DR som sprogbetjent?

DR - det gode eksempel?

I gamle dage tog man det 'sproglige søndagstøj på', når man arbejdede i Danmarks Radio.

Sproget var meget formelt, udtalen skulle være helt perfekt, og der var slet ikke plads til noget, der bare mindede om dialekt. Og speakere og speakerpiger på radio og tv var blevet fundet efter meget strenge og svære optagelsesprøver.

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

Lavede man bare en enkelt fejl - var det ud.

Men sproget i radio og på tv ændrede sig gradvist i løbet af 1960'erne og 1970'erne. Blandt andet på grund af ungdomsoprøret og den gevaldige udvikling det danske samfund var i gang med fra landbrugs- til service- og industrisamfund.

Det blev sværere og sværere for cheferne i Danmarks Radio at forsvare, at man i medierne hørte én type sprog, der lå milevidt fra den måde både børn, unge og voksne talte sammen.

Sproget må ikke støje

I dag er sproget dog stadig af stor og vigtig betydning for Danmarks Radio, DR.

De fleste journalister i radioen eller på tv får løbende træning i, hvordan deres speak og udtale er bedst. For selv om sproget måske ikke skal være finkulturelt, så skal det være korrekt - og til at forstå for alle lyttere og seere.

Det er også grunden til, at man sjældent hører journalister, der taler med meget tydelig dialekt.

Du kan læse mere om dialekter i DR i interviewet med radiovært Ole Tøpholm. Det kan du læse under 'Dialekter' og ved at klikke her!

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?