Christian 4. fik alt serveret på et sølvfad som barn

Til læreren

Fag: Historie

Trin: Mellemtrin og udskoling

Historiedysten 2018

Tilmeld din klasse her.

Kolofon

Temaet er lavet i samarbejde med Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.

Som barn fik Christian 4. alt serveret på et sølvfad - eller i hvert fald næsten. Nogle gange fik han 16 retter mad, og flere af retterne var kun til pynt.

Sådan var det ikke hos Jens, som var en fattig dreng, der levede på samme tid som Christian 4. Jens måtte spise kål, grød og salte sild - med øl til!

Opgave 1: Frokost

Jens drikker øl til frokost, og Christian spiser appelsiner, østers og kastanjer. I dag er det nok mest sådan noget, som voksne spiser og drikker.

Danske kronprinser

Mød kronprins Christian, Frederik, Frederik og Frederik. Navnene er måske ens, men det er faktisk forskellige kronprinser, som har været med i hver deres del af danmarkshistorien.

Se Tema

Dengang var appelsiner faktisk meget dyre, fordi de var svære at få fat i. Det tog nemlig meget længere tid at få frugterne til Danmark, når det hele skulle fragtes med hestevogne og skibe fra syden. Derfor var det kun nogle få, som kunne få sådan noget mad, så det skulle Christian da have.

Men hvorfor drikker Jens øl? Snak med din sidemakker om det.

Se klippet her, hvor Ramasjang undersøger, hvad man spiste på Christian 4.s tid.

Opgave 2: Skole

Lucas har gået i skole, siden han var seks år, og Christian lærer både fransk og tysk og latin. Men Jens kommer aldrig til at gå i skole, så han lærer nok aldrig at læse.

Hvad tror du, der skete dengang, hvis man ikke kunne læse? Snak med din sidemakker om det.

Hvad gør man i dag, hvis man ikke har lært at læse? Kan man for eksempel få hjælp på jeres skole, hvis man har svært ved det?

Opgave 3: Samfundet

Dengang Christian og Jens levede, var samfundet helt anderledes end det, du lever i i dag. Det var kongen og adlen, der bestemte i Danmark, og almindelige mennesker bestemte ingenting. Og hvis man var født som bonde, så blev man ved med at være det resten af livet.

Har du nogensinde hørt ordsproget ’skomager bliv ved din læst’?

Snak med din sidemakker om, hvad I tror, det betyder. Gå ind på nettet og undersøg, hvad det betyder.

Læs også Danske kronprinser Se Tema

  1. Kronprins Frederik - dengang og nu
  2. En del af Historiedysten 2018