Forfatterskab: Tom Kristensen

Tomhedsfølelsen var et udgangspunkt for Tom Kristensens litterære værker. Som det var kendetegnende for hans generation, tog han afstand fra de gamle

normer
og det småborgerlige, men han havde ikke noget at sætte i stedet. I både indhold og form måtte han derfor skabe noget nyt.

På indholdssiden valgte han netop den tomhed og det kaos, han og hans generation oplevede efter 1. Verdenskrigs sammenbrud af værdier.

Alt var tilladt

Det var en tomhed, der kunne være inspirerende, fordi alt nu var tilladt. Men den kunne også være angstfremkaldende, og angsten blev et gennemgående tema i særligt den sidste del af Tom Kristensens forfatterskab.

Formen i hans værker udforskede de muligheder, tomheden gav for at skabe noget nyt. Tom Kristensen overtog det ekspressionistiske maleris brug af farver. 'Udtrykskunst' blev ekspressionismen kaldt, og den rummede virkelig en stor udtryksfuldhed.

Gennem ord fik Tom Kristensen billeder frem, som var usædvanligt beskrivende. På trods af den tomhed og ødelæggelse, de fortalte om, var de kunstnerisk fyldige og skabende.

Facebook
Twitter