Man er Des på Folketingets talerstol

- Jeg plejer sgu ellers at sige Mugge til ham.

Sådan sagde den nu afdøde politiker, Preben Møller Hansen, da han stod på Folketingets talerstol. Og det betød, at han straks blev irettesat af formanden. For sådan et sprog måtte man ikke bruge i folketingssalen - og det må man stadig ikke.

Når politikere omtaler de andre politikere, skal det ske med benævnelsen 'Hr', 'Fru' eller 'Frøken' - og så er man 'Des' - lige meget hvor godt man kender hinanden. Og selv i ophedede diskussioner skal man altid huske, at Des'e selv sin største politiske modstander.

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

Hold kammertonen

På den måde adskiller sproget i folketingssalen sig fuldstændig fra det sprog, der bliver talt i resten af samfundet - og også øgenavne er bandlyst.

Alligevel sker det dog, at den normale kammertone bliver overtrådt, og her er det formandens opgave at skride ind. Han hedder lige nu Thor Pedersen og kommer fra Venstre. For ham er det vigtigt, at sproget i Folketinget ikke kommer i skred - også selv om øgenavne er kærligt ment

- Kan man sige det ene, så kan man også sige det andet. Og vi har lagt os fast på, at vi ikke giver hinanden øgenavne, fastslår Thor Pedersen.

Og netop derfor kunne Preben Møller Hansen altså ikke kalde sin politikerkollega Mogens Glistrup for 'Mugge' tilbage i 1987.

Og derfor blev en af nutidens politikere Johanne Schmidt Nielsen også irettesat, da hun kaldte en politiker fra Venstre 'Hr. Komiske Peter'.

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?