Tove Ditlevsen (1917-1976)

Tove Ditlevsen var hele livet splittet mellem den tilværelse, hun var vokset op med og den tilværelse, hun siden fik. Hun brød med det fattige arbejdermiljø på Vesterbro, da hun blev forfatter, men slap det aldrig helt.

Samtidig følte hun sig også splittet mellem tilværelsen som selvstændig kunstner og den enkle tilværelse som hjemmegående husmor.

Tove Ditlevsen var gift fire gange, men kun det sidste ægteskab holdt i længere tid. Som hun selv har udtalt, ledte hun efter indflydelsesrige mænd at gifte sig med, fordi hun ikke troede på, at en kvinde selv kunne blive til noget.

Tove Ditlevsen

Ikke litterært anerkendt

Tove Ditlevsen skrev både digte, romaner, noveller, børnebøger og erindringsværker. Hun blev aldrig rigtigt anerkendt i det litterære miljø, for hun blev beskyldt for at skrive i en alt for gammeldags stil.

Derimod blev særligt hendes romaner og noveller populære hos læserne, og hendes digte læses stadig meget den dag i dag.

Ved siden af sit forfatterskab var Tove Ditlevsen i mange år brevkasseredaktør på Familie Journalen. Her rådgav hun almindelige mennesker med problemer.

Tog sit eget liv

Hun fortalte åbent om, at hun selv havde været narkoman og alkoholiker og lagde hverken skjul på sine psykiske problemer eller sit langtfra lykkelige liv.

På den måde lærte folk hende at kende som menneske, og det var med til, at hun blev så populær en forfatter. Læserne genfandt deres egen usikkerhed og deres egne problemer i hendes livshistorie.

Men trods populariteten følte hun sig alligevel ikke elsket, og til sidst gav hun op over for sin grundlæggende angst og ensomhed og tog sit eget liv.

Musikeren Anne Linnet har sat musik til flere af hendes digte, og erindringsromanen "Barndommens Gade" er filmatiseret.