De kæmper for dialekten

Vi æ manne som æ bløwn træt af at de kommende generationer æ begynt å snak rigsdansk. Hvis vi i æ fremti ska blyw væ mæ å kold voss synnejyder æ vi nøj tæ å bevar voss synnejysk sproch. Defor ha vi stiftet Æ Synnejysk Forening.

Teksten, du lige har læst, er nok lidt svær at forstå. Forklaringen er, at den er skrevet på uforfalsket sønderjysk. Den er taget fra 'Æ Synnejysk forenings' hjemmeside - eller 'Den Sønderjyske forening' - hvis man skal bruge det rigsdanske navn.

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

Men det er medlemmerne af foreningen nok ikke så meget for, for den arbejder for at værne og udbrede sønderjysk kultur - med særlig fokus på det lokale sprog.

Medlemsbladet hedder 'Æ blaj', og hjemmesiden har stort set kun tekst på sønderjysk. Her kan man også finde historiske sange på dialekt - og en hel del af opskrifterne til det klassiske sønderjyske kagebord.

Også på Bornholm og i Vendsyssel findes der særlige foreninger, der forsøger at værne om de lokale dialekter.

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?