Martin Andersen Nexø (1869-1954)

Martin Andersen Nexø levede fra 1869-1954. Han blev født i en arbejderfamilie i København. Da han var otte år, flyttede familien til Neksø på Bornholm.

Han tjente først som vogterdreng og kom som 15-årig i lære som skomager i Rønne. I sin roman "Pelle Erobreren" brugte han disse oplevelser til at beskrive Pelles opvækst.

Allerede som barn fik han indblik i de vilkår, som fattige arbejdere levede under. Han besluttede sig for at forbedre vilkårene.

Martin A. Nexø

Journalist og forfatter

I årene 1889 til 1893 var han på forskellige højskoleophold. Her fik han en boglig uddannelse, og han begyndte også at skrive.

Han blev gift og arbejdede i en periode som lærer. Han var også journalist ved forskellige aviser, især de aviser der skrev for arbejderklassen. Efterhånden blev hans bøger mere og mere udbredt.

Meldte sig ind i Kommunistpartiet

En overgang var Martin Andersen Nexø medlem af Socialdemokratiet. Men han meldte sig ud, fordi han syntes, partiet gjorde for lidt for sine vælgere. I stedet meldte han sig ind i Kommunistpartiet.

Da det kommunistiske Sovjetunionen blev dannet efter den russiske revolution i 1917, rejste han flere gange derover. Han var en stor beundrer af landets socialistiske arbejderstyre. Hans bøger blev meget populære i de kommunistiske lande.

Flygtede til Sverige

Da nazisterne besatte Danmark under 2. verdenskrig, blev Martin Andersen Nexø fængslet i Horserødlejren. Han flygtede til Sverige i 1943, fordi kommunister blev forfulgt af nazisterne. Martin Andersen Nexø vendte tilbage til Danmark efter krigen.

I 1951 flyttede han til Dresden i det daværende Østtyskland. Her boede han, til han døde i 1954.