Dialekter

Kampen om sproget (1:5) - dialekterne

Engang var der ingen, der kunne forstå hinandens dialekter. I dag taler alle en lokal udgave af københavnsk ... Og vi forstår alle hinanden - eller gør vi?
Adrian Hughes tager i første afsnit af ?Kampen om Sproget? til Sønderjylland for at høre, hvordan det står til med sprogtonen (Kampen om sproget - dialekterne (1:5), sendt på DR2 første gang 27.03.2011)

Emner: Danmark, sprog, dansk, dialekter, jysk dialekt, sprogbrug, sproghistorie, sønderjysk, dialektforskning,
Steder: Danmark, Sønderjylland, Tønder
Kolofon: Anne Røgilds, tilrettelægger; Sarah von Essen, programmedarbejder; Stine Myssing Odgaard, programmedarbejder; Gunhild Leth Andersen, programmedarbejder; Thomas Houkjær, redaktionschef, Adrian Lloyd Hughes, vært; Dror Kasinsky, fotograf, Morten Bastholm, fotograf;


Medvirkende: Hans Peter Krog, sønderjyde; Familien Roager, sønderjyder; Elever fra Tønder Gymnasium; Karen Margrethe Pedersen, lektor, Nordisk Forskningsinstitut, Afdeling for Dialektforskning, Københavns Universitet; Jens Normann Jørgensen, professor, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet; Adrian Lloyd Hughes, vært; Rytteriet på DR2;
Dato: 27-03-2011
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger.Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går.Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog.Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget'.

Danmark er et ganske lille land, men alligevel har vi en masse forskellige dialekter.

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

For eksempel er der kæmpe forskel på, hvordan man snakker i Rønne på Bornholm og Sønderborg i Sønderjylland. Og i København taler de lokale helt anderledes, end man gør i for eksempel Aalborg.

Alligevel mener mange sprogeksperter, at de danske dialekter er truet. At ungdommen mere og mere lægger deres lokale tungemål fra sig, fordi de synes, det er for bondsk og gammeldags.

Det sker for eksempel på Bornholm, hvor mange børn gør alt for at tale rigsdansk. Det betyder blandt andet, at de lokale amatørteatre har temmelig svært ved at finde skuespillere til børnerollerne, når replikkerne skal siges på syngende bornholmsk.

Medierne er medskyldige

Ifølge sprogeksperter er de landsdækkende radio- og tv-stationer også en del af forklaringen på, at dialekterne er under pres.

For studieværter og speakere bliver trænet i at tale med så lidt dialekt som muligt. Og det påvirker i høj grad den måde, unge taler på.

Derfor er det muligt, at dialekter i fremtiden kun vil blive talt af de ældste - og dermed langsomt dør ud.

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?