Billedet

Når du ved, hvad du vil filme, kan du begynde at overveje, hvilke billeder du har brug for, og hvordan de skal opbygges.

Forsvindingspunkt

Om perspektivtegning. Her forklares om frontperspektiv, krydsperspektiv og forsvindingspunkter.

Emner: Perspektivtegning;forsvindingspunkter;
Steder: Danmark,
Kolofon: @bc-tv. Klik, DR
Medvirkende: Jens Møller; Hoda Mostajab; Amanda Bruun; Loke Dupont; Simon Staudt; Michael Jensen; Jim Draaeb Ljungberg; Ditte Langkjær;
Dato: 02-02-1999
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Alle klassetrin

Generel lærervejledning

Få de rigtige billeder i kassen

Du kan sætte billederne i din film sammen på mange forskellige måder. Når du ved, hvad du vil filme, kan du begynde at overveje, hvilke billeder du har brug for, og hvordan de skal opbygges.

Billedudsnittet er den del af helheden, kameraet lader os se. Tilskueren oplever billedudsnittet som den afstand, kameraet har til motivet - kameraet kan være langt fra eller tæt på det, det filmer (motivet).

Lav din egen film

Hvordan kommer I fra idé til færdig film? Få gode råd til at skrive manuskript, planlægge optagelser, og kameraoptagelser.

Se Tema

Kameraets forhold til motivet kan sammenlignes med menneskets måde at se ting på. Man kan stå langt fra noget og overskue en helhed, eller man kan gå tættere på og se mere og mere detaljerede dele af helheden. Det kaldes i filmsprog for en bevægelse fra supertotal til nærbillede.

Når der er mennesker i billedet er det vigtigt, at de bliver placeret rigtigt. Der bør være luft foran personen i nære og halvnære billeder, hvis personen taler med en anden. Der skal også gerne være lidt luft over hovedet på personerne.

Man får den stærkeste indføling og interesse fra tilskueren, hvis de personer, du optager, kigger lige ved siden af kameraet. Indstillinger, hvor personen er i profil, virker mindre imødekommende og interessante. Tilskueren bliver ikke rigtig inddraget i billedet, når der ikke er et blik og et helt ansigt på den, der taler.

Læs også Lav din egen film Se Tema

  1. Billedet
  2. Vinkler
  3. Filmgenrer
  4. Scenografi
  5. Planlægning
  6. Effekter
  7. Klipning