Mestre i politisk sprog

Hvilke politikere har været bedst til at bruge det danske sprog, så vælgerne har forstået det budskab, de ville have ud?

Det spørgsmål svarer politisk kommentator Niels Krause-Kjær på i tv-serien 'Kampen om Sproget'.

Pia Kjærsgaard - formand for Dansk Folkeparti. Medlem af Folketinget siden 1984.

- Pia Kjærsgaard er eminent til at bruge sproget. Det skyldes en helt almindelige intuition, der gør, at hun sjældent rammer skævt. Grunden til det er, at hun har helt styr på, hvem hendes bagland er, siger Niels Krause-Kjær om Pia Kjærsgaards evne til at tale direkte til sine vælgere.

Kampen om sproget

Sproget er med os, lige fra vi står op, til vi går i seng. Sågar i søvne kan vi vrøvle usammenhængende sætninger. Og vores sprog udvikler sig hele tiden - i takt med at vi bliver ældre og klogere, og ord og dialekter kommer og går. Her kan du komme i nærkontakt med det danske sprog. Temaet bygger på DRs serie 'Kampen om sproget' og kampagnen 'Gang i Sproget' fra Dansk Sprognævn. Dansklærerforeningen har lavet elevopgaverne.

Se Tema

Jens Otto Krag - (1914-1978) medlem af Folketinget 1947-1972 - statsminister 1962-1968 og 1971-1972.


- Han var formidabel til at bruge sproget. Han var et magtmenneske ud over alle grænser. Han kunne om nogen med sine ord kløve en debat - og stoppe den. Han var stærk på alle fronter, siger Niels Krause-Kjær om Jens Otto Krags evne til at tale "magtsprog".

Anders Fogh Rasmussen - medlem af Folketinget 1978-2009 - statsminister 2001-2009.


- Han var et barn af den moderne medievirkelighed og den moderne måde at kommunikere på. Han kunne sige noget på otte sekunder i en hovedsætning, som stod fast, som der ikke kunne klippes i, og som ikke kunne misforstås, siger Niels Krause-Kjær om den tidligere statsministers største sproglige styrker.

Som eksempler nævner han blandt andet Anders Fogh Rasmussens citater som:

'Der er ikke noget at komme efter'
'Skattestoppet bliver videreført før og efter skattereformen'
'Det vi siger før et valg, det står vi ved, og det gennemfører vi efter et valg'

Mogens Glistrup (1926-2008) - Stifter af Fremskridtspartiet - medlem af Folketinget fra 1973-1990 - afbrudt af en dom for skattesvig, som blev afsonet i midten af 1980'erne.

- Han var en sprogfornyer ud over alle grænser. Han satte ord på nogle ting, der gjorde, at man pludselig kunne se en større fortælling, siger Niels Krause-Kjær om den afdøde politiker.

Det var Mogens Glistrup, der blandt andet kaldte embedsmænd for 'skrankepaver' og sammenlignede skattesnydere med modstandsfolkene under 2. verdenskrig med ordene:

- De gør et farligt job - men de gør et fædrelandsnyttigt job.

Læs også Kampen om sproget Se Tema

  1. Den snakkende mand i Radioavisen
  2. Politik og spin
  3. Det Tredje Rige
  4. Man er Des på Folketingets talerstol
  5. Mestre i politisk sprog
  6. Kend de smarte begreber ...
  7. Stav og sæt tegn
  8. Sådan opdages nye ord
  9. Idoler synger på dansk
  10. DR som sprogbetjent?