Idoler synger på dansk

Danske sangere vælger modersmålet

Rasmus Seebach, Medina, Nik & Jay, De eneste to, Nephew, Xander, Nordstrøm og rapperne Per Vers og L.O.C. … Fortsæt selv rækken af navne på den danske musikscene, som synger på dansk.

Lad dine forældre supplere med de ældre navne som TV-2, Sebastian, Xanders mor Anne Linnet, Shu-Bi-Dua, Kim Larsen, Gnags …

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

Der var en gang, hvor danske musikere burde synge på engelsk, hvis de skulle gøre sig forhåbninger om at få succes.

I dag er det legitimt at synge på dansk, og der kommer hele tiden nye danske musikere til, som indtager både scenen og danske fans hjerter med dansk vokal. Og de sælger godt!

De danske sangere mener, at de bedre kan udtrykke følelser i sange, når de skriver på modersmålet. Og publikum har også lettere ved at synge med og forstå tekster på dansk.

I andre ikke-engelsktalende lande ser man i øvrigt samme tendens: De unge musikere synger også på deres modersmål.

Engelsk - ikke at fornægte

Men Danmark stiller naturligvis altid op med en engelsk sang til det internationale Melodi Grand Prix, fordi det øger chancerne for at få point og vinde. Det hører dog med til historien, at sangen ofte har vundet i Danmark med en dansk tekst, og så er blevet oversat.

Danske sangere med internationale karrieredrømme vælger selvfølgelig stadig at synge på engelsk, og Medina har da også toppet hitlisten i USA med en single hentet på hendes engelske album.

Og så er der jo lige sjove udlægninger af danske sange oversat til engelsk. Fx Shu-Bi-Duas 'Jeg har en hund med fire poter' - der er blevet til 'There is a dogshit in my garden'.

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?