Poul Henningsen (1894-1967)

Poul Henningsen var søn af forfatterinden Agnes Henningsen. Han var både arkitekt, forfatter og samfundsdebattør.

Som kulturradikal ville han gøre op med dobbeltmoral og forstokkede holdninger, som forhindrer mennesker i at udfolde sig frit. Som sin mor sagde han sin mening om alt, også selv om den gik på tværs af den almindelige opfattelse i samfundet.

Verdensberømt arkitekt med socialt engagement

Poul Henningsen blev kendt som PH. Hans design blev verdensberømt, og i 1925 blev den første PH-lampe hædret på verdensudstillingen i Paris.

PH engagerede sig i sociale spørgsmål. Han så arkitektur og byplanlægning som vigtige politiske redskaber. Arbejdere skulle have gode boligforhold med lys og luft. Derfor var han fortaler for en funktionalistisk stil inden for både bolig og byplanlægning. Funktionalismen gjorde det muligt at bygge bedst mulige boliger til flest muligt, mente han.

Funktionalismen er en enkel stil, hvor alt overflødigt er taget væk. Det er vigtigt, at tingen eller boligen er praktisk.

Flirt med kommunistiske ideer

PH var også tiltrukket af kommunismens ideer. Fællesskabet og lighedstanken passede ind i hans tanker om at ændre samfundet. Men han meldte sig aldrig ind i partiet. Han vidste, at de ekstreme ideologier kunne føre til grusomheder. Poul Henningsen døde i 1967, men forblev til det sidste en aktiv og provokerende debattør.