PCB

I 1927 lykkes det at fremstille polychlorerede biphenyler. Det er en gruppe af organiske stoffer, som får betegnelsen PCB.

PCB findes overalt på kloden

PCB-stofferne kommer frem i slutningen af 1920'erne, og de bliver anset for helt uvurderlige overalt i industrien.
Et par generationer senere er stofferne på umærkelig vis spredt ud over hele kloden - og de kan nu findes i både dyr, fødevarer og mennesker ("Fremskridt på afveje" 7:8, 01.05.2006).

Emner: PCB, PCB-forurening, miljøforurening, miljø,
Steder: Danmark; Sverige; USA; Canada;
Kolofon: Producent og tilrettelægger: Jakob Gottschau.
Indtaler: Mads Baastrup.
DR redaktør: Henrik Hartmann.
Dato: 01-05-2006
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Udskoling

Generel lærervejledning

Elevopgaver

Miljøhistorie

Industrialiseringens pris?

I 1927 lykkes det at fremstille polychlorerede biphenyler. Det er en gruppe af organiske stoffer, som får betegnelsen PCB.

Stofferne kan blandt andet bruges til at isolere ledninger. De gør det muligt at lægge sikker elektricitet ud i store dele af USA. Det er et kæmpe skridt fremad for industrialiseringen, og snart indfinder de elektriske hjælpemidler sig i amerikanernes hjem.

Miljøhistorie

Hvorfra stammer stoffer som bly og CFC-gasser? Hvad bruger vi dem til, og hvilke konsekvenser kan det have i fremtiden? Følg de kemiske stoffers historie her.

Se Tema

Men i løbet af 1960'erne finder forskere store koncentrationer af PCB i mennesker. Og her viser stofferne sig tilsyneladende fra en helt anden side. De mistænkes i hvert tilfælde for at være hormonforstyrrende.

Derfor forbyder USA brugen af PCB i 1977. Knap 30 år senere har 127 lande tilsluttet sig et PCB-forbud via Stockholm-konventionen.

Det vil tage mange årtier, før PCB bliver nedbrudt. For når de organiske stoffer først er sluppet ud, findes de i miljøet i generationer.

Læs også Miljøhistorie Se Tema

  1. FN bekæmper PCB
  2. PCB
  3. Katalysatorer i biler
  4. Bly
  5. CFC-gas
  6. CFC-gasser nedbryder ozonlaget
  7. Tobak