5 ting du skal vide om - 8 naturtalks med danske eksperter

I samarbejde med Naturmødet i Hirtshals har DR snakket med nogle af landets skarpeste natureksperter. I stedet for at stå på en scene, har vi sat deres viden stævne lige præcis der, hvor den giver allermest mening. Nemlig i naturen. Dyk ned i deres viden, der er leveret så den er til at forstå.

5 ting du skal vide om ulve i Danmark

Thomas Boesdal, ulveekspert og jæger, tager os med ud til de danske ulves højborg ved Stråsø plantage. Her giver han os indblik i ulvens kendetegn, historie og levevilkår. Han opdager både friske ulvespor og nyligt nedlagt vildt.

5 ting du skal vide om plastik i havet

Torkel Gissel Nielsen, professor på DTU AQUA, rykker helt ud til vandet for at forklare hvordan plastik påvirker det danske havmiljø. Han fortæller om den miljøkrise, som har skabt allermest bevågenhed, og forklarer blandt andet hvordan det påvirker de fisk og skaldyr vi sætter til livs.

5 ting du skal vide om vild natur i byen

Frank Erichsen er bonde og tv-vært, han har sammen med Hjørring kommune forsøgt at gøre alle de grønne plæner i byen til levende naturoaser. Han tager os med hvor nye muligheder bliver skabt og forklarer også, hvor der kan være udfordringer.

5 Ting du skal vide om natur og sundhed

Dorthe Varning Poulsen, lektor på København universitet, forsker i hvordan naturen påvirker menneskers sundhed. Hun forklarer hvordan forsøg viser helt tydelige tegn på at naturen hjælper både mentalt, socialt og fysisk. I en tur rundt i universitetets terapihave giver hun indblik i menneskets samspil med naturen.

5 ting du skal vide om Danmarks mange arter

Marianne Graversen, kurateringsassistent Naturhistorisk Museum, går på arts-jagt i Mols bjerge. Og udover at finde firben og møgbiller tager hun os gennem vigtigheden af at bestemme, navngive og finde alle de arter vi har, for på den måde at kunne passe på dem. Hun viser også hvordan alle danskere kan hjælpe forskerne med at finde arter.

5 ting du skal vide om livet på marken

Bent Rasmussen, biolog og økologikonsulent, har 50 hektar marker der summer af liv. For selvom man dyrker landbrugsjord, kan man sagtens skabe plads til et mangfoldigt dyre- og insektliv. Men det kræver at man giver naturen lov. Han viser os blandt andet hvad han selv har gjort.

5 ting du skal vide om biodiversitet i baghaven

Michael Carlsen, zoolog og PhD, forklarer at vi står midt i en insektkrise, en krise vi skal gøre noget ved. Og hvorfor ikke starte der, hvor man selv har råderet, nemlig haven, baggården eller altankassen. Han viser os hvordan man finder arter i havens buske og kan opdage nyt liv i græsset, mens man insektmediterer.

5 ting du skal vide om haven som CO2-lager

Per Gundersen, professor i skovøkologi ved Københavns universitet, har skabt en klimahave i Nordvest som lagrer Co2 svarende til en tur i bil jorden rundt. Han giver os indsigt i hvordan havens beplantning og behandling bliver til klimaets bedste ven.

Indholdet er produceret med støtte fra 15. Juni Fonden, Aage V Jensen Naturfond og Spar Nord Fonden.

FacebookTwitter