umulige, står som rene eksperimenter - eventyrlige og fantastiske. Men de handlinger, der udgør det endelige kunstværk, er farlige og højrisikable.

Kunst som aktivisme

Når man arbejder med aktioner på den måde, Simone Aaberg Kærn gør, kan udtrykket lige så godt være video, installation, maling på lærred, tegning på papir eller fysiske politiske aktioner.

Uanset mediet er kunstneren hovedperson i kunstværket. Den vigtigste er, at budskabet bliver set og hørt, ikke kun i galleriet eller på museet, men også i aviser, radio, tv og på internettet.

Simone Aaberg Kærn vælger den kvindelige pilot som figur for også at fortælle om andre kvinder, hvis historie ikke er blevet fortalt - blandt andet de kvindelige kunstnere.

Læs også Samtidskunst - den kunstneriske proces Se Tema

  1. Introduktion til læreren
  2. Elevopgaver: Tal R
  3. Elevopgaver: Olafur Eliasson
  4. Elevopgaver: Per Kirkeby
  5. Elevopgaver: Jesper Just
  6. Elevopgaver: Simone Aaberg Kærn
  7. Elevopgaver: Elmgreen og Dragset
  8. Elevopgaver: Superflex
  9. Per Kirkeby
  10. Superflex