Man bruger berettermodellen til at vise, hvordan en fortælling bliver fortalt og stiger i spænding. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix Danmark)
(© /skole)

Fortællemodeller:

Berettermodellen viser, hvordan en fortælling bliver fortalt og stiger i spænding. Den lodrette linje er spændingen, og den vandrette er tiden.

Anslaget

er ganske kort - en lille appetitvækker. Der var en gang...

Præsentation

af hovedpersonen og hvor vi er i tid og sted. Er vi i Kolding eller i Troldmandens hule? Hvad er der på spil? Skal der vindes over den onde, skal forbrydelsen opklares, eller skal prinsen have prinsessen? Hovedpersonernes hjælpere skal på banen. Alt, hvad der optræder senere i fortællingen, skal præsenteres eller antydes.

Uddybning:

Her skal vi lære hovedpersonens karakter at kende, så vi kommer til at holde med ham eller hende. Handlingen skrider fremad.

Point of no return

er et udtryk fra flyvningens barndom. Det er det sted på ruten over Atlanterhavet, hvor der ikke længere er benzin nok til, at man kan vende om. Nu er der ingen vej tilbage! Således også i fortællingen, nu kan hovedpersonen ikke længere vende om.

Konfliktoptrapning:

Det bliver værre og værre. Hovedpersonen skifter karakter og må vise nye sider af sig selv for at klare sig. Alle elementer i fortællingen tages i brug.

Klimaks:

På et hængende hår vinder helten over det onde, eller forbryderen fanges og overgiver sig.

Udtoning:

Fortællingen lander. Helten vender hjem, eller de levede lykkeligt til deres dages ende. Kongen giver prinsessen til hovedpersonen, og retfærdigheden kan indtræde.

FacebookTwitter