Det svære dansk

Kampen om sproget (2:5) - Dagligdagens mange sprog

I gamle dage var det let. Vi var Des indtil vi havde drukket dus. Men i dag er det vist kun i Folketinget, at de sproglige koder er så tydelige. Adrian Hughes tager i dette afsnit af Kampen om Sproget til den københavnske vestegn for at høre, hvor nemt de unge mennesker her bruger de mange sproglige kasser, de har til rådighed (Kampen om sproget - Dagligdagens mange sprog (2:5), sendt første gang på DR2 den 03.04.2011).

Emner: Sprog, sprogbrug, sproghistorie, politikere,
Folketinget, folketingspolitikere, regler, retorik, unge,
Albertslund, etniske minoriteter, nydanskere, rap, rappere, slang, identitet, dansk sprog, Danmark,
Steder: København, Albertslund, Danmark
Kolofon: Anne Røgilds, redaktør; Thomas Houkjær, redaktionschef; Adrian Lloyd Hughes, vært; Sarah von Essen, tilrettelægger; Stine Myssing Odgaard, programmedarbejder;
Medvirkende: Pia Quist, sprogforsker, Nordisk Forskningsinstitut, Københavns Universitet; Johanne Schmidt-Nielsen, medlem af Folketinget for Enhedslisten; Thor Pedersen formand for Folketinget, Venstre; Jens Normann Jørgensen, professor, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet; Benjamin Cimato alias Benny Branco Rapper; Mehmet Mercan, pædagog, leder Frihjulet; Yassin Polat alias Papan rapper; Kristian Hopp, leder, Ungehuset; Adrian Lloyd Hughes, vært;
Dato: 03-04-2011
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Du lyder som om, at du har en kartoffel i munden … - Danskerne stod sidst i køen, da der skulle deles sprog ud …

Måske har du hørt sådanne lettere hånlige bemærkninger fra svenskere, nordmænd eller tyskere på en ferietur. Selv unge i vores nabolande kan næsten ikke forstå dansk. Og de synes, at dansk er grimt, mens svensk og norsk er kønt.

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

Dansk er ikke det letteste sprog i verden. Faktisk viser test, at danske børn på 15 måneder i gennemsnit kender betydningen af 87 danske ord. 15 måneder gamle svenske børn derimod kender 140 svenske ord.

En pærevælling

Endelser på dansk er utydelige, vi taler hurtigt, og vi laver pauser inde i ordene. Derved kommer mange ord til at hænge sammen som en samlet masse. Konsonanterne forsvinder, mens vokalerne trækkes ud.

Det bliver dermed sværere at høre, hvornår et ord begynder og slutter. Og altså vanskeligt for små børn at lære ord at kende, og igen svært for nogle af os at lære at stave og læse.

Oveni bruger mange af os smarte forkortelser, når vi sender sms'er til hinanden, for det er hurtigt. Og så behøver vi ikke stave korrekt. Eller vi lader mobilens ordbog eller stavekontrollen på computeren stave for os.

Der kommer også hele tiden nye ord, gamle ord får ny betydning, og mange ord kan staves på flere måder. Og sproget i medierne påvirker os også.

Dansk er en udfordring, men det kan også være en leg … Griber du?

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?