Superflex

Lort og sodavand er kunst

Kunstgruppen Superflex arbejder med anderledes kunstprojekter. Et af dem går ud på at støtte brasilianske bønder ved at producere sodavand, så bønderne får en ordentlig pris for deres råvarer (Fra Deadline 26.03.2005. Kl. 22:30).

Emner: Kunst, markedsføring; Superflex;
Steder: Danmark; Arken;
Kolofon: Dorte Krogsgaard, journalist,DR;
Medvirkende: Superflex
Dato: 26-03-2005
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Væk fra myten om den ensomme kunstner

Flere hjerner arbejder bedre end én. Når kunstnergruppen Superflex skaber sine kunstværker, sker det ikke som enkeltindivider, men som et kollektiv. Gruppen udvikler sine ideer ud fra en fælles dialog imellem de tre medlemmer Jakob Fenger, Rasmus Nielsen og Bjørnstjerne Christiansen.

Superflex's ideer opstår altid ud fra et socialt engagement i verden, fx i fattige lande i Afrika eller Sydamerika. Flere af gruppens projekter forsøger at gøre opmærksom på og påvirke uretfærdige ideologiske magtstrukturer, som samfundet - ofte med hjælp fra de rige lande - har skabt.

Samtidskunst - den kunstneriske proces

Hvad vil det sige at lave kunst? Og hvilken kunst bliver der skabt i dag? Hvor kommer ideerne fra, og hvordan omsætter en kunstner en ide eller et spørgsmål til et færdigt værk, som andre kan opleve? Her på siderne har du chancen for gennem filmklip og tekst at kigge 10 samtidskunstnere over skulderen, nemlig Simone Aaberg Kærn, Tal R, Olafur Eliasson, Michael Elmgren & Ingar Dragset, Jesper Just, Per Kirkeby og kunstnergruppen Superflex (Jakob Fenger, Rasmus Nielsen og Bjørnstjerne Christiansen). Der er tale om kunstnere, som alle er startet i Danmark, men i dag optræder verdenen over. Du kan opleve flere af deres værker på Louisiana Museum for Moderne kunst.

Se Tema

Kunstnere som projektledere

Superflex arbejder projektorienteret. Gruppen ønsker at fremme et bestemt formål, som ofte har politiske undertoner. Det kræver viden om en masse faktiske forhold i verden:

- Hvordan lever mennesker i fremmede lande?

- Hvad er deres fysiske behov?

- Hvordan ser deres udfordringer ud?

Superflex arbejder som projektansvarlig med koncept, research og planlægning. Gruppen rejser ud i verden for at samarbejde med faglige specialister om at producere kunstværkerne.

At stjæle identiteter

I det kunstneriske projekt kopierer, låner og ”stjæler” Superflex også fra virkeligheden. Sodavandsflaskers etiketter, ølpatenter eller den magtfulde burgermastodont McDonalds er nogle af de allerede eksisterende visuelle identiteter, som Superflex har overtaget og gjort til sine egne.

Hvad sker der, når man henter computerverdenens open source-begreb over i den fysiske verden? Normalt handler open source om software, som frit kan downloades fra internettet. Ved at arbejde med åben kildekode på fx øl går Supeflex ind og berører spørgsmål omkring ophavsret og kopiering.

Kunstnergruppen har været aktiv siden 1993.

Læs også Samtidskunst - den kunstneriske proces Se Tema

  1. Introduktion til læreren
  2. Elevopgaver: Tal R
  3. Elevopgaver: Olafur Eliasson
  4. Elevopgaver: Per Kirkeby
  5. Elevopgaver: Jesper Just
  6. Elevopgaver: Simone Aaberg Kærn
  7. Elevopgaver: Elmgreen og Dragset
  8. Elevopgaver: Superflex
  9. Per Kirkeby
  10. Superflex