Den snakkende mand i Radioavisen

Ind imellem sælger nyheder sig selv. Andre gange skal teksten peppes op for at ramme plet - fange os lyttere. Mød en af dem, der kan det med ord - Radioavisens Niels Christian Lang.

Ind imellem sælger nyheder sig selv. Andre gange skal teksten peppes op for at ramme plet - fange os lyttere. Mød én af dem, der kan det med ord - Radioavisens Niels Christian Lang.

Niels Christian Lang (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)


Niels Christian Lang kan sagtens være en hård hund, når han klokken 7 om morgenen i Radioavisen på P4 med dreven præcision skræller klicheerne af svaret fra politikeren og gentager spørgsmålet. Bare en tand omformuleret, men stadig insisterende: Hvordan kan det være, at …

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

Men han kan også være den muntre ordjonglør, der på få sekunder får gjort vejrudsigten billedlig og lover medvind på cykelstien, og lader vinden dreje hele kompasset rundt.

Men hvorfor bruge tid på at stykke en vejrudsigt sammen på ny, når DMI har gjort det?

Fordi Niels Christian Lang ikke kan lade være: Han vil underholde og indfange lytterne med de rette ord.

Hvis du er på udkig efter et gratis morgenbad, så skal du drage til de nordvestlige dele af landet, hvor den står mest på skyet vejr og til tider regn. Har du selv klaret morgentoiletten, så byder de sydøstlige egne på tørt vejr og en smule sol. Og så er der den store føntørrer, der i dag er indstillet på 15-18 grader og blæser fra sydvest med en let til frisk styrke. Ikke mere varm luft i denne her radioavis ... (Niels Christian Lang, Radioavisen på P4 kl. 7:00, 20.09.2011).

Der løber mange ord ud af Langs mund i løbet af en nyhedsvagt. Han tænker altid i sproglig rytme. Teksten skal flyde let, og når det passer i teksten, bytter han ordet 'som' ud med 'der', der ligger bedre i hans mund.

Han bruger gamle - og for nogen ukendte eller glemte ord - når de kommer til ham ud af det blå. Og han skriver gerne tekster om for at få den rette krog i starten og krølle i slutningen, så vi morgentrætte lyttere vågner op og lytter.

Se lytterne i øjnene

Niels Christian Lang var på et tidspunkt på besøg på DR Syd i Aabenraa, og sad med en historie om, at skoletandklinikkerne i hele Region Syddanmark var lukket tre dage på grund af strejke.

- Konsekvensen var, at nogle børn ikke kunne komme til tandlægen. Og så tænkte jeg på, hvordan jeg selv ville tænke, hvis det var mig. Strejken måtte jo være enhver skoleelevs drøm, siger Niels Christian Lang.

Og nyheden blev serveret noget i stil med: Der vil være vild jubel på skolerne i Region Syddanmark i de næste tre dage …

- På den måde mener jeg, at man som lytter (forælder) bliver indfanget og vil vide mere om, hvorfor der vil være jubel, siger Niels Christian Lang.

- Mere end hvis jeg havde fortalt, at skoletandklinikkerne er lukket på grund af strejke de næste tre dage. Det sidste får i hvert fald ikke mig til at spidse ører, siger han.

Det er ikke nødvendigvis dit syn, der er sløret. Det er tåget visse steder her til morgen (Niels Christian Lang, Radioavisen på P4 kl. 7:00, 26.09.2011).

Når man snakker om nyheder, er der ofte lighedstegn mellem seriøst og kedeligt. Det dur ikke, mener Niels Christian Lang med henvisning til sin fortid på P3, hvor underholdning var et nøgleord. Det er det også blevet for ham.

For nyheder er i konkurrence med alt muligt andet, siger Niels Christian Lang.

Når nyheden i sig selv er nok

I virkeligheden er det meget få nyheder, der sælger sig selv, og ikke behøver at blive pyntet på sprogligt for at trække lytternes opmærksomhed til.

Det gælder fx 11. september, ulykken med efterskoleeleverne på Præstø Fjord og terrorangrebet i Norge.

- De dage, hvor det sker, skal folk nok høre efter. Mens dagligdagens nyheder med fyringer på Danish Crown, strejker på tandlægeklinikker og forsinkede DSB-tog derimod ikke sælger sig selv. Der skal mere sovs og kartofler til, siger Niels Christian Lang.

Sørgeligt eller sjovt?

En studietur til New York med besøg på tv-showet The Daily Show har også fået Niels Christian Lang til at tænke anderledes om måden at fortælle nyheder på.

The Daily Show er helt paradoksalt amerikanernes foretrukne nyhedsmedie, selv om det er et talkshow med opdigtede nyheder og sjove anderledes interviews med kendte mennesker.

Showets filosofi er, at du sådan set selv bestemmer genren, når du laver en historie.

- Du kan fortælle enhver historie som en komedie, en tragedie eller en krimi. Og folk får det samme ud af det, hvis historien er god. De husker det væsentlige, forklarer Niels Christian Lang.

Leverpletterne sårede

Men selv om sproget godt må være spændstigt og lækkert, skriver nyhedsværten ikke alt om, før han går i studiet med nyhederne. Der skal være et miks mellem lige-ud-af-landevejen-nyheder og de mere underholdende, for at det ikke bliver kedeligt.

- Man skal også være varsom med at skamride billeder og metaforer, for så bliver det for meget for lytterne, mener han.

Mest af alt forsøger han at undgå at fornærme og såre folk. Alligevel dukker der ind imellem klager op.

- Jeg tager klagerne meget alvorligt, specielt hvis nogen er blevet stødt over noget, som jeg har sagt, fortæller han.

- Engang skulle jeg sige noget om seniorpolitik, og flettede leverpletter ind i det som et billede på seniorer. Det var afsendt i den bedste mening, men det ramte ikke plet.

Lyttere skrev nemlig til ham, at det bestemt ikke var sjovt at leve med leverpletter osv.

Og så er vi i den situation, at du faktisk godt kan få medvind på cykelstien, både når du skal ud, og når du skal hjem. Vinden, der er let til frisk – stedvis hård – kommer nemlig fra sydvest her til morgen, men i løbet af eftermiddagen drejer den om i nordvest og bliver jævn til hård. Hele kompasset rundt på P4 Morgen. (Niels Christian Lang, Radioavisen på P4 kl. 7:00, 07.10.2011).

Vejret med humor

Derimod er der ikke noget på spil ved at ændre en vejrudsigt. Du støder ikke nogen.

- Man kan jo ikke huske den ene vejrudsigt fra den anden. Men hvis du siger, at der medvind på cykelstierne, når du kører mod øst, så er det pludselig ikke en oplysning, men en historie, siger Niels Christian Lang.

- Og hvis det får folk til at snakke om vejrudsigten er det jo fantastisk. De yngre synes, det er sjovt med medvinden - mens de ældre husker, at komikeren Jacob Haugaard blev valgt ind i Folketinget ved at love medvind på cykelstien …

Hver fugl synger med sit næb

Mange tror nok, at en mand som Niels Christian Lang må have et sprogligt forbillede, men nej.

- Jeg synes dybest set, at alle har et godt sprog. Ind imellem bliver mennesker med et retskrivningskorrekt dansk opfattet som bedre til sproget end folk, der taler et' gadesprog'. Det synes jeg ikke, siger Niels Christian Lang.

Han synes, man skal følge med i sprogets udvikling og ikke hænge fast i gammeldags udtryk, betydninger og vendinger.

DR vil gerne præsentere det korrekte dansk for os danskere. Sprog-kloge folk i DR sender ind imellem 'sprogbreve' ud på intranettet, så alle i DR kan holde sig orienteret om sprogets udvikling. Og på DR Nyheder diskuterer journalisterne løbende 'sprogting'.

Så Niels Christian Lang har lært, at man kun 'ser frem til' positive ting. At 'danskerne' kan hedde 'befolkningen'. Og at mennesker 'taler', mens papegøjer 'snakker'.

Men når det gælder privatpersonen Niels Christian Lang, så snakker han …

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?