Effekter

Effekter kan være underlægningsmusik, ekstra farver og ekstra lyde, der tilføjes efter scenerne er optaget.

Lydmanden forklarer

Lydmand Jim Skau Andersen demonstrerer for Emil, Anton og Sofie, hvordan man laver lyd til film. Fra 'Venner med Video II, 6', 2002.

Emner: effektlyd, lyd
Steder: Danmark;
Kolofon: Tilrettelæggelse og instruktion: Anne Schepelern. Producer: Svenne Friis.
Medvirkende: Karl Miller Bille, Jim Skau Andersen, Michael Lundbye Slebsager (Anton) Kristoffer Helmuth (Emil) Cecilie Timm (Sofie);
Dato: 31-01-2002
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin: Alle klassetrin

Generel lærervejledning

Sæt ekstra kulør på filmen

Filmoptagelser foregår normalt ved, at man lader skuespillere udføre de handlinger, som filmen skal vise og sige de replikker, som står i manuskriptet.

Men ofte er der brug for ekstra effekter: Special effects, underlægningsmusik, ekstra farver og ekstra lyde, der tilføjes efter scenerne er optaget.

Underlægningsmusikken står uden for handlingen. Den kan ikke høres af filmens personer, kun af os. Derfor kan man sige, at underlægningsmusik er urealistisk. Den bruges til at forstærke og understrege den stemning, der allerede er i billederne, og til at skabe følelser i os. Hvis vi f.eks. hører en truende musik, ved vi, at der snart vil ske noget uhyggeligt.

Lav din egen film

Hvordan kommer I fra idé til færdig film? Få gode råd til at skrive manuskript, planlægge optagelser, og kameraoptagelser.

Se Tema

Filmgenrer som fantasy, science fiction, horrorfilm eller historiske film bruger ofte special effects. På computeren kan man behandle filmbilledet og fjerne de dele af det, som man ikke vil have med. Det kan være en grim bygning eller en ledning.

Man kan også tilføje ting til billedet, f.eks. et monster, eller en UFO, som man især bruger i fantasy- og science fiction-film som "Ringenes herre" og "The Terminator"-filmene. Dinosaurerne i "Jurassic Park" er lavet på computer og først sat ind i filmen bagefter. Skuespillerne har bare ladet som om, de så på en dinosaur.

Læs også Lav din egen film Se Tema

  1. Billedet
  2. Vinkler
  3. Filmgenrer
  4. Scenografi
  5. Planlægning
  6. Effekter
  7. Klipning